Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ξεκάθαρο το μήνυμα Νίκου Κοτζιά: Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις η Τουρκία δεν συζητά


Του Κώστα Βενιζέλου

 Πρέπει να υπάρξει προεργασία πριν από μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, είναι το μήνυμα της Αθήνας προς τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και προς την τουρκική πλευρά.
 Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε χθες τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις και τις προσπάθειες για να επαναρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
 Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε προς τον αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια νέα Διάσκεψη σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να υπάρξει προετοιμασία καθώς το επιδιωκόμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας και όχι μια νέα αποτυχία.
 Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διαφοροποιημένη πρόταση του για τη Γενεύη σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρχουν μετρήσιμα κριτήρια προόδου στα κεφάλαια Ασφάλειας και Εδαφικού και όχι να κλείσουν πλήρως με συμφωνία. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατά τη συνάντηση με τον κ. Άιντα, υπενθύμισε πως έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα της Ασφάλειας πλην όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς Τουρκίας.
 Προτάσεις, υπέδειξε, καταθέτει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χωρίς και πάλιν να υπάρχει αντίδραση της Άγκυρας. Όπως ανέφερε και στις δηλώσεις του «δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ποτέ συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχουμε διατυπώσει για τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Απλώς αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά μαζί μας αυτό το θέμα».
 Εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή «να είναι αρκούντως σόφρων και να συζητήσει μαζί μας, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε μια Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την ασφάλεια της Μεγαλονήσου και την απαλλαγή της από τις δυο Συνθήκες του 1960 της Ζυρίχης και του Λονδίνου που είναι οι Συνθήκες των εγγυήσεων και της λεγόμενης συμμαχίας».
 Το ζητούμενο για την Αθήνα, όπως ξεκαθαρίστηκε και χθες, είναι να διαμορφωθούν συνθήκες για τη σύγκληση Διάσκεψης κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συζητήσεις που θα προηγηθούν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε προς τον απεσταλμένο του ΟΗΕ πως η Τουρκία θέτει άλλα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις που εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και που δεν έχουν σχέση με το Κυπριακό. Έφερε δε ως παράδειγμα την αξίωση να εφαρμοστούν για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ανέφερε στον κ. Άιντα, ο οποίος θα έχει στην Τουρκία για επαφές, σήμερα και αύριο , να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων του και να επανέλθει να τον ενημερώσει.
 Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπέδειξε προς τον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι ο Διεθνής Οργανισμός σε μια νέα Διάσκεψη αλλά και κατά τις συνομιλίες θα πρέπει να λειτουργούν αντικειμενικά.
 Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αφορά δυο συνθήκες μικρές από τη Συνθήκη της Ζυρίχης. Η μία συνθήκη, συνέχισε, «είναι η λεγόμενη συνθήκη των εγγυήσεων, στην οποία – κατά τη γνώμη της Τουρκίας και λανθασμένα κατά την δική μας γνώμη- εδράζεται το δικαίωμα της παρέμβασης. Δεν βλέπω με ποιο τρόπο αυτή η συνθήκη θα μπορούσε να είχε μεταβατικό ή άλλο χαρακτήρα. Δηλαδή τι να συμφωνήσουμε; Ότι για ένα χρονικό διάστημα θα δικαιούται η Τουρκία να παρέμβει;»
 Το δεύτερο, είπε, όσον αφορά για το στρατό, η θέση μας είναι πάρα πολύ απλή και σαφής. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Ασφαλώς κάθε στρατός που αποχωρεί, όπως συνέβη με το σοβιετικό στην Ανατολική Γερμανία, χρειάζεται και απαιτείται να έχει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης.
 Σε ερώτηση κατά πόσο δεν είναι προϋπόθεση να φύγει την επόμενη της λύσης ο κατοχικός στρατός, ο κ. Κοτζιάς είπε πως αυτό που σκέφτεται είναι ότι η λύση του Κυπριακού είναι να καταργηθούν αυτές οι δυο συνθήκες. Και στη θέση τους μπορεί να υπάρξει ένα σύμφωνο φιλίας ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κύπρου και για την προστασία της από τρίτους κινδύνους.

 Τα άλλαξε ο Άιντα

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, επιχείρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Κοτζιά να διαφοροποιηθεί από την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.
 Ο κ. Άιντα είπε πως δεν εννοούσε πως η διαδικασία τερματίστηκε αλλά αναφερόταν στην παρούσα φάση. Σε δηλώσεις του ο κ. Άιντα είπε πως «η τελική απόφαση θα πρέπει ληφθεί στην Κύπρο από τους δύο ηγέτες για το αν προτίθενται να βρουν μία κοινή πλατφόρμα για μία νέα Διάσκεψη της Γενεύης».
 Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι κάποια πλευρά ευθύνεται περισσότερο για την μη εύρεση κοινού εδάφους για νέα διάσκεψη στη Γενεύη, ο κ. Άιντα είπε πως «αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιρρίπτουν ευθύνες η μία στην άλλη. Είναι κάτι που με ανησυχεί γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή όταν θα επανέλθουν στις συνομιλίες μάλλον θα το μετανιώσουν. Έχω ήδη στείλει μία πλήρη έκθεση στα ΗΕ με την οποία ενημερώνω τον γγ με τον οποίο συνομιλώ πλέον σε καθημερινή βάση, αλλά το να επικρίνουμε κάποιον αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο».

 Η ουσία είναι η κατοχή

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε πως «η ουσία του Κυπριακού είναι και η εξωτερική πτυχή του προβλήματος. Είναι η κατοχή κυπριακού εδάφους από τρίτη χώρα. Κατά συνέπεια η λύση του είναι πώς με διπλωματικά μέτρα και μέσα, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τον ενιαίο χαρακτήρα του νησιού αποδίδοντας το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων σε κάθε πολίτη της νήσου, ανεξάρτητα από ποια κοινότητα προέρχεται ή από τις τρεις μικρές μειονότητες και ταυτόχρονα σε όλους, ιδιαίτερα στους Ελληνοκύπριους να υπάρξει μια παροχή μεγάλης ασφάλειας».

 Οι Τούρκοι έφυγαν από Γενεύη

Ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε στις δηλώσεις του πως όποτε έμπαινε το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Τουρκία εγκατέλειπε το διάλογο. Υπενθύμισε πως «την Πέμπτη (12/1/2017) το βράδυ, στη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εγκατέλειψε τη συζήτηση, λέγοντας ότι έχει να ασχοληθεί με σημαντικότερα θέματα από το Κυπριακό. Αυτό ανεξάρτητα από το εάν πηγαίνοντας μετά στην Άγκυρα, ο ίδιος ψευδώς κατήγγειλε ότι εμείς τάχα είχαμε φύγει, αν και παραμέναμε. Θυμόσαστε την απάντησή μου από τη Γενεύη. Εμείς είμαστε εδώ, ανοιχτοί για να συζητήσουμε».

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)