Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Προβληματισμός από τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η παγωνιά




ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ
ΠΑΡΩΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ
ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ Η ΤΖΑΚΡΗ 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ





Οι ζημιές από τον πρόσφατο παγετό απασχόλησαν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ σε σύσκεψη Σύσκεψη παρουσία όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών Πέλλας (Σ.Ε.Α.Σ.) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Παραβρέθηκαν ακόμα η  Διευθύντρια του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας Μαρία Παππά και της κ. Σουλίου από τα Κεντρικά. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γεώργιο και σε αυτή παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Πέλλας κος Ιωάννης Σηφάκης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΣΕΑΣ και του κ. Νικόλαου Μηνά πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο Νομό με τα υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για τις «βιβλικές καταστροφές» από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε το Νομό μας αλλά και να ενημερώσει για τα πορίσματα των ζημιών του 2016 καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας , διοίκησης και τον «χαρακτήρα» του Ασφαλιστικού Οργανισμού.
Μετά από τον χαιρετισμό-καλωσόρισμα του τεχνικού συμβούλου του ΣΕΑΣ Γιάννη Στογιαννίδη που περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών της Πέλλας τα οποία είναι αυτά των δυναμικών καλλιεργειών και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην Οικονομία της χώρας, χαιρετισμό και τοποθετήσεις σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα κατέθεσαν οι:
Νικόλαος Μηνάς με την ιδιότητα του Προέδρου Σ.Ε.Α.Σ.,
Μανώλης Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Οργάνωσης Παραγωγών Α.Σ. Πέλλας,
 Λυσίτσας Ιωάννης με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου,
Νικόλαος Δημητριάδης με την ιδιότητα του Πρόεδρου Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας,
 ο Γεώργιος Τσόλκας με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Α.Σ. Γαλατάδων,
ο Τάσος Κυραλίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας,
εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου από τη Νάουσα, κ.α.

Υπόμνημα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Τοπική Κοινότητας Δάφνης, μιας περιοχής που πλήγηκε με απίστευτη σφοδρότητα από την περυσινή χαλαζόπτωση και ακόμα δεν αποζημιώθηκαν οι αγρότες.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις – ερωτήσεις που διατυπώθηκαν , ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές ενημέρωσε για τα ζητήματα αρμοδιότητας του οργανισμού.
 Απάντησε σε θέματα αποζημιώσεων, πορισμάτων, εκτιμητικής διαδικασίας, αντιχαλαζικής Προστασίας, Εναέριας αντιχαλαζικής Προστασίας, ασφαλιστικών καλύψεων και ασφαλιστικών κινδύνων, αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, θέματα λειτουργιάς του Οργανισμού όπως αυτό των οδοιπορικών των εκτιμητών που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τον οργανισμό, ενημέρωσε για τα οικονομικά του Οργανισμού.
Τέλος κατατέθηκε υπόμνημα από τον ΣΕΑΣ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ως Πολιτικό Προϊστάμενο και Υπουργείο που εποπτεύει τον ΕΛΓΑ με τα παρακάτω θέματα:

- Αποζημίωση σε οποιοδήποτε στάδιο της ανθοφορίας και καρπιδίου προέρχεται ζημία από κάθε αίτιο (χαλάζι, Παγετός, Έντονες βροχοπτώσεις, Μεγάλες Θερμοκρασίες για την εποχή, Καύσωνας κλπ.)

- Όταν πρόκειται για αποδεδειγμένα εκτεταμένες και καθολικές ζημίες για κάποιο τοπικό διαμέρισμα π.χ. ποσοστά ζημίας άνω του 65% να γίνεται συμψηφισμός μεταξύ εισφορών και ποσού αποζημίωσης, να δίνεται μια προκαταβολή αρχικά και μετά το πόρισμα να καταβάλλεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης.

- Μετά την πρόσφατη εμπειρία από την αποχή των εκτιμητών και τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, να βρεθεί τρόπος μείωσης της γραφειοκρατίας έτσι ώστε τα πορίσματα ζημιών να είναι έτοιμα εντός του κάθε ημερολογιακού έτους που συμβαίνει η ζημιά με σκοπό όσοι αγρότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι να λαμβάνουν αποζημίωση κατά την πρώτη πληρωμή του Ιανουαρίου.

- Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος του Οργανισμού και των αγροτών να επιτευχθούν αμεσότερες και πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις .

- Αποζημιώσεις 2016, μεγάλες καθυστερήσεις πότε θα αποπληρωθούν και τι προβλέπεται για τις φετινές καταστροφές διαδικασίες χρονοδιαγράμματα .

Για όλους αυτούς του λόγους, παρακαλούμε όπως προσορμιστεί άμεσα μια σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους φορείς - Υπουργείο για συντονισμό και επίσπευση των ενεργειών.


Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ



Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φ.Κουρεμπές πραγματοποίησε τη Πέμπτη αυτοψίες στο αγρόκτημα της Τοπικής Κοινότητας Παναγίτσας και τη Παρασκευή  στα αγροκτήματα των τοπικών κοινοτήτων Παλαιού και Νέου Μυλοτόπου, Μανδάλου, στο αγρόκτημα Ριζαρίου – Κλησοχωρίου (όπου πραγματοποίησε επίσης αυτοψία σε έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων μεταξύ Ριζαρίου και Κλησοχωρίου στην οποία οι καλλιέργειες κερασιών, ακτινιδίων, βερίκοκων, ροδακίνων κλπ στο σύνολό τους καταστράφηκαν ολοσχερώς εξαιτίας του παγετού που σημειώθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες και Αρχαγγέλου.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αυτοψίες - προεπισκοπήσεις στο σύνολο των αγροκτημάτων των τοπικών κοινοτήτων ολόκληρου του Νομού Πέλλα προκειμένου  να υπάρξει μια συνολική καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας του πρωτοφανούς σε έκταση και ένταση παγετού.
Οι εκτιμήσεις στα αγροτεμάχια των αγροτών που υπέστησαν ζημία θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υποβολή των δηλώσεων και το μόνιμο προσωπικό του ΕΛΓΑ Βεροίας θα ενισχυθεί από τους συμβασιούχους που έχουν ήδη προσληφθεί από τα μέσα Φλεβάρη με οκτάμηνες συμβάσεις από τον ΕΛΓΑ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις καλλιέργειες των οποίων επίκειται άμεσα η συγκομιδή τους, όπως κεράσια και βερίκοκα και θα ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις σε ροδάκινα, μήλα κλπ, ώστε το εκτιμητικό έργο να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν και οι αποζημιώσεις να

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)