Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Νίκη Κουρτς στις αυστριακές εκλογές- Τρίτη δύναμη η ακροδεξιά

Σε αντίθεση με την πρώτη πρόβλεψη της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, η οποία το έφερνε στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν φαίνεται τελικά να “σώζεται” στη δεύτερη θέση στις χθεσινές  πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, των οποίων μεγάλος νικητής είναι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο συνεργασίας με άλλα κόμματα.
Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την καγκελαρία. “Αποδέχομαι αυτήν την ευθύνη με πολλή ταπεινότητα” είπε, μιλώντας στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν.
Η γενική γραμματέας του κόμματος, Ελιζαμπέτ Κέστινγκερ, διευκρίνισε ότι “θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού για την επόμενη πενταετία με το κόμμα που θα μας επιτρέψει να επιφέρουμε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη χώρα”.
Την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των σημερινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών ΣεμπάστιανΚουρτς – εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα – ανακοίνωσε σε αποψινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Το εάν θα υπάρξει ένας συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεων του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση – που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της – να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, “αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο”.
Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από την Πέμπτη, αφού καταμετρηθούν οι επιστολές ψήφοι και ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.
Πηγή: altsantiri.gr

1 σχόλιο:

  1. Αλλο ακουσα ,πριν απο λιγο απο την τηλεοραση.Δευτερο κομμα η "ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ" και τριτο κμμα οι ΑΚΡΟσοσια ληστες .Εκτος...κι αν ο ταχυδρομος κανει ,λεει,καμμια κουτσουκελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)