Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Δημοψήφισμα ζητούν οι δήμαρχοι...

Πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την επικύρωση ή μη της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ενέκρινε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το...

οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Με τη θέση αυτή προσέρχεται, άλλωστε, στην αποψινή διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για το ίδιο θέμα.

Στην πρόταση που ενέκρινε η ΚΕΔΕ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ένωση «διαφωνεί με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και θεωρεί αυτονόητο και για λόγους δημοκρατικής αρχής ότι η συμφωνία αυτή, για να αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, ζητά από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που συμμετέχουν στο κοινοβούλιο, να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες, χωρίς να εξαιρούνται κόμματα, με βάση τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας, ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα με μοναδικό και ξεκάθαρο ερώτημα την επικύρωση ή μη του περιεχομένου της συμφωνίας με το κράτος των Σκοπίων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε την ανάγκη να ασκηθεί πίεση μέσα από τη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Το δημοψήφισμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι εκείνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση για να συνεχίσει οποιαδήποτε απόφαση», είπε και πρόσθεσε: «εμείς δεν θα αφήσουμε να ξεπουληθεί η Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, σχολίασε ότι η συμφωνία μπορεί να μην επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλα τα κόμματα, πέρα από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να μην απουσιάσουν από τη Βουλή, όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία. Εξάλλου, ανέφερε, ότι στη σχετική συμφωνία γίνεται λόγος για μακεδονική εθνικότητα και όχι για μακεδονική ιθαγένεια των πολιτών της ΠΓΔΜ.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο Δημήτρης Τσιαντής, από την παράταξη Αυτοδιοικητικό Κίνημα τόνισε πως «η συμφωνία δεν αποτελεί τη λύση που θα θέλαμε» και πρόσθεσε: «ως εθνική γραμμή υπολείπεται σημαντικά από αυτό και για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται εθνική συνεννόηση και συμφωνία».

Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, ο Δημήτρης Μπίρμπας διαφοροποίησε τη θέση της παράταξης, επισήμανε ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι μια κατ΄ αρχήν συμφωνία κυβερνήσεων, χωρίς να δημιουργούνται τετελεσμένα, ούτε για την είσοδο στην ΕΕ, ούτε για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ξεκαθαρίζει το ζήτημα και δεν αναιρεί την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

Για μείζον εθνικό και πολιτικό ζήτημα έκανε, άλλωστε, λόγο ο εκπρόσωπος του Συντονισμού Αιρετών, Αναστάσιος Κανταράς. Τόνισε ότι απορρίπτει το σύνολο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι οι κραυγές μίσους και φανατισμού δεν εξυπηρετούν σε τίποτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)