Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Άντεξε και στον «Μπαχοβίτη» το «διώροφο»




Ακόμα και το μπουρίνι που ξέσπασε με πρωταγωνιστή τον στρατηγό άνεμο «Μπαχοβίτη»  δεν μπόρεσε να κουνήσει το «Διώροφο» στους Προμάχους . Το έργο που ανέβασε η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Προμάχων τη Τετάρτη.

Πρόκειται για μια διασκευή που έκανε η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου κ. Μαζγαλτζίδου  από το ομώνυμο βιβλίο της Νίκης Τάντση και αφορά στη ζωή μιας πολυμελούς οικογένειας και κατ΄επέκταση μιας γειτονιάς της Αριδαίας από την αρχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι το 1990, όπου το διώροφο οίκημα εγκαταλείφθηκε λόγω ζημιών που υπέστη από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αλμωπία.
Μπροστά από ένα εξαιρετικά φιλοτεχνημένο σκηνικό, πιστή αντιγραφή του πραγματικού οικήματος, παρελαύνουν πρόσωπα, εικόνες και καταστάσεις των περασμένων δεκαετιών. Με μια καταιγιστική ταχύτητα εναλλαγών, οι νεαροί ηθοποιοί, ταξιδεύουν τον θεατή στο χρόνο, ενώ παρελαύνουν διάφορα μοτίβα, όπως η φτώχεια, ο πόλεμος, η φιλία, η ανταλλαγή προϊόντων, η θαλπωρή της οικογένειας, το ομαδικό παιχνίδι, η συντροφικότητα, η ανιδιοτελής αγάπη και ο αγνός έρωτας.
Η πένα της αείμνηστης συγγραφέως περιγράφει με γλαφυρότητα καταστάσεις της εποχής όπως, οι θυσίες των γονιών, οι δύσκολες σπουδές, η φασολάδα στο τσουκάλι, το κατσαμάκι, η τριψίνη στη φέτα του καλαμποκίσιου ψωμιού, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, η μπομπότα και οι κονσέρβες της επισιτιστικής βοήθειας από την ενορία, το παζάρι της Αρδέας.
Κατάλληλη μουσική επένδυση με τραγούδια της εκάστοτε εποχής, ενώ σε κάθε άκουσμα κάποιων τοπικών παραδοσιακών σκοπών, οι θεατές ξεσπούν σε παρατεταμένα ρυθμικά χειροκροτήματα, σιγοντάροντας τον χορό των καλλίγραμμων νεαρών ηθοποιών.







Με πληροφορίες και φωτογραφίες από τα ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

(3)