Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΠΟΣΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑΣ;


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΘΩΜΑΣ






   Ο καλύτερος τρόπος λένε για να δεις αν λειτουργεί κάτι σωστά είναι να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι. Έτσι λοιπόν πραγματοποίησα ένα οδοιπορικό στο δάσος της Γαβαλιώτισσας φτάνοντας μέχρι το λόφο <<606>>, όπου εκεί υπάρχει εγκατεστημένο ένα Πυροφυλάκιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να βοηθάει το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική στην άμεση επέμβαση σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

   Από όσο μπόρεσα να πληροφορηθώ παλαιότερα υπήρχε προσωπικό του Δασαρχείου το οποίο φρόντιζε αποκλειστικά και μόνο το δάσος της Γαβαλιώτισσας με συνεχή συντήρηση και αποψίλωση ετοιμόρροπων δένδρων, οριοθετήσεις με συρματοπλέγματα και ξύλινες κατασκευές, καθαρισμό ξερών χόρτων και γενικότερα ότι καθιστούσε επικίνδυνο για ανάφλεξη φωτιάς. Αν και η διαδρομή μέχρι πριν την κορυφή του <<606>> είναι σε άρτια κατάσταση δυστυχώς δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στη διαδρομή για το Πυροφυλάκιο. Ο δρόμος αυτός έχει κατακλυστεί από χόρτα και θάμνους καθιστώντας τον απροσπέλαστο για ένα απλό Ι.Χ παρά μόνο με όχημα βαρέου τύπου και αυτό ακόμη με δυσκολία.
   Η δεύτερη διαπίστωση που έκανα ήταν η αποκαρδιωτική και λυπηρή εικόνα που αντίκρισα το ορόσημο υψομέτρου να είναι κατακλεισμένο από ξερά χόρτα και σκουπίδια. Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα όταν ανέβηκα στο Πυροφυλάκιο όπου αντίκρισα σπασμένα τζάμια και παράθυρα καθώς και τα σκαλοπάτια της σκάλας ξηλωμένα!!! Πέριξ υπήρχαν δύο εστίες φωτιάς από αποκαΐδια ξύλου τις όποιες είχαν βάλει προφανώς κάποιοι για να ζεσταθούν ή να κάψουν ότι έχει απομείνει δεν το γνωρίζω…
   Το Πυροφυλάκιο λοιπόν έχει εγκαταλειφθεί στη τύχη του και στη φθορά του χρόνου με την τελευταία συντήρηση του να έχει γίνει από την Δημοτική Αρχή σύμφωνα και με τη ΑΔΑ: ΩΟΠ8ΩΡΠ-7ΕΚ με αριθ. Πρωτ. 16417 στις 15/6/2015 όπου γίνεται λόγος για εργασία επισκευής και συντήρησης προϋπολογισμού 2.458,08 ευρώ. Κλείσαμε λοιπόν τρία χρόνια περίπου από τότε που έγινε η τελευταία συντήρηση και από τότε μάλλον δεν έχει πάει κανένας υπεύθυνος να δει την σημερινή δυσχέρεια που επικρατεί. Η σημερινή κατάσταση χρήζει άμεσης παρέμβασης για την αποφυγή και την πρόληψη πυρκαγιάς.
   Επίσης παλαιότερα θυμάμαι ότι υπήρχε μόνιμη δύναμη της Πυροσβεστικής στο δάσος της Γαβαλιώτισσας με 24ωρη παρακολούθηση. Γεγονός που δινόταν η δυνατότητα να επέμβει σε χρόνο ρεκόρ χωρίς καθυστερήσεις. Κάτι τέτοιο όσο και αν περπάτησα δεν διαπίστωσα. Επίσης τόσο στο Πυροφυλάκιο όσο και σε άλλα εμφανή σημεία όσο και αν αναζήτησα δεν διέκρινα κανένα πυροσβεστικό κρουνό!!! Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης δυστυχώς δεν επέτρεψαν κυρίως την τελευταία δεκαετία στη Πολιτεία να προβεί σε αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού και στην πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού γεγονός που μέχρι ενός σημείου μπορώ να κατανοήσω. Αυτό όμως που δεν χωρά ο νους μου είναι να μην υπάρχει αντιπυρική προστασία έστω και με τον πιο απλό τρόπο δημιουργίας πυροσβεστικών κρουνών. Κατάσταση που είναι επιβεβλημένη να αλλάξει άρδην.
   Επιπλέον σε επίπεδο νομού υστερούμε και σε κάτι που οι άλλοι νομοί διαθέτουν σε μόνιμη βάση. Η Αντιπεριφέρεια μας που είναι υπεύθυνη για την πολιτική προστασία είναι σχεδόν ακέφαλη. Και αυτό γιατί ως γνωστόν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αηδονά κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και σε περίπτωση ασύμμετρης ανάφλεξης φωτιάς δεν της δίδεται η δυνατότητα να παρέμβει άμεσα όπως θα έπρεπε. Τέτοια ζητήματα όπως καταλαβαίνετε δεν λύνονται από το τηλέφωνο παρότι η ίδια προσπαθεί και καταβάλει αξιοπρεπής προσπάθειες για να δώσει λύσεις. Δεν φτάνει όμως αυτό επιβάλλεται να έχουμε μόνιμο Αντιπεριφερειάρχη σε οποιαδήποτε στιγμή.
    Όπως γίνεται αντιληπτό η γειτνίαση που υπάρχει μεταξύ του δάσους της Γαβαλιώτισσας και του αστικού ιστού της πόλης μας και σε συνδυασμό με την έντονη πευκόφυτη βλάστηση είναι λογικό να προβληματίζει τον καθένα μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έχω όμως εμπιστοσύνη στο άρτιο και σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας, του Δασαρχείου και της Αστυνομίας που έχουν την γνώση και την εμπειρία σε οποιαδήποτε πρόκληση.
   Τέλος για την Κεντρική Διοίκηση, την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή του τόπου μας απλά υπογραμμίζω κάποια μελανά σημεία που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση για να αποφύγουμε απρόβλεπτες καταστάσεις που μπορεί να έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες.
   Η καλύτερη αντιμετώπιση και η αποφυγή μιας πυρκαγιάς είναι η πρόληψη. Ας το κάνουμε όλοι πράξη.      



1 σχόλιο:

  1. οι πυροσβεστικοί κρουνοί προυποθετουν νερό, που εκει απάνω δεν υπάρχει. Επομένως το ζητουμενο ειναι να τοποθετηθουν (υπογείως για να μην εξατμιζεται το νερό) 5 εως 10 πλαστικές δεξαμενές των 10.000 λιτρων νερού, ετσι ωστε να ειναι άμεσα διαθέσιμο για περίπτωση πυρκαγιάς, κατι που μπορεί να συμβεί και εδώ εάν υπάρξει ο συνδυασμός της λαίλαπας στο Μάτι. Βεβαίως αν αυτή η ΑΠΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ των αρχών, δηλαδή της τοποθετησης ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ σε καίρια σημεία ειχε προβλεφθεί και για το Μάτι της Αττικης δεν θα ειχαμε αυτή την καταστροφή, ομως ποιος νοιαζεται και ποιος να προβλέψει........... Κατα τα αλλα συγχαρητηρια κ.Θωμά για την όλη εργασία, που ισως να ευαισθητοποιήσει κάποιους, που το μονο που σκεφτονται ειναι οι ψήφοι και να πιουνε καφεδάκι με τους κολητούς και περα βρεχει (ή καιγεται)τμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)