Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Οι λουτροπόλεις στο προσκήνιο



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ  97.1 ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΣΑΜΑΝΔΗ
Ο Ανέστης Αναστασιάδης (αριστερά)  με τον Πέτρο Σαμάνδη (μέσον ) σε παλαιότερη επίσκεψη  του στα Λουτρά Πόζαρ



Συνέντευξη παραχώρησε  ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος στο Ράδιο Αλμωπία στην συχνότατα 97.1. με τον Πέτρο Σαμάνδη . Ο πρόεδρος έκανε έναν απολογισμό δουλειάς του συλλόγου και αναφέρθηκε  στις  προτάσεις που έγιναν σε όλους τους κρατικούς φορείς , για την   αναγνώριση των λουτροπόλεων.  
Αναφέρθηκε στο Λουτρικό επίδομα, το οποίο διαρκώς συρρικνώνεται αλλά  γενικότερα  στην ανάπτυξη όλων των ελληνικών λουτροπόλεων Γενικά πρότεινε μια διαρκή δυναμική , που θα έχει ως αποτέλεσμα οι Λουτρπόλεις να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και στην θέση που τους αξίζει  .
Ο Πρόεδρος μέσω του Ράδιο Αλμωπία κάλεσε τον  δήμαρχο Αλμωπίας και πρόεδρο της Επιχείρησης των Λουτρών Πόζαρ  Δημήτρη Μπίνο,  να ετοιμάσει μια συνάντηση με το Δ.Σ του συλλόγου στην λουτρόπολη  για ανταλλαγή απόψεων , καθώς  είναι και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδος  .
 O Πέτρος Σαμάνδης που είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος πρότεινε αυτή η εκπομπή να βγαίνει συχνά από αυτήν την συχνότητα 97.1που εδώ και  καιρώ καλύπτει από πλευράς ακροαματικότητας σχεδόν όλη  την Κεντρική Μακεδονία
Ο Α. Αναστασιάδης τόνισε ακόμα , μεταξύ άλλων , ότι πρέπει άμεσα να γίνει επικαιροποίηση  της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της χώρας και για όσες δεν έχει γίνει ακόμα να προχωρήσει γρήγορα. Να ξεκαθαρίσουν  οι θεραπευτικές ενδείξεις της κάθε μιας , ώστε να διευκολύνεται και ο κόσμος αλλά και οι θεσμικοί φορείς. Αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος τομέας, στον Ελλαδικό χώρο , αλλά και στην Ευρώπη. 
Οι  Λουτροπόλεις συνδυάζουν πάρα πολλά , αλλά κυρίως   το τερπνό με το ωφέλιμο,  όλο  τον χρόνο, κάτι που σπάνια συναντά κανείς σε άλλες μορφές τουρισμού
Ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών , ο οποίος παλαιότερα είχε συμβάλλει σημαντικά  σε πολλούς τομείς  ανά την Ευρώπη.
Αναφερόμενος στα Λουτρά Πόζαρ , τα χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας  κάποιες άμεσες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν  ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ καλή εικόνα τους.









Ρεκόρ επισκεπτών πενταετίας 
στις ιαματικές πηγές το 2016

 - Άνοδος 17,2% στα Λουτρά Πόζαρ



Σημαντική αύξηση επισκεπτών 8% σημειώθηκε το περασμένο έτος για τις λουτροπόλεις της χώρας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Ιαματικές Πηγές και Λουτρότοποι» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Το 2016 ήταν καλύτερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας 2012-16, για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας.

Οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας, δηλαδή των λουτρικών μονάδων της Αιδηψού) και Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτές που διαχρονικά συγκεντρώνουν τον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών/εισιτηρίων. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το 2016 σημειώθηκε αύξηση έναντι του 2015 κατά 2,4%. Αντίστοιχα και η Κεντρική Μακεδονία το 2016 παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο 9%, οφειλόμενη κυρίως στο Πόζαρ (που εμφανίζει επιμέρους άνοδο κατά 17,2%).

Εικόνα ανόδου της επισκεψιμότητας παρατηρήθηκε το περσινό έτος σε όλες τις Περιφέρειες ανεξαιρέτως:

- Αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο κατά 65,1% οφειλόμενη στην αύξηση επισκεψιμότητας των λειτουργουσών μονάδων της Λέσβου -κυρίως της μονάδας στα Θερμά Κόλπου Γέρας - της Ικαρίας και της Χίου (και στα τρία νησιά όλες οι μονάδες είναι επιχειρήσεις δημοτικής διαχείρισης) 

- καθώς επίσης στην Περιφέρεια Αττικής κατά 17,4% οφειλόμενη κυρίως στην μονάδα “Λίμνη Βουλιαγμένης”

- και στην Πελοπόννησο κατά 56,7% οφειλόμενη κυρίως στο Loutraki Thermal Spa.

- Σημαντική αύξηση κατά 44,2% υπάρχει και στο Νότιο Αιγαίο, στην οποία βασικός συντελεστής είναι η επαναλειτουργία της μονάδας στον Αδάμαντα Μήλου.

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας

Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, έχει όλα τα εχέγγυα για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών, σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Το 2016 με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ο διαχωρισμός των φυσικών εκροών υδάτων των ιαματικών εγκαταστάσεων από οποιασδήποτε μορφής λύματα. Χάρη σ'αυτον τον αποχαρακτηρισμό επιλύθηκε το καίριο ζήτημα της αδειοδότησης των κέντρων και επιχειρήσεων ιαματικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα δόθηκε προτεραιότητα στην ταχύτατη αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Με περίπου 60 φακέλους που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, και με αυτές που έχουν ήδη αναγνωριστεί, το Υπουργείο Τουρισμού προσδοκά ότι το 2017 θα προσεγγίσουν τις 100 οι επίσημες αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού δημιούργησε νέο πλαίσιο για την ενθάρρυνση επενδύσεων ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας σε όλη τη χώρα. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρακτορείο Tourism





5 σχόλια:

  1. Η μικροψυχία σε όλο της το μεγαλείο. Μόνο αυτό είχες να πεις "αξιόπιστε" κατά τα άλλα δημοσιογράφε? Μόνο αυτό είχες να πεις για το γεγονός ότι η έρευνα του ΕΚΚΕ παρουσιάζει τα Λουτρά ως τη ναυαρχίδα του ιαματικού τουρισμού μέσα στην κρίση, με υπέρδιπλάσια αύξηση της επισκεψιμότητάς τους? Έτσι τυχαία έγινε αυτό? Έτσι έτυχε? Είδες τη λέει η έκθεση όταν αναλύει πως το πέτυχε η διοίκηση αυτό??? Καταλαβαίνεις έστω τώρα ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και όραμα έχουν και πέντε γνώσεις πάνω απο σένα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μεγαλο ζορι τραβατε με τον σαμαντη .οχι θα πρεπει να βλεπουμε το μπινος νιους.χουντακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που τα ειδες τα χουντακια ?? στο νιους ?? ας γελασω ..Πρεπει να εχεις μπαλλακια για νασαι χ..κια ...

      Διαγραφή
  3. ευτυχως σε ταιζουν σαμανδη και παιρνεις καμια συνεντευξη γιατι αν περιμενεις μονο απο τους τελειωμενους εμπειρους αυτοδιοικητικους θα σουν χαμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)