Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γ. Καρασμάνης: «Ο αγροτικός μας τομέας, εφαλτήριο στο άλμα εξόδου από την κρίση»




Μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες, εκπροσώπους φορέων αλλά και κόσμο γενικότερα, είχε η πρόσκληση στην ημερίδα που οργάνωσε την Κυριακή 21/12 το μεσημέρι στα Γιαννιτσά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «η ύπαιθρος στο προσκήνιο, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για μια Γεωργία που θέλουμε και μπορούμε».  

Ο υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, ανέλυσε τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα μας από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων της νέας ΚΑΠ αλλά και του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, διατυπώνοντας παράλληλα την πεποίθηση, ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα εξόδου από την κρίση και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια δυναμική πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Όπως είπε, «αυτό υπήρξε αποτέλεσμα ενός μαραθωνίου συνεχών συνεργασιών με δεκάδες οργανώσεις και φορείς από ολόκληρη την Ελλάδα, για να συγκεραστούν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκαν δυναμικές δράσεις και ρεαλιστικά μέτρα για την θωράκιση και προστασία του σημαντικότερου πρωτογενούς τομέα της χώρας μας: του αγροτοκτηνοτροφικού. Ανάμεσά τους:
·      Ο διαχωρισμός της Ελλάδας σε τρεις περιφέρειες, α) στους βοσκότοπους όπου δώσαμε το 25% των κονδυλίων από τον Εθνικό Φάκελο ή 440 εκ ευρώ ετησίως, β) στις αροτριαίες καλλιέργειες με 47% ή 800 εκ ευρώ ετησίως και γ) στις δενδρώδεις καλλιέργειες  με 28%, ή 500 εκ ευρώ ετησίως.
·      Η για πρώτη φορά παροχή στρεμματικής ενίσχυσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κλπ.
·      Η οριστική λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων και το τέλος της αιμορραγίας από τα κοινοτικά πρόστιμα.
·      Η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και η προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές και από συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, με ειδικά μέτρα και δράσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούν σε επενδύσεις αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.
·      Η δημιουργία, για πρώτη φορά, ειδικού μέτρου στήριξης της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών των γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες, με προϋπολογισμό έως 200 εκ ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Το μέτρο ξεκινά το 2015.
·      Η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μας με γενναία οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση νέων αγροτών.
·      Η ενθάρρυνση στην πράξη για σημαντικές επενδύσεις τόσο στον τομέα υποδομών όσο και σε εκείνον της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
·      H διατήρηση της ειδικής στήριξης στη βαμβακοκαλλιέργεια και συνδεδεμένες ενισχύσεις σε 13 προϊόντα, μεταξύ των οποίων βιομηχανική ντομάτα, όσπρια, κτηνοτροφικά ψυχανθή, σκληρό σιτάρι, πορτοκάλια χυμοποίησης».
Ο Υπουργός ικανοποίησε το αίτημα των παραγωγών για συνδεδεμένη ενίσχυση στο σπαράγγι και στο  συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό και διαβεβαίωσε ότι, για τις ζημιές σε βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα και οτιδήποτε άλλο, από υπερβολικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι πληγέντες θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, όπως επίσης ουδείς θα χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι εφόσον υπάρξει πόρισμα ζημιάς από τον ΕΛΓΑ.
Ο Γιώργος Καρασμάνης χαρακτήρισε ακόμη ως σημαντικό βήμα τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, αλλά και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε ειδικό μέτρο 27 εκ. με κάλυψη του 100% των δαπανών για τη σύστασή τους.
Ιδιαίτερη ικανοποίηση σε όσους παραβρέθηκαν στην ημερίδα, προκάλεσε η παρουσίαση από τον Γιώργο Καρασμάνη, στοιχείων που καταδεικνύουν δέσμευση της Κοινότητας να προχωρήσει σε αποζημιώσεις των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για τις τεράστιες ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση από το ρωσικό εμπάργκο. 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ




Την συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των αγροτών  δέχτηκε την Κυριακή στα Γιαννιτσά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης στην ημερίδα με θέμα «Η ύπαιθρος στο προσκήνιο. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Για μια γεωργία που θέλουμε και μπορούμε» που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών .
Τα πυρά πάντως δεν τα δέχτηκε ο υπουργός , τις προσπάθειες του οποίου όλοι αναγνώρισαν , αλλά πολλά συναρμόδια υπουργεία που χρονοτριβούν και κωλυσιεργούν με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να βρίσκεται σε απόγνωση . Απόγνωση που μεγαλώνει τις μέρες αυτές των εορτών όπου οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες , ενώ πολλές ημερομηνίες λήγουν. Οι αγρότες έθεσαν πάρα πολλά ζητήματα , ενώ φάνηκαν δύσπιστοι  σε όσα τους παρουσιάστηκαν απλά , αναλυτικά και κατανοητά. Ο Γ Καρασμάνης αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που ξεπεράστηκαν . Τόνισε με έμφαση ότι δεν συμβιβάζεται με κανέναν και δεν πρόκειται να προδώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου που τόσα χρόνια τον στηρίζει ,είτε με την ψήφο , είτε με τα καλά λόγια. Έδινε και συνεχίζει να δίνει αγώνες για τον αδικημένο πολίτη και τους αγρότες που είναι πάντα στις δυσκολότερες θέσεις . Αναφερόμενος στο κλίμα των ημερών , με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι οι βουλευτές θα εκτιμήσουν τις καταστάσεις και θα πρυτανεύσει η λογική και ο πατριωτισμός.
Απάντησε σε πολλές ερωτήσεις όπως και οι γενικοί γραμματείς που ήταν μαζί του και οι οποίοι παρουσίασαν πιο μπροστά αναλυτικά την νέα αγροτική πολιτική και τα νέα δεδομένα. Οι γραμματείς του υπουργείου δέχτηκαν πολλές «επιθέσεις» από τους παρευρισκόμενους αγρότες , ακόμα και για θέματα που δεν είχαν αρμοδιότητες. Ο.Γ. Καρασμάνης πάντως αρκετές φορές , απαντώντας διευκρίνησε ότι , αν και πολλά θέματα δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου του , αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν λύσεις , γιατί κατανοεί το δίκαιο των αγροτών .
Ο Γ. Καρασμάνης αναφέρθηκε στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας που σε συνδυασμό με την Νέα ΚΑΠ μπορεί να γίνει ο βασικός μοχλός εξόδου από την κρίση. Τόνισε ότι η ύπαιθρος μπορεί να δώσει δυναμικού ρυθμούς στην πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας.
Αναφέρθηκε στην κατάρτιση του ¨Εθνικού Φακέλου ¨ η οποία έγινε μετά από συνεχή διάλογο και μαραθώνιες συναντήσεις με όλους του παραγωγικού φορείς προκειμένου το καινούργιο Πρόγραμμα να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην ανάπτυξη του τόπου.
Τέλος αναφέρθηκε στο πλήγμα που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγων εξαιτίας του Ρώσικου εμπάργκο και τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και είναι σίγουρος ότι θα αποζημιωθούν και μάλιστα με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο θέμα αυτό εμφανίστηκε μάλιστα πολ’ύ βέβαιος.
Ο Γενικός Γραμματέας ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ  Δημήτρης Μελάς και ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Μελάς  παρουσίασαν την νέα τάξη πραγμάτων στον αγροτικό τομέα. 

Το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ, μπορεί να καταστήσει τον αγροτικό μας τομέα βασικό μοχλό εξόδου από την κρίση, να κάνει πραγματικότητα το στόχο για μια ύπαιθρο ισχυρή, βιώσιμη και προσοδοφόρα και να δώσει δυναμικούς ρυθμούς στην πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας.
Όπως υπογραμμίστηκε, η κατάρτιση ¨Εθνικού Φακέλου¨, έγινε μετά από συνεχή διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς και με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν μέτρα και κατανεμήθηκαν οι πόροι για την υλοποίησή τους που στοχεύουν κυρίως:
- Στην ηλικιακή ανανέωση του δυναμικού μας με γενναία οικονομικά κίνητρα για προσέλκυση νέων αγροτών.
- Στην ενθάρρυνση σημαντικών επενδύσεων και δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.
- Στον τομέα των υποδομών.
- Στη στήριξη τομέων όπως η κτηνοτροφία στους οποίους υστερούσαμε.
- Στην προστασία της παραγωγής μας από τις κλιματικές αλλαγές και τη διασφάλιση του εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων από ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες.
- Στην ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και σε ειδικά μέτρα αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.
«Το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που αν καταφέρουμε, όλοι μαζί, να το αξιοποιήσουμε, ο πρωτογενής μας τομέας να γίνει πυλώνας πραγματικής ανάπτυξης στον τόπο μας», υποστήριξαν
ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 Το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας σε αυτούς πρωτίστως απευθύνεται και αυτούς θέλει να καταστήσει συμμέτοχους και συνοδοιπόρους, μαζί με τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, σε μια αναπτυξιακή πορεία, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος και ο λαός . Γιατί, στόχος όταν σχεδιάζανε, καταρτίζανε και υποβάλανε προς έγκριση το καινούργιο αυτό Πρόγραμμα δεν ήταν άλλος, παρά να δώσουν την ευκαιρία στον αγροτικό τομέα να γίνει βασικός μοχλός για την έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας.
Ένας αγροτικός τομέας, που άντεξε στα δύσκολα χρόνια που πέρασε τελευταία η χώρα, αλλά και που ταυτόχρονα ανέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζανε, αλλά ορισμένες φορές λησμονήσανε κατά το παρελθόν : Δηλαδή πως, η στήριξη και η ανάπτυξη ενός ισχυρού, βιώσιμου και ανταγωνιστικού πρωτογενή τομέα πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα κάθε οργανωμένης κοινωνίας, που θέλει να αντιμετωπίζει το μέλλον με υπευθυνότητα και αισιοδοξία. Και μάλιστα σε μια περίοδο, που παγκόσμια τα αγροτό-διατροφικά προϊόντα αποκτούν ολοένα και περισσότερο στρατηγικό ρόλο, ενώ τα προβλήματα του υπερπληθυσμού, των κλιματικών αλλαγών, της επάρκειας νερού, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθίστανται ολοένα και πιο περίπλοκα.
Απόφαση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν να στηριχθούν και να στηρίξουν ως χώρα τον τομέα που διαχρονικά αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και τη βάση πάνω στην οποία αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός έζησε και ζει για χιλιάδες χρόνια και έχει συνδέσει με αυτόν την ιστορία του, τον πολιτισμό του, το φως του και το φυσικό του κάλος.
Ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα, η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου ο αγροτικός τομέας αποτελεί μια σημαντική πηγή απασχόλησης για τους κατοίκους της υπαίθρου. Συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλληλοεπηρεάζεται και αλληλοσυνδέεται με όλους τους άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, είτε πρόκειται για τη βιομηχανία και μεταποίηση, είτε για το εμπόριο, είτε για τις υπηρεσίες και τον τουρισμό.
Παράλληλα, πιστεύουν πως ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και τα αγροτό-διατροφικά του προϊόντα μπορούν και πρέπει να σταθούν ισάξια στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά με τα προϊόντα άλλων χωρών, καθώς δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από αυτά. Αρκεί, βέβαια, να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίσουν ριζικά τις όποιες αδυναμίες και προσκόμματα υπάρχουν
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν  αφενός οι καινούργιες προκλήσεις που προκύπτουν και αφετέρου να προσαρμοστούν ενεργητικά - και όχι παθητικά - στα νέα δεδομένα. Έχοντας μπροστά την καινούργια Κοινή Αγροτική Πολιτική, που μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη του Νέου Έτους, προετοιμάσαν φέτος το καλοκαίρι με διαφάνεια, διαρκή και ειλικρινή διάλογο με όλους τους παραγωγικούς φορείς τον Εθνικό Φάκελο – την εθνική στρατηγική. Κάθε ρύθμιση στον Εθνικό Φάκελο έγινε με γνώμονα το πώς η ελληνική αγροτική οικονομία θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί δημιουργικά τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, με τέτοιο τρόπο, ώστε στο προσεχές μέλλον να εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από αυτές.
Ταυτόχρονα, ανασκοπώντας στις μέχρι τώρα κατακτήσεις του αγροτικού τομέα, αλλά και τα μειονεκτήματά του, με το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας που καταρτίσαμε, δόθηκε αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική που πρέπει να έχει η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Ιεραρχήσαν τις προτεραιότητές για αυτή την περίοδο και θέσανε ως βασικούς γνώμονες στο σχεδιασμό την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της ποιότητας, της επωνυμίας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων .




ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Επιπλέον, γνωρίζοντας πολύ καλά πως, προϊόντα δίχως ανθρώπους δεν γίνονται, επικεντρώσαν την προσπάθειά τους  στην ηλικιακή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του αγροτικού μας τομέα, με στόχο την αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας, το μπόλιασμα της υπαίθρου με νέα μυαλά και νέες προοπτικές, καθώς και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Περιφέρεια. Γι αυτό, σε συνδυασμό με το κίνητρο του επιπλέον 25% επί της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενισχύσεων, που προβλέπουν στον Εθνικό Φάκελο της νέας ΚΑΠ για τους νέους αγρότες, το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ενισχύσεις 240 εκατ. ευρώ για 16.000 νέους ανθρώπους, για να ενταχθούν τα προσεχή χρόνια στο παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι νέοι αυτοί, θα έρθουν να προστεθούν στους 11.116 νέους παραγωγούς, που ήδη εντάχθηκαν, πριν από λίγες εβδομάδες, στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών, με συνολικές ενισχύσεις 194 εκατ. ευρώ και οι οποίοι για πρώτη φορά στα χρονικά έχουν ήδη λάβει το 70% των δικαιούμενων ενισχύσεων για το πριμ πρώτης εγκατάστασης. Επιπλέον, άμεσα από 1.1.2015, δηλαδή από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενεργοποιήθηκε η προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Μέσα από τα επιμέρους προγράμματα και τις δράσεις του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, επιχειρείται η αξιοποιήση της πείρας των προηγούμενων Προγραμμάτων και παράλληλα να δοθούν νέες κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να αναδιαρθρωθεί και στο προς τα πού πρέπει να στραφεί και κινηθεί το παραγωγικό δυναμικό την προσεχή δεκαετία.
Γι αυτό άλλωστε προκρίναν την ενίσχυση της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων, τη στήριξη των συλλογικών δραστηριοτήτων, την αναδιάρθρωση και καθετοποίηση της παραγωγής, την περαιτέρω ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, προγράμματα προώθησης και προβολής προϊόντων μας στο εξωτερικό, τη δημιουργία τοπικών συμφώνων ποιότητας, την προώθηση της έρευνας και τη διάδοση της γνώσης, τη στήριξη τομέων, όπως η κτηνοτροφία, στους οποίους μέχρι τώρα υστερούσαμε, αλλά και τις υποδομές, είτε αυτές λέγονται αρδευτικά έργα, είτε συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, μονάδες επεξεργασίας, υποδομές διακίνησης, logistics, δίκτυα διανομών, καθώς και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εισοδημάτων, μέσω αγροτουρισμού, αγροτικών βιοτεχνιών και άλλων εναλλακτικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο.
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα προϋπολογίζουν την αξιοποίηση 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης και εκσυγχρονισμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ θα διατεθούν 254 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 340 σημαντικών επενδύσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Παράλληλα, ενισχύουν την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό 2.100 περίπου νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, καθώς και την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό 4.500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, με ένα συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας έτσι τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.
Στο καινούργιο Πρόγραμμα υπάρχουν μέτρα εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, με αυξημένο όριο επιλέξιμης ενίσχυσης έως 50.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Πρόκειται για τα λεγόμενα start ups, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος της χώρας , που δεν είναι άλλο από την ανεργία και για τα οποία θα διατεθούν πόροι ύψους 72 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των υποδομών, με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατευθύνονται επιπλέον 436 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών,.

Στη Πέλλα ήδη εντάχθηκε σχετικό έργο στον Δήμο Σκύδρας. Παράλληλα ολοκληρώνονται όλες οι εκκρεμότητες για το έργο του Αλμωπαίου και το φράγμα της Καλής. Περιλαμβάνονται και  δραστηριότητες μεταφοράς γνώσεων μέσα από την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία στις αγροτικές περιοχές, καθώς και δράσεις προώθησης της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην γεωργία και τη δασοκομία, με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα συμβουλευτικά δίκτυα υποστήριξης των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους με πόρους 125 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα ενισχύουν και ενθαρρύνουν τη σύσταση και λειτουργία συνεργατικών σχημάτων δηλαδή Ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών με κάλυψη του 100% των δαπανών τους και με ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 27 εκατ. ευρώ.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Μαζί με την τόνωση και ενίσχυση της παραγωγής, προβλέπουν και παρεμβάσεις αναφορικά με έργα ανάπλασης οικισμών και δημιουργίας βασικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της χώρας, όπως έργα προσβασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επενδύσεις υποδομής για κτηνοτροφικά πάρκα και ζώνες, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την ευρυζωνική υποδομή, υποδομές τουρισμού και πολιτισμού μικρής κλίμακας, καθώς και για την ανάπτυξη και προστασία δασικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών εξαιτίας πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, με ένα συνολικό προϋπολογισμό 257 εκατ. ευρώ.
Εκείνο που αξίζει, πάντως, να υπογραμμιστεί είναι πως το 30% των συνολικών πόρων του καινούργιου Προγράμματος, περί το 1,5 δις ευρώ περίπου, έχει να κάνει άμεσα ή έμμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με μέτρα όπως η ενθάρρυνση του βιολογικού τρόπου παραγωγής, των ενισχύσεων σε αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε περιοχές με φυσικά και άλλα ειδικά μειονεκτήματα και σε επενδύσεις σε γεωργό-δασό-περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ
Η μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα Προγράμματα, είναι κατά την γνώμη τους πως, η διάρθρωση του καινούργιου Αναπτυξιακού Προγράμματος δεν θέλει μόνο τις εισροές κοινοτικών πόρων και ιδίων κεφαλαίων στον αγροτικό τομέα, αλλά εκείνο που διακαώς επιθυμεί είναι τα χρήματα αυτά να πιάσουν κυριολεκτικά τόπο. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο «στοίχημα», η μεγάλη πρόκληση για την προσεχή επταετία. Να απορροφήσουν τα κονδύλια των 6 περίπου δις ευρώ – γιατί περί αυτού του συνολικού ποσού πρόκειται – αλλά ταυτόχρονα να δώσουν νέες προοπτικές στον κόσμο της υπαίθρου και στα ελληνικά αγροτό-διατροφικά προϊόντα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγρό-διατροφικό μοντέλο, με αυξημένη προστιθέμενη αξία και να φθάσουν στο στρατηγικό μας στόχο : Η ελληνική ύπαιθρος και περιφέρεια και ο κόσμος της να έχουν τη θέση που τους αξίζει και τους αρμόζει στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας.
Με  το καινούργιο Πρόγραμμα μειώνεται η γραφειοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και στην έγκριση των επενδύσεων, προωθείται η αποκέντρωση και η διαχείριση του ενός τρίτου των κονδυλίων, δηλαδή περίπου 1,8 δις ευρώ, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες καλούνται μέσα από ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους επιλογές για τον αγροτό-διατροφικό τομέα, όπως αυτές προέκυψαν από τις αντίστοιχες περιφερειακές μελέτες που εκπόνησαν
.ΝΕΟ LEADER

Σημαντική στρατηγική επιλογή αποτελεί η εκχώρηση του 100% των πόρων του νέου LEADER, στις Περιφέρειες, καθώς αποτελεί πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Μάλιστα, με το νέο LEADER παρέχουν τη δυνατότητα παρέμβασης και σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Δυνατότητα, που στην προηγούμενη περίοδο αξιοποιούσαν μόνο τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, τα ΟΠΑΑΧ, ενώ καταργείται το πληθυσμιακό κριτήριο των 3.000 κατοίκων ανά δημοτικό διαμέρισμα.
Εκχωρούν επίσης, στις Περιφέρειες το 100% του προϋπολογισμού δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων, για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, τις περιβαλλοντικές δράσεις που αφορά στην αναχλόαση των βοσκοτόπων, καθώς και των προγραμμάτων αναδασμών και δασικής οδοποιίας.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα ρευστότητας των επενδυτών και να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης των επενδύσεων, αξιοποιούν δύο δυνατότητες μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:
Πρώτον, αυξάνουν την επιδότηση μέχρι 90%, για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων και επενδύσεων, όπως για νέους αγρότες, για επενδύσεις που λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο των Συμπράξεων Καινοτομίας και για επενδύσεις που συνδέονται με γεωργό-περιβαλλοντικές δραστηριότητες, όπως η αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Δεύτερον, προβλέπουν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, τα οποία μπορούν να ενισχυθούν με πόρους, μέχρι το 4% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, δηλαδή 170 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δανειοδότηση των επενδυτών με χαμηλά επιτόκια.
Φυσικά λαμβάνουν μέριμνα για τις κλιματικές αλλαγές και την προστασία του αγροτικού τομέα από αυτές. Προκειμένου να διασφαλίσουν το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών , αλλά και για να προστατεύσουν την αγροτική παραγωγή από φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και κυρίως από συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, προωθούν ειδικά μέτρα και δράσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούν σε επενδύσεις αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας. Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν σε αυτά θα ενισχύονται με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, της τάξης του 80%, όταν πρόκειται για μεμονωμένους αγρότες και 100% όταν συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών.
ΕΛΓΑ
Για να ισχυροποιήσουν περισσότερο τον ΕΛΓΑ, να ενισχύσουν την ασφάλιση της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου και να αντισταθμίσουμε τις οικονομικές απώλειες των γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες, δημιουργούν για πρώτη φορά ένα ειδικό μέτρο, για στήριξη της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Το μέτρο αυτό ξεκινά με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ και υπάρχει η διαβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μετά την έγκριση της εμπεριστατωμένης μελέτης που υποβάλαν ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας έτσι για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα καινούργιο κεφάλαιο στον τομέα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει μέσα στο 2015.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών ήταν ασφυκτικά γεμάτη, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, Γιάννης Ανδρίτσος , οι Δήμαρχοι Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, οι Αντιδήμαρχοι Αλμωπίας Γιάννης Κετικίδης και Χρήστος Μπάτσης.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)