Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Κίνητρα μεταβίβασης εκμεταλλεύσεων σε νέους αγρότες ζυμώνει η νέα ΚΑΠ

Κοντονής Γιώργος

Η παροχή κινήτρων μεταβίβασης εκμεταλλεύσεων σε νέους αγρότες και το αίτημα να παραμείνει ως έχει το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης καθώς αναγνωρίστηκε ως το κύριο εργαλείο που βοηθά στη συνέχιση της παραγωγής αποτελούν δύο από τα κυριότερα αιτήματα των αγροτών που συμμετείχαν στη διαβούλευση για την ΚΑΠ μετά το 2020.
Βάσει των συμπερασμάτων της διαβούλευσης, η άμεση στήριξη του εισοδήματος των γεωργών θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.


Σημειώνεται ότι το 97% των αγροτών ανέφεραν ως κύριο εμπόδιο της γεωργικής παραγωγής το περιορισμένο μερίδιο της αξίας που καρπώνονται από την τιμή του προϊόντος που διατίθεται στο λιανεμπόριο. Επιπλέον συμφωνούν ότι το γεωργικό εισόδημα είναι χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό, σημειώνοντας επίσης τη δυσκολία αγοράς ή μίσθωσης αγροτικής γης.

Σημειώνεται εδώ ότι οι απαντήσεις των πολιτών εκτός αγροτικής παραγωγής κινούνταν μόνιμα στο φιλοπεριβαλλοντικό φάσμα, σημαντική συνιστώσα που θα ληφθεί υπόψη για το θεσμικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής πολιτικής μετά το 2020.

Αναλυτικότερα, τα παραπάνω είναι τα βασικά συμπεράσματα δημόσιας διαβούλευσης, που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 7 Ιουλίου, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στην υπήρξαν περισσότερες από 322.000 συμετοχές από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, πολιτών, οργανώσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

Επί του θέματος, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν, μιλώντας την ίδια μέρα σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες με θέμα «Η ΚΑΠ: Λάβετε το λόγο» δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ένα ακόμα ορόσημο για το ταξίδι προς το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μια ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν περαιτέρω στη δημόσια συζήτηση. Οι απαντήσεις στην δημόσια διαβούλευση δείχνουν το επίπεδο ενδιαφέροντος που υπάρχει για την ΚΑΠ, η οποία συνεχίζει να στηρίζει έναν δυναμικό αγροτικό τομέα, να εξασφαλίζει ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα για 508 εκατομμύρια πολίτες και να παρέχει σημαντικές επενδύσεις στις αγροτικές περιοχές».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υψηλό επίπεδο συμμετοχής στη διαβούλευση δείχνει ότι η γεωργία και ο κοινωνικός της ρόλος έχουν καταστεί σημαντικό ζήτημα για πολλούς ευρωπαίους πολίτες. Από την μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (90%) γίνεται επίσης σαφές ότι υπάρχει πραγματική προστιθέμενη αξία στη διαχείριση της γεωργικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της ενιαίας αγοράς και ότι η γεωργία μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις κοινές προκλήσεις όπως η προστασία του περιβάλλοντος (85%) και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (73%). Η ανάγκη διατήρησης της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής σε ολόκληρη την ΕΕ (86%) καθώς και η ανάγκη για ένα κοινό πλαίσιο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών (91%) αναφέρθηκε επίσης συχνά από τους συμμετέχοντες στην διαβούλευση.

Σαφείς στόχοι

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης είναι επίσης σαφή για το τι πρέπει να επιτύχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η διασφάλιση δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους γεωργούς αποτελεί βασικό αίτημα, όπου η πλειονότητα των ερωτηθέντων (88%) αναγνωρίζει ότι τα εισοδήματα των γεωργών είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ και ότι οι αγρότες λαμβάνουν μόνο ένα μικρό ποσό της τελικής τιμής καταναλωτή για τα τρόφιμα (97%). Η άμεση στήριξη του εισοδήματος των γεωργών θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό (66% των ερωτηθέντων).

Ο επόμενος κύριος στόχος της ΚΑΠ πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι αγρότες θα ενθαρρύνονται να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στη μείωση της υποβάθμισης του εδάφους και στην εξασφάλιση βιώσιμης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Είναι επίσης σαφές από τα συμπεράσματα ότι, τόσο οι πολίτες όσο και οι αγρότες, επιθυμούν η μελλοντική ΚΑΠ να είναι απλούστερη και λιγότερο γραφειοκρατική, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις αυτές.

Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας. Μια ανακοίνωση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ θα ακολουθήσει αξιολόγηση των επιπτώσεων πιθανών μελλοντικών προτάσεων πολιτικής.

Το ιστορικό

Η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΑΠ ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2017 και διήρκεσε μέχρι τις 2 Μαΐου 2017. Ήταν ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες και οργανώσεις και οργανώθηκε μέσω ερωτηματολογίου και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Στόχος της διαβούλευσης ήταν να συγκεντρωθούν απόψεις από αγρότες, οργανισμούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τρία βασικά θέματα:

-Τη γεωργία, τις αγροτικές περιοχές και την ΚΑΠ σήμερα.

-Τους στόχους και τη διακυβέρνηση της ΚΑΠ

-Τη γεωργία, τις αγροτικές περιοχές και την ΚΑΠ αύριο.

Περιελάμβανε 28 κλειστές ερωτήσεις (πολλαπλών επιλογών), πέντε ανοικτές ερωτήσεις και τη δυνατότητα αποστολής εγγράφων θέσεων.

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)