Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Η υπερπροσφορά έριξε στα 12 λεπτά την τιμή για το πρώτο χέρι στο τριφύλλι

Γιαννακοπούλου Φανή
Μια όχι και τόσο καλή αρχή έκανε φέτος το καθαρό τριφύλλι, με τους παραγωγούς για το πρώτο χέρι να λαμβάνουν τιμή κατά μέσο όρο στα 12 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν στα 14 λεπτά το κιλό. Αιτία αφενός ήταν η αυξημένη προσφορά του προϊόντος, καθώς μπήκαν περισσότερα στρέμματα με δέλεαρ το πρόγραμμα βιολογικής.
Μειωμένες αποδόσεις σχεδόν κατά 30% καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της ξηρασίας που προκλήθηκε από την ανομβρία.
Γεγονός που επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Agrenda από τις αρχές Απριλίου. Αφετέρου, η ζήτηση για την ώρα είναι χαμηλή μιας και οι βροχερές συνθήκες στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ήτοι Κρήτη και Κυκλάδες, ευνόησαν τη βόσκηση των ζώων στους βοσκοτόπους.

Μετά τις 21 Μαΐου το δεύτερο χέρι
«Τη ζημιά την έκαναν τα βιολογικά. Μπήκε πάρα πολύς κόσμος. Σπάρθηκαν τέλος Μαρτίου πολλά και τώρα θα βγουν στην αγορά περί τα τέλη Μαΐου», παρατηρεί ο παραγωγός µηδικής Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά. Για την ώρα, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι και κατά μέσο όρο θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα χέρια μέχρι και το Σεπτέμβριο. «Το δεύτερο χέρι εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει μετά τις 21 Μαΐου. Ποτίζουμε και κόβουμε», λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Βάγκος και τονίζει ότι είναι: «ασύμφορο να καλλιεργεί κάποιος μηδική σε χωράφια που ποτίζονται με πετρέλαιο». 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Απρίλιος ήταν λίγο βροχερός στις νησιωτικές περιοχές και ως εκ τούτου οι κτηνοτρόφοι εκεί έβγαζαν τα ζώα τους έξω για βόσκηση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιορισμένη ζήτηση μηδικής κατ’ επέκταση εν μέρει τις χαμηλές τιμές.
                
Διαβάστε περισσότερα για την αγορά του τριφυλλιού στην Agrenda που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 13 Μαΐου μαζί με την ειδική ετήσια έκδοση Φυτοπροστασία & Θρέψη

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)