Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Τα νέα που μεταφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη: Και δεύτερη συνάντηση του Washington Group

Το μεσημέρι της Κυριακής (στις 12.30 τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναχώρησε σήμερα από το Μπάρι για την κινεζική πρωτεύουσα.
 Η κ. Λαγκάρντ θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα καλά ή τα άσχημα νέα -ανάλογα πως τα βλέπει κανείς- από τη διαπραγματεύσεις του Washington Group, που φαίνεται ότι έγιναν σε δύο δόσεις. 
 Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η πρώτη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής και ανακοινώθηκε και η δεύτερη φαίνεται ότι έγινε χθες το βράδυ και δεν δημοσιοποιήθηκε. Από το ΔΝΤ, στο οποίο υποβάλαμε ερώτηση για τη δεύτερη συνάντηση, λάβαμε την απάντηση «το Ταμείο αρνείται να σχολιάσει».
 Σύμφωνα με πληροφορίες η βραδινή συνάντηση της Παρασκευής, την οποία δεν επιβεβαιώνει το ΔΝΤ, κατέστη αναγκαία, επειδή το πρωί οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι διαφωνούσαν.
 Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να τόνισε ότι οι όποιες υποχωρήσεις έγιναν από την πλευρά των Ευρωπαίων δεν είναι ακόμα ικανές, αυτήν τουλάχιστον τη στιγμή, για να της επιτρέψουν να προσέλθει στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και να προτείνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
 Βασικά, οι χώρες που ταυτίζονται με τη Γερμανία, δεν δέχονται ακόμα την εξίσωση του ΔΝΤ, ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να στηριχθεί από πολλούς παράγοντες, όπως είναι οι δόσεις, ο βαθμός ανάπτυξης, και τα επιτόκια. Το Ταμείο επίσης απαιτεί όπως το χρέος είναι βιώσιμο και πέραν του 2030.
 Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι προσπάθειες και στοχεύουν όλοι σε συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, εάν υπάρχουν μέχρι τότε οι προϋποθέσεις. Όμως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει το «σκωτσέζικο ντους» και αυτό προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στην Αθήνα. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που έχει σημασία είναι ότι έγιναν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, αλλά όχι ικανές για να οδηγήσουν σε συμφωνία ακόμα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο Euro Working Group τη Δευτέρα.
 Οι πηγές σημείωσαν ότι η παρουσία των Αμερικανών ήταν διακριτική και τόνισαν ότι είναι επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης σε ανώτερο επίπεδο να τελειώνει μία και καλή «το ελληνικό δράμα».

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)