Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ


Μετά τις ανακοινώσεις των τοπικών ΜΜΕ περί καταστροφών στο μονοπάτι του Αετοχωρίου και στο δάσος της ευρύτερης περιοχής που είναι ενταγμένο στο δίκτυο ΦΥΣΗ
2000 (NATURA 2000), το Δασαρχείο Αριδαίας θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει τον κόσμο της Αλμωπίας για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Τα δάση της περιοχής Αετοχωρίου και του μονοπατιού, περιλαμβάνονται στην διαχειριστική μελέτη των δημοσίων δασών Αλμωπίας και διαχειρίζονται πάντα με τους κανόνες αειφορίας. Για τα δάση Τζένας – Πινόβου υπάρχει και η «ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»  η οποία προτείνει μέτρα προστασίας της ορνιθοπανίδας αλλά και ειδικές υλοτομίες, δηλαδή δεν προτείνει απαγόρευση των υλοτομιών. Τα μέτρα αυτά  έχουν ληφθεί υπόψη στην  σύνταξη της διαχειριστικής μελέτης, η οποία ελέγχτηκε από την υπηρεσία μας και την δ/νση δασών Πέλλας και εγκρίθηκε από τον Γεν. Γραμ. της πρώην κρατικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι υλοτομίες σε κάθε συστάδα γίνονται για ένα έτος κάθε 10 χρόνια και στις συστάδες της περιοχής γίνονται φέτος, με πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων που ορίζονται στις εγκεκριμένες μελέτες. Το μόνο που δεν γίνεται και αυτό με ευθύνη της υπηρεσίας μας (παρόλο που έχουμε άλλη άποψη), είναι οι υλοτομίες στην περιοχή του μονοπατιού  και συγκεκριμένα 100 μέτρα δεξιά και αριστερά του.
Γενικώς αυτά για το συγκεκριμένο θέμα και γνωρίζουμε τον κόσμο της Αλμωπίας ότι στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) έχουν ενταχθεί 862 χιλ. στρεμ. από τα 985 που καταλαμβάνει ο δήμος Αλμωπίας. Επίσης το Δασαρχείο Αριδαίας είναι στην διάθεσή του κάθε ενδιαφερόμενου για περισσότερες λεπτομέρειες.
     Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ ΜΕ Α΄ ΒΑΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)