Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ψηφίστηκαν τα μέτρα: Απόφαση για ρύθμιση του χρέους ζητά ο Τσίπρας από δανειστές

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός.
 «Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός, νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε ότι «οδηγούμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από το καθεστώς των μνημονιών»
 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως «δεν έφερε τίποτα καινούργιο στα επιχειρήματα που εδω και καιρό αναπαράγει παρά την υπεροπλία που έχει στα συστημικά μέσα επικοινωνίας». «Η υπεροπλία αυτή δεν αρκέι γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο επικοινωνία. Θέλει και μυαλό και ψυχή η πολιτική» σημείωσε και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Χάσατε την ευκαιρία να αλλαξετε αφήγημα σήμερα».
 Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν καταφέρνει, όχι γιατι δεν το έχει όπως θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Είστε ως ψευδοπροφήτης που δεν επιβεβαιώνεται ποτέ». «Όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε, κ. Μητσοτάκη, να γίνετε γραφικός» είπε μεταξύ άλλων.
 Ανέφερε ότι «το 2019 που θα αναμετρηθούμε στις κάλπες θα είστε 3,5 χρόνια αρχηγός ενός κόμματος που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».
 Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας «Είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Περνάμε σε μια θετική ατζέντα και για τη χώρα και για την κοινωνία».
 Όταν έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους και τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε από τα μνημόνια η ΝΔ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν άλλαξαν τροπάρι. Δεν λένε τώρα ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία, αλλά την καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι βαρύτερο από τα θετικά.
 Αντιδράτε με τη λογική που λέει ότι εάν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 «Δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους 4 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και φέρνετε τροπολογία για αντίμετρα που δεν έχουν συμφωνηθεί, ενώ τον Δεκέμβριο είχατε καταψηφίσει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω. Ή τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ή βρίσκεστε σε πανικό», είπε απευθυνόμενος τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 «Η ιστορία σας είναι σκάνδαλα μίζες, ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλο» προσέθεσε και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει αριστερή παρένθεση. Η μόνη παρένθεση που θα κλείσει θα είναι η κρίση των μνημονίων και της άρσης κυριαρχίας που εσείς οδηγήσατε τη χώρα αφού πρώτα τη λεηλατήσατε. Φοβάστε ότι θα έρθουν αποδείξεις και στις εξεταστικές επιτροπές και στα δικαστήρια».
 Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σιγοντάρατε τους ποιο ακραίους από τους δανειστές. Πηγαίνατε στο Βερολίνο και αντί να φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ».
 «Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει αντί να αλλάξουμε τα επιχειρήματα αλλάζουμε την πραγματικότητα. Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός, αλλά τα επιχειρήματά σας», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ για «ασύλληπτη εργασία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης».
 Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στην Ολομέλεια αποκόμματα εφημερίδων με τίτλους: «Έρχεται τέταρτο μνημόνιο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση πέφτει η κυβέρνηση» και προσέθεσε: «Πέρα από ψεύτες είσαστε και κουτοπόνηροι. Ένα χρόνο πριν από τον Μάιο του 2016 λέγατε τα ίδια ακριβώς». Αυτό το τέταρτο μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
 Με τη συμφωνία, πέρνουμε την προβλεπόμενη δόση αντίμετρα ισόποσα και δημοσιονομικό περιθώριο 5,5 δισ. που θα πάνε για στήριξη των ασθενέστερων και όχι των ημετέρων. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα θα εφαρμοσθούν μόνο εάν υπάρξουν από το 2018 μέτρα για το χρέος που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Μήπως όταν αναφέρεστε σε τέταρτο μνημόνιο εννοείτε το μεσοπρόθεσμο, διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και συνέχισε. «Αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο».
 «Τα αντίμετρα για μας είναι οδοδείκτης και μια στρατηγική επιλογή να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους, κοινωνικού μισθού, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας», είπε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
 «Είναι καθήκον κοινωνικό, αριστερό, πατριωτικό και όπως θέλετε πείτε το, να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να σχεδιάσουμε νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
 Σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως δεν είμαστε αλάνθαστοι, αλλά γνωρίζει ότι δεν είμαστε ούτε πορφυρογέννητοι» και επισήμανε: «Δεν έχουμε στην πολιτική μας διαδρομή ούτε τη Ζήμενς, ούτε τη Νοβάρτις, ούτε τα εξοπλιστικά, ούτε τις λίστες της φοροδιαφυγής. Γνωρίζει ότι είμαστε οι μόνοι που θα το παλέψουμε μέχρι τέλος και δεν θα διαψεύσουμε τον ελληνικό λαό. Θα τα καταφέρουμε».
 «Μπαίνουμε σ’ ένα νέο πεδίο που απαιτεί σχέδιο. Στηρίζεται στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην καινοτομία, την έρευνα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στις δημοκρατικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία» υπογράμμισε.

 Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του:
 Τι σχέση έχουν αυτοί που έδιναν μάχη για καρέκλες με εμάς που δίνουμε μάχη για τη χώρα; «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή ούτε κοινωνική ούτε πολιτική», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 «Δεν γεννήθηκα για να γίνω πρωθυπουργός», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα σε καρέκλες. Η διαφορά αυτών που ψηφίζανε επί πέντε χρόνια για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, με εμάς που δίνουμε μάχη για τη χώρα για να διατηρήσουμε αλώβητη την κοινωνία, είναι η διαφορά αυτών που αγωνίζονται για να υπερασπιστούνε τους στόχους και τις ιδεολογίες με αυτούς που αγωνίζονται ξανά γιατί αισθάνονται τεράστια την απώλεια της καρέκλας και της κουτάλας, που για πολλά χρόνια είχαν και λεηλατούσαν τον λαό και την κοινωνία».
 «Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Επειδή έως το 1980 δεν είχε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες; Επειδή διεκδικούσε; Ή επειδή οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία; Θέλει θράσος αυτή η κατηγορία», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της Ν.Δ.., που είχε κάνει λόγο για «ανάγκη αυτοκριτικής της Αριστεράς».
 «Η Αριστερά είναι υπεύθυνη για τις δομικές στρεβλώσεις της διοίκησης;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
 «Με κατηγορείτε εδώ και δυο χρόνια» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, «συγκρίνοντας δηλώσεις μου πριν το 2015 και δηλώσεις μου από τις εκλογές του 2015 και μετά. Θέλετε να διαγράψετε από τη μνήμη σας, ότι όταν αναγκασθήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα, γιατί δώσαμε όλη μας την ψυχή και το είπαμε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι δεν υπολογίσαμε πως η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη». 
 «Πράγματι» συνέχισε, «οδηγηθήκαμε σε ένα πρωτοφανή εκβιασμό που έλεγε ότι «ή υπογράφετε ή καταρρέουν οι τράπεζες και χρεοκοπεί η χώρα». Οδηγηθήκαμε σε αυτό τον εκβιασμό γιατί λίγες μέρες πριν έρθουμε στην εξουσία, η ΕΚΤ έφτιαξε το πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης για όλες τις άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα και αυτό αποκαθίσταται σήμερα. Όταν φθάσαμε στο κρίσιμο σημείο, πήραμε μια απόφαση με ειδικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε, να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό και να του πούμε αυτό που δεν είπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την πρώτη περίοδο, ούτε εν συνεχεία ο κ. Σαμαράς, που εκλέχθηκαν οι πρώτοι λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» και έφεραν το πρώτο μνημόνιο, και οι δεύτεροι λέγοντας «επαναδιαπραγμάτευση και Ζάππειο» και έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε, «αυτή είναι η συμφωνία». Ο ελληνικός λαός, επέλεξε εμάς για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και όχι αυτούς που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν την χώρα».
 «Να λοιπόν ποιοι είναι οι «τζάμπα μάγκες. Αυτοί που έπαιρναν την εντολή του ελληνικού λαού και την εξαργύρωναν με μέτρα και μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Εμείς μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και να προχωράμε. Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Διεκδικήσαμε εντολή τετραετίας με στόχους να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, θα φέρουμε δικαιοσύνη να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και θα το πετύχουμε».

 Μητσοτάκης: Η πατρίδα μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς τέλος
Να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης που πλαισιώνει το πολυνομοσχέδιο των μέτρων, επιχείρησε με την ομιλία του κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
 “Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο, για την καρέκλα το κάνουν όχι για το χρέος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό ότι “κ. Τσίπρα είσαστε ικανός να πάτε και με σμόκιν στην παραλία”, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία.
 Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας του τέταρτου μνημονίου και πρόβαλε το δικό του εναλλακτικό αφήγημα.
 “Αυτό που ζούμε είναι ένας εφιάλτης και είναι αποτέλεσμα των επιλογών των Τσίπρα και Καμμένου” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι εάν δεν είχε πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχαμε βγει από την κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη”.
 Επικαλέστηκε τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ.” και αντιπαρέβαλε με τις προβλέψεις της κυβέρνησης: “στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου”.
 Οι πιστωτές έχουν ευθύνη γιατί δεν έκαναν πράξη τις υποσχέσεις τους για την ρύθμιση του χρέους, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι “κι εσείς έχετε ευθύνη γιατί πήγατε να τινάξετε την χώρα στον αέρα”.
 «Αντί να σκίσετε τα μνημόνια φέρνετε 4ο μνημόνιο» κατηγόρησε την κυβέρνηση στη δευτερολογία του ο Κ. Μητοστάκης
 Ανέβασε τόνους κατά την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίθεση του πρωθυπουργού.
 «Πρώτη φορά πρωθυπουργός αναλαμβάνει σύμβουλος στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως έχετε μια άλλη καριέρα μετά την πολιτική», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αφιερώσατε την ομιλία σας στα αντίμετρα. Για το αφορολόγητο θα μας πείτε κάτι; Για τη μείωση των συντάξεων θα μας πείτε; Για την αύξηση των εισφορών»;
 Σχετικά με το χρέος ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε σημεία του μνημονίου που αναφέρουν ότι το χρέος έχει βελτιωθεί ως αποτέλεσμα του PSI του 2012. Παρουσίασε και την έκθεση βιωσιμότητας του 2014 του ΔΝΤ για το χρέος που ήταν θετική, ενώ αντίθετα προβλέπει εκτόξευση στην έκθεση του 2016.
 «Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Εσείς έχετε πει κάτι για τον δημαγωγικό λαϊκισμό σας» ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Δεν είστε αθώοι του αίματος» είπε.
 Απάντησε και στις προσωπικές αναφορές και ειδικότερα στη φράση τσάμπα μάγκας: «Τσάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώση του λέει ψέματα για να κάνει ρεσάλτο στην εξουσία. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που έλεγε δεν πληρώνω και τώρα έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους. Τσάμπα μπάγκας είναι αυτός που εκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει ψηφίζει την απλή αναλογική».
 Αλλά και για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί στρατηγικού αδιεξόδου είπε: «Αν είστε σίγουρος ότι η ΝΔ είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν».
 
Η ψηφοφορία
Όπως είναι γνωστό υπερψηφίστηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.
 Ειδικότερα, επί συνόλου 281 παρόντων βουλευτών υπέρ της αρχής τάχθηκαν 153 βουλευτές ενώ το καταψήφισαν 128 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε.
 Αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσαν τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.
 Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επί της αρχής και όλων των άρθρων.
 Η ΝΔ επί της αρχής και των άρθρων 1, 2, 10, 15 και 163.
 Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.
 Από την ψηφοφορία απουσίασε η Χρυσή Αυγή.

Πηγή: mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. ΝΤΟΡΚΑ γερά, του πήρες του Σηφάκη τα μυαλά!
    Γιαυτό και έσπασες ρεκόρ 4 στα 4!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)