Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩPOΚΗΠΕΥΤΙΚΑ



Με επιτυχία διεξήχθη σήμερα στις 11.00 π.μ. στην Αγροτολέσχη του Παλαιφύτου, με πρωτοβουλία
της βουλευτή κ. Θ. Τζάκρη, ενημερωτική συνάντηση των Οργανώσεων Παραγωγών
οπωροκηπευτικών, αλλά και μεμονωμένων παραγωγών του νομού μας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα έκτακτα μέτρα που θεσπίστηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των παραγωγών που η εμπορία των προϊόντων τους επλήγη από την κρίση που προκλήθηκε στην αγορά από το βακτήριο Escherichia coli κατά την χρονική περίοδο από 26/5/2011 έως 30/6/2011.
Αναλυτικά για τα μέτρα στήριξης, τη διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενημέρωσε τους παραγωγούς ο αρμόδιος Δ/ντης Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Κουντούρης, μετά από προσωπική πρόσκληση της ίδιας της κ. Τζάκρη, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας των χρονικών περιορισμών που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Πέλλας κ. Γ. Στάμκος και Σκύδρας κ. Γ. Χοϊδης, γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών, καθώς και πάρα πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση που προκλήθηκε στην αγορά οπωροκηπευτικών από το βακτήριο Escherichia coli.
Αναλυτικά τα μέτρα που στήριξης που προβλέπονται και παρουσιάστηκαν από τον κ. Κουντούρη είναι τα εξής:
         Η απόσυρση οπωροκηπευτικών
α. για βιολογική αποσύνθεση και λιπασματοποίηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση 346712/6-10-97 του Υπουργείου Γεωργίας, όπως ισχύει.
β. για τη διατροφή των ζώων (σε ημερήσια βάση: αιγοπρόβατα: 1 κιλό ανά ζώο, βοοειδή: 7 κιλά ανά ζώο, εκτατικής μορφής εκμεταλλεύσεις χοίρων: 3 κιλά ανά ζώο)
γ. ως δωρεάν διανομή (σε ημερήσια βάση: 1 κιλό ανά τελικό δικαιούχο-φυσικό πρόσωπο)
         Η πρώιμη συγκομιδή σύμφωνα με το άρθρο 23 της ΚΥΑ 266355/11.02.09 (ΦΕΚ 64Β/09).
         Η μη συγκομιδή σύμφωνα με το άρθρο 85 του Καν. (ΕΚ) 1580/07 και το άρθρο 84 του Καν. (ΕΚ) 543/11. Η δράση της μη συγκομιδής δύναται να εφαρμοστεί σε καλλιεργούμενη έκταση από την οποία έχει ήδη ληφθεί ποσότητα προς εμπορία με την προϋπόθεση ότι αυτή η ποσότητα θα αφαιρεθεί από τον υπολογισμό της ενίσχυσης με βάση τα λογιστικά ή φορολογικά στοιχεία της ΟΠ ή του μεμονωμένου παραγωγού.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) υλοποιούν τα μέτρα αυτά είτε μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, είτε εκτός αυτών. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί εξυπηρετούνται μέσω των ΟΠ, ή μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Επειδή η ενίσχυση καλύπτει μέτρα που εφαρμόζονται για το διάστημα από 26/5/2011 έως και 30/6/2011, θα πρέπει οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημία, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω των ομάδων παραγωγών που ανήκουν, να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εντός δύο εργάσιμων ημερών από σήμερα (έως τις 30-6-2011).-

1 σχόλιο:

  1. ολοι μαζι, δυνατα για ενα ακομη "δουλεμα" απο την Τζακρη του ΠΑ ΣΟ;Κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)