Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΓΟΥΜΑΤΖΙΔΗ




Αναγκαία η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

Σε μια περίοδο που ο λαός δοκιμάζεται σκληρά και η χώρα παλεύει για την επιβίωση της, η αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων αναδεικνύεται  πρωταρχικό θέμα για την ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια φοροδιαφυγής. Αυτό αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας κ. Βασίλης  Γιουματζίδης, σε υπόμνημα προτάσεων που κατέθεσε εγγράφως προς τον Υπουργό Οικονομικών, με αφορμή  το όργιο λαθρεμπορίου καυσίμων που παρατηρείται  και τις διαστάσεις που αυτό έχει πάρει, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει πως είναι απολύτως απαραίτητο η Πολιτεία, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς να προσδιορίσει το μέγεθος, τις πηγές, τους τρόπους, τα μέσα και τους αποδέκτες, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την πάταξη του.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξυγίανση και εξορθολογισμό  της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο πάταξης του φαινομένου αυτού, που θα βγάλει από τον εφιάλτη του αφανισμού υγιείς εταιρείες και επιχειρήσεις και επιπρόσθετα ζητά να διαμορφωθεί ένα σύστημα αυστηρού ελέγχου της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων,  όπως και ένα σύστημα καταπολέμησης εικονικών εξαγωγών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, για την προστασία της νομιμότητας και την υπεράσπιση του κράτους, προτείνει την εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς και την αφαίρεση αδειών λειτουργίας στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παρέμβαση στη λειτουργία αντλιών. Τέλος,  ζητά από το αρμόδιο Υπουργό την πραγματοποίηση τακτικών  δειγματοληπτικών ελέγχων  τιμολογίων  των εταιριών εμπορίας, καθώς και πρατηρίων από το ΣΔΟΕ και το ΚΕΔΑΚ, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ύπαρξη τεχνογνωσίας για τον έλεγχο της νόθευσης της βενζίνης με νέες «μοντέρνες» ουσίες (π.χ. μεθανόλη) κρίνεται αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)