Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΩΝ ΚΑΛΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΥΡΒΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ



Στον Αρχάγγελο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα αναβιώσει το έθιμο της «Σούρβας».
To βράδυ, της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς , μικροί και μεγάλοι θα ψάλλουν τα κάλαντα σε όλα τα σπίτια του χωριού.
Τα αγόρια κρατώντας τις τσαμούγκες, μεγάλα ραβδιά με ρόζους στην άκρη και χτυπώντας τα κεφάλια των νοικοκυραίων τους εύχονται: «Ντι μουλτς άνι» που σημαίνει «Χρόνια Πολλά».
Τα κορίτσια κρατώντας τις σούρβες, ραβδάκια που στο τελείωμά τους μοιάζουν με δάχτυλα και ανάμεσά τους τοποθετούνται σπόροι δημητριακών  δίνουν και αυτά ανάλογες ευχές.
Οι νοικοκυρές και νοικοκύρηδες εκτός από χρήματα δίνουν και «τσούντι», δηλαδή λουκάνικα, ούζο και κρασί ως δώρο για το μεγάλο τραπέζι στο μεγάλο γλέντι που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.
Φεύγουν από τα σπίτια όλοι μαζί φωνάζοντας: « Σούρβαααααα!»
Την επόμενη βραδιά, παραμονή της Πρωτοχρονιάς ανάβουν στην πλατεία του χωριού μεγάλες φωτιές, όπου γύρω από αυτές στήνεται μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή όλων των χωριανών αλλά και πολλών επισκεπτών. Όλοι μαζί βρίσκονται  για τον αποχαιρετισμό του παλιού χρόνου και το καλωσόρισμα του νέου.
Σας προσκαλούμε όλους στη μεγάλη γιορτή και ευχόμαστε: «Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα, με υγεία, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερη χαρά».
  Το Δ.Σ.

 
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Σας προσκαλούμε στον ετήσιο χορό του Συλλόγου μας που θα γίνει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 ( ώρα έναρξης 20.30΄), στο οικογενειακό κέντρο «Δήμητρα». Θα χαρούμε να σας δούμε όλους εκεί.

Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)