Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Πρόστιμο – μαμούθ στη Novartis για σκάνδαλο στη Νότιο Κορέα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο δωροδοκίας γιατρών και αξιωματούχων του χώρου της Υγείας
Κάποιοι, σύμφωνα με το πόρισμα, προωθούσαν τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων φαρμάκων από τους ασθενείς, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της εταιρείας
Πρόστιμο ύψους 48,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis επέβαλαν οι Αρχές της Νοτίου Κορέας για το σκάνδαλο δωροδοκίας γιατρών και αξιωματούχων της υγείας, με σκοπό αυτοί να προωθούν τη χρησιμοποίηση των φαρμάκων της από τους ασθενείς, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της εταιρείας.
Επιπλέον, ανέστειλαν την ασφαλιστική κάλυψη για ορισμένα από τα φάρμακά της. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αποφάσισε να αναστείλει την ασφαλιστική κάλυψη εννέα παραλλαγών δύο τύπων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ, για έξι μήνες και επέβαλε πρόστιμο σε 33 παραλλαγές 15 εμπορικών σημάτων φαρμάκων. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως το υπουργείο θα λάβει την οριστική του απόφαση τον επόμενο μήνα, αφού αξιολογήσει τη στάση που θα κρατήσει η εταιρεία. Αν και το μοτίβο των δωροδοκιών είναι παγκόσμιο, οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν τη Novartis παρατηρούνται στην Ασία.
Εμπλοκή
Στη Νότιο Κορέα, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς της χώρας, ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της εταιρείας και άλλα στελέχη της εμπλέκονται σε δωροδοκία γιατρών, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, με σκοπό να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας την περίοδο 2011-2016. Τον Φεβρουάριο του 2016 οι Αρχές της Νοτίου Κορέας έκαναν έφοδο στα γραφεία της Novartis, που θεωρείται η κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα, με έσοδα που το 2015 έφτασαν τα περίπου 410 εκατ. δολάρια. Οι Αρχές της χώρας απήγγειλαν κατηγορίες, μεταξύ άλλων κατά του επικεφαλής της εταιρείας στη Νότιο Κορέα, Μουκ Χακ-Σουν, 15 γιατρών και 7 εκδοτών ιατρικών περιοδικών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Αναρτήθηκε από altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου