Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

«Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση της αδυναμίας τραπεζικών συναλλαγών των συνεταιρισμών»





Με εγγραφό του ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από τις 25 Ιουλίου και σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο
έθεσε το θέμα  της αδυναμίας τραπεζικών συναλλαγών των συνεταιρισμών λόγω της μη τροποποίησης ή της μη εκδίκασης των αλλαγών του καταστατικού τους.
Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη και στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής τόνιζε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
  Σύμφωνα με το νόμο 4015/2011 οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις απαιτούμενες καταστατικές προσαρμογές. Υπάρχουν όμως συνεταιρισμοί που αν και η Γενική Συνέλευση τους αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού έως 31-3-2012, δεν έχει εκδικαστεί η τροποποίηση, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν καμία τραπεζική συναλλαγή, μιας και οι τράπεζες ζητούν καταστατικό από αυτούς.
  Επίσης βασιζόμενοι σε έγγραφο της ΠΑΣΕΓΕΣ πολλοί συνεταιρισμοί πήραν απόφαση για εκλογική συνέλευση πριν τις 30-6-2012 και οι εκλογές έγιναν σε μεταγενέστερο χρόνο, με αποτέλεσμα τα νομικά τμήματα των τραπεζών να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμη εκπροσώπηση αυτή που προέκυψε μετά τις 30-6-2012.
  Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για τους συνεταιρισμούς, που διακινούν ποσότητες ροδάκινων και δαμάσκηνων, να μην μπορούν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές, να παίρνουν επιταγές που δεν μπορούν να εισπράξουν, για να πληρώνουν τους παραγωγούς τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη όσο περνάει ο καιρός μιας και η εκδίκαση του καταστατικού μπορεί να γίνει μετά από αρκετούς μήνες και οι συνεταιρισμοί βρίσκονται στην αρχή της συγκομιδής των παραπάνω προϊόντων τους.
  Επειδή υπάρχουν και άλλοι συνεταιρισμοί με τα ίδια προβλήματα σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας και ιδιαίτερα για τους αγρότες, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την επίλυση των προβλημάτων τους».

 Σε απάντηση – επικοινωνία σήμερα 14 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μόσχος Κορασίδης τόνισε στον κ. Τζαμτζή τα εξής:
«Επειδή πραγματικά έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις συναλλαγές των συνεταιρισμών, το Υπουργείο προχωρά σε συγκρότηση επιτροπής η οποία θα διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο και το οποίο ο Υπουργός θα φέρει προς έγκριση στην Βουλή άμεσα, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συνεταιρισμών με τις τραπεζικές τους συναλλαγές για να μπορούν να πληρωθούν τα προϊόντα που έχουν πουλήσει και έτσι να πληρώσουν και τους αγρότες παραγωγούς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)