Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ο Ευκλείδης “αθωώνει” τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν θέλει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, λέει
Την αισιοδοξία του για συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, στο προσεχές Eurogroup, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Spiegel.
 «Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online στην Αθήνα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα στο προσεχές Eurogroup της 15ης Ιουνίου και δηλώνοντας πεπεισμένος ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης.
 Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού επισημαίνει ότι ενόψει το επόμενου Eurogroup «διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο. Διότι και πάλι διακυβεύονται τα πάντα. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας – τον Ιούλιο λήγει η προθεσμία αποπληρωμής δανείων ύψους επτά δισ. ευρώ». 
Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής, «όσο απειλητική κι αν φαίνεται η κατάσταση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι απρόσμενα αισιόδοξος. “Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί μια λύση. (?) Είμαι βέβαιος ότι ήδη εργάζεται για μια λύση, άσχετα με τα όσα δήλωσε στις 22 Μαΐου, στη συνεδρίαση του Eurogroup” δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει “πραγματικά απογοητευμένος” μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».
  
«Απαραίτητη» η συμφωνία για ελάφρυνση χρέους

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ενώπιον ξένων ανταποκριτών, στο πλαίσιο ενημέρωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι για την Ελλάδα είναι απαραίτητη μια σαφής συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, διευκρινίζοντας ότι αυτή χρειάζεται «προκειμένου να γνωρίζουν οι επενδυτές τη δομή του ελληνικού χρέους και ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της».
 Σε ερώτηση εάν θα ήταν αργά να μετατεθούν οι δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε σε κατηγορηματικό ύφος «απολύτως!». 
Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι όλοι μπορούν συμφωνήσουν έως τις 15 Ιουνίου τόσο για εκταμίευση χρημάτων όσο και για μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τωρινή πρόταση, εμείς εκπληρώσαμε το καθήκον μας και σχολιάζει ότι «η μπάλα» είναι τώρα στο «γήπεδο» των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.


 Πηγή: Deutsche Welle, Άρης Καλτιριμτζής

Αναρτήθηκε από: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)