Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες


   Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο:


«Στροφή του Αγροτικού Τομέα – Δυναμικές Καλλιέργειες και Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων», η οποία διοργανώθηκε από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ριζού, Αρσενίου, Πετριάς, Πλευρώματος και Σκύδρας, τον Δήμο Σκύδρας και την Υφυπουργό Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη.
Ο Δήμαρχος Σκύδρας κ. Γ. Χοΐδης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας, επισήμανε την αναστροφή του κλίματος δημιουργίας και ευημερίας της περιοχής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μετά την σημαντική κάμψη των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της Σκύδρας και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την τόνωση της παραγωγής, τον σχεδιασμό νέων τρόπων προώθησης και την συλλογική αλλαγή των εξαγωγικών δράσεων.
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Θ. Τζάκρη στον χαιρετισμό της επισήμανε τις αιτίες της εξαγωγικής υποχώρησης των εξαίρετων προϊόντων της περιοχής, τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ανάληψης αποφασιστικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή αυτής της κατάστασης και την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας της Πέλλας. Σε αυτό το πλαίσιο, της υποστήριξης του αγροτικού κόσμου της περιοχής, η υφυπουργός δεσμεύθηκε για την οργάνωση πολλών εξειδικευμένων διοργανώσεων πληροφόρησης και ενίσχυσης των αγροτών της Πέλλας, με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, επιτυχημένων παραγωγών και επιχειρηματιών και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση του παραγωγικού χαρακτήρα και της εξαγωγικής δυνατότητας των προϊόντων του Νομού Πέλλας.
Κύριος άξονας της ημερίδας ήταν η σχετική υποχώρηση του αγροτικού εισοδήματος της περιοχής, παρά την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενημέρωση για τις νέες τάσεις στην αγροτική παραγωγή διεθνώς, τους ενδεδειγμένους τρόπους αξιοποίησής τους από τους Έλληνες αγρότες, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γης και του κλίματος, τα εργαλεία εκσυγχρονισμού στην παραγωγή και την προώθηση σε νέες αγορές και τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων καλλιεργειών και προϊόντων.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης έγινε παρουσίαση του πλούτου, της ποικιλίας και των δυνατοτήτων αξιοποίησης των ελληνικών αυτοφυών ειδών και καλλιέργειας αρωματικών, φαρμακευτικών και ανθοκομικών φυτών από την Δρ. Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, παρουσιάσθηκαν οι νέες τάσεις στις θερμοκηπιακές και υδροπονικές καλλιέργειες, τα κόστη και οι αποδόσεις τους στην αγροτική παραγωγή από τον Δρ. Γεώργιο Δημόκα, Επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιγράφηκε η επιχειρηματική και παραγωγική λειτουργία των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών από τον κ. Γιώργο Ναλμπάντη, εκτροφέα σαλιγκαριών, αναλύθηκε ο αναγκαίος τρόπος χάραξης στρατηγικής της αγροτικής παραγωγής για την δημιουργία συγκριτικών πλεονεκτημάτων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και συνεχής αύξηση των εξαγωγών τους, από τον ειδικό για τις εξαγωγές κ. Μπάμπη Φιλαδαρλή, ενώ τέλος αναπτύχθηκε η ανάγκη καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή και στον τρόπο διακίνησης και προβολής των αγροτικών προϊόντων της Πέλλας με στόχο την αύξηση των εξαγωγών από τον κ. Βασίλη Θωμαϊδη, πρ. Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος ενδιαφερόμενων αγροτών, μελών των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν πολλά και σημαντικά ερωτήματα, που απαντήθηκαν από τους ομιλητές και τους διοργανωτές. Παραβρέθηκαν επίσης και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου.
Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος από τους παρευρισκόμενους κατά την ανάπτυξη των διαφόρων θεμάτων, αλλά και της αθρόας συμμετοχής του κοινού, προτάθηκε να διοργανωθούν αντίστοιχες ημερίδες ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου της Πέλλας και σε άλλες πόλεις του Νομού, ο χρόνος και ο τόπος της διοργάνωσης των οποίων θα ανακοινωθεί εγκαίρως.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)