Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Γ. Καρασμάνης : Πρέπει να μπει τέλος στην ψευδολογία και την παραπλάνηση του κ. Αποστόλου



Ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:


Όσο μεγάλη αποδεικνύεται στην πράξη η ανεπάρκεια της κυβέρνησης να απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους στον αγροτικό τομέα, τόσο μεγαλύτερη είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης και εξαπάτησης αγροτών και κτηνοτρόφων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας αυτής αποτέλεσε η συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Υπερβαίνοντας στην ψευδολογία ακόμα και τον εαυτό του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απέδωσε τη δίχρονη καθυστέρηση στην έγκριση και υλοποίηση του ΠΑΑ στην «προχειρότητα της προηγούμενης κυβέρνησης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρήκε τόσες παρατηρήσεις από πλευράς Κομισιόν, που χρειαζόταν επαναπροσέγγιση και επαναδιαπραγμάτευση του Προγράμματος.
Σκόπιμα, φυσικά, απέκρυψε για άλλη μια φορά ότι :
- Ο ίδιος, με δική του υπαιτιότητα, κρατούσε επί μήνες στα συρτάρια του γραφείου του τις απαντήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου επί των «παρατηρήσεων» της Κομισιόν, διακόπτοντας επί μακρόν τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Πρόγραμμα, που είχε υποβάλει έγκαιρα και μέσα στις τακτές προθεσμίες η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2014. Μάλιστα έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι «άνοιξε το σχετικό φάκελο του νέου ΠΑΑ στις αρχές Ιανουαρίου του 2015», όταν δηλαδή ακόμα δεν είχε αναλάβει αναπληρωτής υπουργός και ο σχετικός φάκελος παραδόθηκε στον τότε αρμόδιο υπουργό, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στις 28 Ιανουαρίου 2015.
- Έκανε λόγο περί σχεδίου υπουργικής απόφασης για το Πρόγραμμα, αποδεικνύοντας περίτρανα την ημιμάθειά του στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς δυόμιση χρόνια στην ηγεσία του υπουργείου εξακολουθεί να μην γνωρίζει ότι η Κομισιόν προβλέπει ειδική ηλεκτρονική διαδικασία για την υποβολή-κατάθεση των αγροτικών Προγραμμάτων κάθε κράτους μέλους, μέσα από εξειδικευμένες ηλεκτρονικές φόρμες, όπως άλλωστε έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και η διαβούλευση επ΄ αυτών.
 - Το δήθεν εκ βάθρων αναμορφωμένο, επικαιροποιημένο και δήθεν τροποποιημένο από τον κ. Αποστόλου ΠΑΑ, είναι το ίδιο και απαράλλακτο, με τα ίδια ακριβώς μέτρα και δράσεις και τον ίδιο ακριβώς αρχικό προϋπολογισμό (με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις, λόγω της απώλειας άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ που μεταφέρθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα εις βάρος του νέου προγράμματος της πολύμηνης καθυστέρησης και αδράνειας που επέδειξε κατά το κρίσιμο διάστημα 2015, ενώ θα έπρεπε να προχωρήσει τις διαδικασίες έγκρισης του νέου Προγράμματος αλλά και την απορρόφηση που προηγούμενου Προγράμματος με ταχύτητα φωτός ) με εκείνο που κατάρτισε και υπέβαλε προς έγκριση η προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2014.
Αφού ο κ. Αποστόλου ασχολήθηκε τελικά με το ΠΑΑ μετά την επανεκλογή του τον Οκτώβριο του 2015 και το Πρόγραμμα εγκρίθηκε οριστικά μετά από 17 μήνες, το Δεκέμβριο του 2015, (σ.σ. ήδη από το Μάιο του 2015 είχαν εγκριθεί τα αγροτικά  Προγράμματα 25 από τα 28 κρατών μελών της Ένωσης) , τώρα κάνει λόγο στη Βουλή ότι, «μετά 16 μήνες από την έγκρισή του έχουν γίνει πολλά και μάλιστα μέσα σε αρκετά δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες».
Το ψεύδος και το παραμύθι πάει για άλλη μια φορά σύννεφο. Η καλύτερη απάντηση στις ψευδολογίες του κ. υπουργού είναι οι ίδιοι οι δικαιούχοι αγρότες-επενδυτές των ελάχιστων προγραμμάτων που έχει ήδη προκηρύξει, οι οποίοι μέχρι σήμερα, πέραν της εξισωτικής αποζημίωσης, δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Εκτός εάν με το «πολλά» εννοεί την πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων στους δικαιούχους του προηγούμενου ΠΑΑ 2007-2013, που οδήγησαν, όπως άλλωστε και ίδιος παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής, στη μείωση κατά 1,25 δις ευρώ των κονδυλίων του καινούργιου Προγράμματος.
Όμως η ψευδολογία φαίνεται πως φέρνει και παραζάλη στον κ. Αποστόλου, ο οποίος μέσα σε 5 λεπτά ομιλίας :
- Αρχικά ανακοίνωσε ότι έχει δήθεν «προκηρύξει μέχρι τώρα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1,68 δις ευρώ».
- Το επόμενο λεπτό σε παρατήρηση ότι, δεν έχει γίνει καμία προκήρυξη, παραδέχεται ότι «δεν έχουμε προκηρύξει τίποτα, 1,68 δις σας λέμε ότι τα προκηρύσσουμε μέχρι το τέλος του 2017».
- Και μετά από τέσσερα λεπτά υποστήριξε πως, «μέχρι τέλος του 2017 οι προσκλήσεις των νέων προγραμμάτων θα ξεπεράσουν τα 3 δις».
Ευτυχώς, πάντως, που δεν επανέλαβε αυτά που πομπωδώς είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2016, πάλι από το βήμα της Βουλής, ότι δηλαδή «μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε προκηρύξει 5 βασικά προγράμματα» και τελικά δεν κατάφερε να προκηρύξει ούτε ένα !
Έφθασε μάλιστα και στο έσχατο σημείο ψευδολογίας, επιχειρώντας σύγκριση στους ρυθμούς απορροφητικότητας κοινοτικών πόρων ανάμεσα στο προηγούμενο ΠΑΑ 2007-2013 και στο καινούργιο ΠΑΑ 2014-2020, όταν ακόμα και τα ίδια τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον διαψεύδουν : Την πρώτη διετία εφαρμογής του ΠΑΑ 2007-2013 το ποσοστό απορροφητικότητας ανερχόταν στο 22%, ενώ για το καινούργιο είναι μόνο 12%. Και ας αφήσουμε στην πάντα το ότι επιχείρησε να συγκρίνει ανόμοιες εποχές και καταστάσεις, καθώς σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης και επομένως οι απαιτήσεις για επενδύσεις και άμεση ρευστότητα στην αγορά είναι πολλαπλάσιες και επιτακτικότερες της περιόδου 2007-2013.
 Όσον αφορά στο ψέμα του κ. Αποστόλου περί «αποδέσμευσης και απώλειας των 115 εκατ. ευρώ του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», η Βουλή δύσκολα παραπλανάται καθώς πολύ εύκολα μπορεί να βρεθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του 2015, για τη μεταφορά των χρημάτων αυτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αξιοποίησή τους κυρίως στο πρόγραμμα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Άλλωστε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται το σχετικό ποσό στις πληρωμές του Οργανισμού.
 Τέλος, πέρα από τα ψέματα και την προσπάθεια εξαπάτησης, καλό είναι ο κ. Αποστόλου να μην αποποιείται των ευθυνών του και να κρύπτεται, όπως για την παταγώδη αποτυχία στην προκήρυξη του προγράμματος για τη βιολογική γεωργία, πίσω από τον αναπληρωτή υπουργό. Η οργή των 40.000 και πάνω υποψηφίων επενδυτών αγροτών και κτηνοτρόφων, που ξόδεψαν χρόνο και χρήμα για να ανταποκριθούν στην προκήρυξη που ακύρωσε και τώρα ανερυθρίαστα ανακοινώνει πως θα επαναπροκηρύξει, φτάνει και επαρκεί.
Όπως δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νέα καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης. Όταν επί δυόμιση χρόνια δύο υπουργεία δεν μπορεί να συνεννοηθούν, κάτι άλλο τρέχει.
Η κοροϊδία πρέπει κάποτε να σταματήσει. Δεν μπορεί ο κ. Αποστόλου, αφού πρώτα οικειοποιήθηκε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να εκχωρήσει το 1/3 των κονδυλίων (1,8 δις ευρώ) του ΠΑΑ 2014-2020 στις Περιφέρειες της χώρας, να μιλά τώρα ότι, «κάνει πράξη τη δέσμευσή του για αποκέντρωση», τη στιγμή που αφενός το συνολικό κονδύλι μειώθηκε από το 1,8 στο 1,2 δις ευρώ, και αφετέρου οι Περιφέρειες δεν έχουν δει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ ζωγραφιστό από τους πόρους αυτούς και φυσικά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην ΕΝΠΕ για τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 600εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί με όλη αυτή την κοροϊδία, τα ψέματα και τις προσπάθειες παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού, ένα μόνο επιτυγχάνεται : Η περαιτέρω συρρίκνωση, αποδυνάμωση και το μαράζωμα του αγροτικού μας τομέα και της ελληνικής υπαίθρου.

3 σχόλια:

  1. Η ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΉ ΧΑΡΆ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μιλάνε τα φαντάσματα; ξύπνησε ο Κυρ Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΥΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)