Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση του Δασαρχείου Αριδαίας στην ΄Ορμα






Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, οι φορείς της Τ.Κ. Όρμας του δήμου Αλμωπίας:



 •   Δασικοί Συν/σμοί Όρμας
   Σύλλογος Γυναικών Όρμας
   Τοπική Κοινότητα Όρμας
και το Δασαρχείο Αριδαίας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση στις 21 –Μαρτίου 2013 ημέρα Πέμπτη, στις εγκαταστάσεις του Δασονομείου Όρμας (επί του δρόμου  στην είσοδο του οικισμού Όρμας) με το παρακάτω πρόγραμμα:

11.00΄:  Δωρεάν διανομή δασικών φυτών
12.00΄:  Μπουφές με κεράσματα

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Μάρτιος 2013

21 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
 Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία του Δάσους καθιέρωσε την 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας για το βόρειο ημισφαίριο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Τα δάση υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, αντισταθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο δέχονται συνεχή υποβάθμιση από ανθρωπογενή αίτια.
Το δασικό οικοσύστημα της χώρας μας αποτελεί ένα μεγάλο θησαυρό όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δασικής βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Μόνο η Ισπανία θα μπορούσε να συγκριθεί σε κάποιο βαθμό με την Ελλάδα.
Στην Αλμωπία το δασικό οικοσύστημα είναι ένα από τα σπουδαιότερα της χώρας και της Ευρώπης. Η περιοχή μας αποτελεί έναν πανέμορφο και καταπράσινο τόπο περικυκλωμένο από την οροσειρά του Βόρα και τα βουνά Πίνοβο , Τζένα και Πάικο, με υψόμετρα που κυμαίνονται από 120 μέχρι 2.524 μέτρα, και συγκροτούν το ορεινό τόξο Αλμωπίας. Έναν τόπο πλούσιο σε δάση, που αποτελεί σπουδαίο οικότοπο μεγάλης αισθητικής και προστατευτικής αξίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 και χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας για τα πουλιά, με δύο μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και με μοναδικά για την χώρα μας δάση όπως το Παρθένο Δάσος Πευκωτού, το δάσος  Πενταβέλονης Πεύκης, το Μαύρο Δάσος Όρμας , η Καλή Πεδιάδα Λουτρακίου. 
Εκτός της οικολογικής και αισθητικής αξίας, τα δάση της Αλμωπίας είναι από τα πλέον παραγωγικά της χώρας και έχουν έντονη παρουσία και συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Τα δάση αυτά έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη και ήπια αξιοποίηση πάντα βέβαια με την δέσμευση της προστασίας τους και της αρχής της αειφορίας. Και στην περίπτωση αυτή, η ενεργός συμμετοχή όλων όσων έχουν λόγους να ενδιαφέρονται, κρίνεται ως απαραίτητη.
Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ  ΑΡΙΔΑΙΑΣ
 ΝΙΚΟΛΑΟΣ   ΜΕΝΤΗΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Μόνο για φαγοπότι το Δασαρχείο και ο επικεφαλής του. Καλά κρασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)