Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Τον Μάριο Ντράγκι κατηγορεί για την επιβολή των capitals control ιταλική εφημερίδα

Στην απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας, το καλοκαίρι του 2015, αναφέρεται σήμερα σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto. Σύμφωνα με το άρθρο,
και με έρευνα του Γερμανού ευρωβουλευτή του Die Linke Φάμπιο Ντε Mάζι, «πριν κάνει μια τόσο σοβαρή επιλογή, ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε την άποψη μιας ιδιωτικής εταιρίας οικονομικών συμβούλων, για να μάθει αν, λαμβάνοντας υπόψη το καταστατικό της ΕΚΤ, είχε το δικαίωμα να κλείσει την στρόφιγγα των τραπεζών μιας κυρίαρχης χώρας». Όπως αναφέρει η Il Manifesto είναι μια υπόθεση η οποία «μπορεί να περιέχει τέτοιου είδους εκπλήξεις, ικανές να τραντάξουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι ο Φάμπιο Ντε Μάζι (ο οποίος είναι ιταλικής καταγωγής) «συνεχίζει τον αγώνα του, μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με στόχο η άποψη αυτή της ιδιωτικής εταιρίας οικονομικών συμβούλων να δημοσιοποιηθεί». Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό της, προβάλλοντας μια περίεργη δικαιολογία: τον σεβασμού του απόρρητου της οικονομικής εταιρίας». 

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, όμως, δηλώνει ότι έχει μάθει «από πηγές εντός της ΕΚΤ» πως η γνωμοδότηση αυτή δεν ήταν απόλυτα θετική. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κοινή γνώμη δεν πρέπει να μάθει ότι ο Ντράγκι δεν είχε το δικαίωμα να κλείσει τις τράπεζες», λέει ο Ντε Μάζι. 

Παράλληλα, η Il Manifesto δημοσιεύει τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι «η άποψη της ιδιωτικής αυτής εταιρίας πληρώθηκε με δημόσια χρήματα» και πως «μετά την πρώτη εφαρμογή της απόφασης αυτής, τώρα θα μπορούσε να έρθει η σειρά μιας άλλης χώρας, να υποστεί το κλείσιμο των τραπεζών». Αύριο, ο Φάμπιο Ντε Μάζι και ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως γράφει η Il Manifesto, θα αναφερθούν αναλυτικά στο όλο θέμα, σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

07/03/2017 12:28 
ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης Ρώμη

Πηγή: 

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)