Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή για τη Λειτουργία υδροθεραπευτηρίων



Με  επιστολή  του ο Πανελλήνιος Σύλλογος φίλων Ιαματικών πηγών Ελλάδας  προς  τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρεται στη λειτουργία των υδροθεραπευτηρίων των λουτροπόλεων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα :


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
O Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έχει θέσει ως στόχο την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία όλων των Ελληνικών λουτροπόλεων
Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε δεκάδες επιστολές προς όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με θέματα λειτουργίας των υδροθεραπευτηρίων, χωρίς δυστυχώς αυτό να διασφαλιστεί.
Για το λόγο αυτό επανερχόμαστε μεταφέροντας την αγωνία όλων των εμπλεκομένων στις διοικήσεις των λουτροπόλεων και σας θέτουμε ερωτήματα αλλά και τον προβληματισμό μας για το μέλλον των Ελληνικών λουτροπόλεων και γενικότερα του Ιαματικού τουρισμού.
Είναι γνωστό σε όλους μας και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι από το 2007 όλα τα υδροθεραπευτήρια στη χώρα μας λειτουργούν χωρίς άδεια λειτουργίας, δίνοντας το δικαίωμα στις διοικήσεις των λουτροπόλεων να αυτοσχεδιάζουν και να παρέχουν υπηρεσίες υδροθεραπείας, βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ζωή των λουσμένων επειδή δεν λειτουργούν με κανόνες.
Θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε αν είναι νόμιμη η λειτουργία των υδροθεραπευτηρίων χωρίς την απαιτούμενη άδεια και αν όχι γιατί επιτρέπεται την λειτουργία τους. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτεία έχει την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβαίνει σήμερα και ότι θα συμβεί στο μέλλον, καθώς αυτή επιβάλει και έχει την ευθύνη επίβλεψης των κανόνων λειτουργίας.
Το 2006 η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο με πολλά θετικά στοιχεία αλλά και πολλές ανέφικτες να εφαρμοστούν διατάξεις. Εντοπίσαμε τότε στο νομοσχέδιο πολλά σημεία που θα εμπόδιζαν την εφαρμογή του και δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Σήμερα η νέα πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να καθυστερεί επικίνδυνα και αδικαιολόγητα στην λήψη απόφασης που έστω  προσωρινά θα έδινε   λύση στο πρόβλημα, αφού ένας νέος νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε λιγότερο από 1 χρόνο.
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο το γεγονός να μην συνεδριάζει η «Επιτροπή προστασίας ιαματικών πηγών» (που θεσπίστηκε με το Νόμο Πετραλιά) επειδή δεν έχει πρόεδρο.

Θέλοντας να συμβάλουμε θετικά στην επίλυση του προβλήματος σας θέτουμε μερικά ερωτήματα.
1. Είναι σε ισχύ ο παλαιός ή ο νέος κανονισμός λειτουργίας υδροθεραπευτηρίων;
2. Μπορούν τα υδροθεραπευτήρια να λειτουργούν όλο το 24ωρο; Με ποιες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις της λουτρόπολης; (αναφερόμαστε στα θέματα ασφάλειας των λουομένων χωρίς τον ιατρικό έλεγχο)
3. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθείται υποχρεωτικά προκειμένου να μην έχουμε επικίνδυνες καταστάσεις για τους λουόμενους;
4. Τα υδροθεραπευτήρια μπορούν να λειτουργούν και χωρίς την έκδοση Δελτίου Άδειας Υδροθεραπείας; (παρατηρείται συχνά το γεγονός αφού για την έκδοση των Δ.Α.Υ. είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος και αυτό προϋποθέτει συνεχή παρουσία Ιατρού ή νοσηλευτικό προσωπικό)
5. Η παρουσία του ιατρού είναι απαραίτητη όσο λειτουργεί το υδροθεραπευτήριο ή κάποιες ώρες ημερησίως; Και τι γίνεται τις ώρες και μέρες λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου που απουσιάζει ο ιατρός της λουτρόπολης;

Επισημαίνουμε ότι σήμερα     η διαδικασία λειτουργίας πολλών υδροθεραπευτηρίων γίνεται με αυτοσχεδιασμούς των υπευθύνων της λουτρόπολης, αφού δεν υπάρχει υπηρεσία πραγματικού ελέγχου.
Πιστεύουμε ότι για την υγιεινή και ασφάλεια των λουομένων, είναι απαραίτητος ένας κανονισμός λειτουργίας υδροθεραπευτηρίων που  μπορεί να εφαρμοστεί και για την σύνταξη του θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι γνώσεις και η εμπειρία αυτών που επί δεκαετίες λειτουργούν τα υδροθεραπευτήρια και όχι οι σκέψεις και απόψεις στελεχών που δεν γνωρίζουν επακριβώς το αντικείμενο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το χρόνο σας


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                    Ο  Αντιπρόεδρος               Ο Γραμματέας
Ανέστης Αναστασιάδης     Χρήστος Σιδηρόπουλος     Αχιλλέας Μεταλούλης
6948948426                      6977678616                     6944440224



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)