Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Έντονες διαφωνίες για το θέμα των παραβιάσεων: “Την είπε” και στον πονηρό Άιντα ο Τσίπρας
Σχεδόν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάλυψαν στην κατ’ ιδίαν συζήτησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περίπου δύο ώρες, επικεντρώνοντας σε τέσσερα βασικά ζητήματα:
  •  Το Κυπριακό, τις παραβιάσεις στην περιοχή του Αιγαίου, την προσφυγική κρίση και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες σε ότι αφορά στο Κυπριακό συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος, προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Όπως φάνηκε αργότερα κατά τις κοινές δηλώσεις, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν συγκρατημένοι σε ότι αφορά στα αποτελέσματα της δεύτερης Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Άιντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
  •  Σε ερώτηση αναφορικά με το Κυπριακό και τις δηλώσεις του κ. Άιντε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι «εργαζόμαστε προκειμένου η Γενεύη 2 να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξει μια διέξοδος και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει».
  •  Είπε ότι άκουσε κι εκείνος τη δήλωση του κ. Άιντε, που μίλησε για το τέλος του δρόμου σε σχέση με τη συνάντηση στο τέλος του Ιουνίου. «Εγώ θα ήθελα να του θυμίσω μια φράση που έχει πει ένας σπουδαίος Ισπανός ποιητής: διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας». «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «υπάρχει όμως η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα κι όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα». Τόνισε ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν και οι δύο πρωθυπουργοί από τη σημερινή τους συνάντηση.
 Σε ότι αφορά στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν «οπλισμένος» με αναλυτικούς πίνακες, οι οποίοι με στοιχεία αποδείκνυαν την κατάσταση που επικρατεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε έτσι την ανάγκη όχι μόνο άμεσου τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και την προώθηση της θετικής ατζέντας που έχει αναδείξει εδώ και καιρό η Αθήνα.
 Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στον συνομιλητή του ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά διαμορφώνεται αυτή η θετική ατζέντα σε τόσα πολλά επίπεδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών: οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε ότι η ατζέντα αυτή όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.
 Αναφορικά με το ζήτημα των «8», το θέμα τέθηκε από τον κ. Γιλντιρίμ, εντούτοις αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν τελικά ψηλά στην συζήτηση και έτσι δεν εξελίχθηκε σε βασικό θέμα, αντίθετα ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.
 Μετά τις δύο ώρες της κατ’ ιδίαν συζήτησης πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)