Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Θέμα ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας εγείρει για τις περικοπές η επιστημονική επιτροπή της Βουλής 
Αναλυτικά η έκθεσή της
Επιφυλάξεις εκφράζει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής για τις νέες περικοπές που απαιτούν οι δανειστές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια.
Σε έκθεσή της τονίζει τον προβληματισμό της για την συνταγματικότητα των διατάξεων που προωθούνται.
Στο σημείο της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις η επιστημονική επιτροπή τονίζει μεταξύ άλλων ότι:
«Υπό το φως, τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και της ανωτέρω νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α., πρέπει να σταθμισθεί, εν προκειμένω, αν οι προτεινόμενες μειώσεις, διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακού αγαθού, το οποίο προστατεύεται και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος, καθώς και αν οι προτεινόμενες περικοπές οδηγούν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχων τέτοια, που θα συνιστούσε προσβολή της αξιοπρέπειάς τους».
«Στο εν λόγω αποτέλεσμα θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προηγούμενη, πλήρης, κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας και οι λοιπές μειώσεις των συντάξεων, καθώς και οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επέλθει με διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις».
Τονίζεται επίσης ότι δεν «προκύπτει με σαφήνεια ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετεί η νέα περικοπή».
Για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια τονίζεται:
«Οι περαιτέρω περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.
Η προϋπόθεση αυτή αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για την συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών.
Εξάλλου, ανεπιτυχώς επιχειρείται η στήριξη της συνταγματικότητας των μέτρων, η οποία, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ` επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».
Αναλυτικά η έκθεση:
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)