Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Συγκρατημένη αισιοδοξία στα Σκόπια



ΜΆΛΛΟΝ ΚΡΑΤΆΝΕ ΜΙΚΡΌ ΚΑΛΆΘΙ ΣΤΑ Σκόπια , σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας  ΒΕΤΣΕΡ . Γράφει:

Η ψεύτικη αισιοδοξία για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος ή της μυστικής διπλωματίας που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας είναι ένα δίλημμα που συνδέεται με τον τερματισμό της διαμάχης των δεκαετιών;

Αν κριθεί σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνάντησης των διπλωματών Δημήτρου και Κοτζιάς, που πραγματοποίησαν μακριά από τα μάτια του κοινού, τότε οι διαπραγματευτές Ναουμόβσκι και Βασιλάκης δεν θα έχουν πολύ δουλειά στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιανουαρίου επειδή δεν θα λάβουν νέα πρόταση ονόματος από τον διαμεσολαβητή Νίμιτς .

Λέει:

"Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία ότι κατά την επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου 2018, ο προσωπικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Nimetz, θα θέσει στο τραπέζι ένα καινοτόμο πλαίσιο που θα προωθήσει θεμελιωδώς την υπέρβαση της διαφωνίας ονόματος. Ο MFA Dimitrov και ο MFA Kodzijas συζήτησαν τη μεθοδολογία, την προσέγγιση και των δύο πλευρών καθώς και το πλαίσιο για τη διαδικασία υπέρβασης της διαφωνίας ονόματος και συμφώνησαν να έχουν πιο άμεσο ρόλο στις συνομιλίες προκειμένου να ξεπεραστεί η διαφορά σχετικά με το όνομα.

Πηγές από τη διαδικασία επίλυσης της διαμάχης Sitel λένε ότι και οι δύο πλευρές δεν κινητοποίησαν ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή η Ελλάδα παραμένει στην «κόκκινη γραμμή», το όνομα για τη γενική χρήση erga omnes, διπλός τύπος ". Οι ίδιες θέσεις υπογραμμίστηκαν επίσης μπροστά από τον διαμεσολαβητή Nimitz σε συνάντηση στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα.

Η μακεδονική "διπλή φόρμουλα" εξελίχθηκε από καιρό σε καιρό, ένα όνομα στις σχέσεις της με την Ελλάδα και ένα άλλο για τον υπόλοιπο κόσμο, στη φόρμα ένα όνομα για διεθνή και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας για οικιακή χρήση, χωρίς αλλαγές στο Σύνταγμα. Αυτή η κόκκινη γραμμή της πΓΔΜ τέθηκε στο τραπέζι τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις το 2008 όσο και το 2014.

Παρεμπιπτόντως, ο διαμεσολαβητής Nimetz αντλεί την εντολή ακριβώς από την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες συζητούν την αλλαγή της αναφοράς της ΠΓΔΜ και όχι τη νέα ονομασία της χώρας για εσωτερική χρήση.

Οι ίδιες πηγές για τον Σίτελ αναφέρουν ότι η αισιοδοξία των πρωθυπουργών Ζάεφ και Τσίπρας είναι ασαφής για την επίλυση της διαμάχης βραχυπρόθεσμα, αν η αντιπολίτευση και στις δύο χώρες είναι εκτός διαδικασίας, και η βαθμολογία του ελληνικού πρωθυπουργού είναι ελάχιστα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της αντιπολίτευσης. Ακολουθούν οι δημοσκοπήσεις και στις δύο χώρες που δείχνουν αντίσταση τόσο μεταξύ των Μακεδόνων όσο και των Ελλήνων για μια λύση πέρα ​​από τις κόκκινες γραμμές τους.

Ούτε στη Μακεδονία η εικόνα είναι ροζ. Ο διαπραγματευτής Naumovski πριν από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών διεξήχθη σε χωριστές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Ivanov και την κυβέρνηση. Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίκοβσκι επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης διαφορών.

Αλλά σε αντίθεση με τη Μακεδονία, η ισχυρή ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για ένα νέο φιάσκο στις διαπραγματεύσεις μέσω του «ειδικού πολέμου» που διατρέχει μέσω των μέσων ενημέρωσης. Με τη διαρκή διείσδυση νέων ονομάτων, η Αθήνα θα παράσχει ένα αλίβη, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν αυτή τη φορά.

Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον θα ακολουθηθεί η πίεση από τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή μετά την επίτευξη συμφωνίας μέσω μυστικής διπλωματίας, η οποία θα πρέπει να επιβάλει τη λύση ενώπιον των διαπραγματευτών; Είτε πρόκειται για τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής διπλωματικών, αλλά και για την πιο πιθανή συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο φόρουμ του Νταβός;

1 σχόλιο:

  1. Κανένα όνομα με τον όρο Μακεδονία. Αν οι Σκοπιανοί διδάσκονται τα τελευταία 50 χρόνια από βιβλία και σχολεία ότι είναι Μακεδόνες, οι Έλληνες το διδάσκονται 2400 χρόνια! Πατριδοκαπηλία και εθνοκαπηλία τέλος! Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)