Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


 ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ
 ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΡΜΗΣ 
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ 
ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΕΔΑ



Την ετήσια χρονιάτικη εκδήλωση- συνεστίαση του πραγματοποίησε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noisis στη Θεσσαλονίκη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 με την υποστήριξή των εταιριών Αφοί Κουμπατσιάρη και Oxounos snaks του αντιπροέδρου Νώντα Όχονα. 

Καλωσορίζοντάς τους παραβρισκόμενους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, αφιέρωσε την εκδήλωση στον Κώστα Σοφούλη, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.
Όπως, υπογράμμισε, ο Κώστας Σοφούλης ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Πανελλήνιου Συλλόγου, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτής του πανεπιστημίου Αιγαίου, διοικητής της τράπεζας ΕΤΒΑ και με πολλά άλλα αξιώματα. Ως διοικητής της ΕΤΒΑ συνέβαλε τα μέγιστα στο πρόγραμμα της ίδρυσης δύο πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα λουτροπόλεων, μια στα λουτρά Απολλωνίας της τότε κοινότητας Απολλώνιας, του σημερινού δήμου Βόλβης και μια δεύτερη λουτρόπολη στα λουτρά Ικαρίας (επισυνάπτεται η ομιλία του κ. Αναστασιάδη).
Ακολούθησε η παρουσίαση του πολύ πλούσιου ετήσιου απολογισμού δράσης του Πανελλήνιου Συλλόγου, από τον αντιπρόεδρο Αχιλλέα Μεταλούλη (επισυνάπτεται ο απολογισμός δράσης για το 2019).
Η ετήσια εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. αν. καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, για τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών λουτροπόλεων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου, ο αντιπρόεδρός του Δ. Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Φασούλας, ο πρώην δήμαρχος Τριανδρίας Δημήτρης Σερβετάς, ο πολιτευτής του Κινήματος Αλλαγής Αναστάσιος Κοκόγιας, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της εθνικής τράπεζας Γιώργος Αρβανίτης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τριτέκνων ΟΠΟΤΕ Μανώλης Αχλαδιανάκης και το μέλος της διοίκησης τη ομοσπονδίας Στέλιος Τσούλιας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλίεργος Μάριος Πετράς, κ.α.
Ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν ο Υπουργό Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βαγιωνάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολός Τζιτζικώστας κ.α.
Χορηγοί της εκδήλωσης και των προσφορών που κληρώθηκαν στους παραβρισκόμενους ήταν: η Oxounos snaks, γραφείο ταξιδιών Ηρόδοτος, οι  λουτροπόλεις: Σμοκόβου, Άγκιστρου, Λουτρακίου Αριδαίας (Ποζαρ), Περαχώρας Κορίνθου, Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, Λαγκαδά, Θερμών Νιγρίτα, Χανοπούλου Άρτας, τα λασπόλουτρα Πικρολίμνης Κιλκίς, ο ξενώνας «Καλλίνικος» στο Λουτράκι Αριδαίας και οι επιχειρήσεις Νάστης, κάβα Σείριος, Α. Τσικουρίκας, κοσμική ταβέρνα Θερμαϊς, κομμωτήριο Τούλα Παπαδοπούλου, ταβέρνα Γούσιος στην Περιστερά, Α. Αυγερινού, Α. Κοκόγιας, Γ. Κουρτίδης, Π. Κοκόγιας, Τ. Λαμπρίδης,

Τους ευχαριστούμε.


 


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

                       
                    Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΟΦΟΥΛΗ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες και εκπρόσωποι κομμάτων πρώην βουλευτών και λοιπά

Σήμερα σαν πρόεδρος του συλλόγου δεν θα κάνω τον απολογισμό, θα τον κάνει ο Αντιπρόεδρος Αχιλλέας Μεταλούλης, ενώ ο καθηγητής του ΑΠΘκαι επιστημονικός μας συνεργάτης Γρηγόρης Ζαρωτιάδηςμε την ομιλία του θα μας ενημέρωση για τις προοπτικές ανάπτυξης.
Απλά θέλω να σας χαιρετήσω και να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωσή μας που είναι μια ιστορία εδώ και 15 χρόνια του συλλόγου.
Τη σημερινή μας εκδήλωση την υποσχέθηκα στις 24/1 2020 να την αφιερώσω και νομίζω όλοι συμφωνούμε στον Κώστα Σοφούλη που μας έφυγε από τη ζωή για πάντα πριν 15 μέρες
Ο Κώστας Σοφούλης ήταν επιστημονικός μας συνεργάτης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτής του πανεπιστημίου Αιγαίου, διοικητής της τράπεζας ΕΤΒΑ και με πολλά άλλα αξιώματα.
Θέλω απλά να σας θυμίσω ότι με τον Κώστα τον Σοφούλη γνωριστήκαμε στις φυλακές της Αίγινας στα χρόνια της χούντας μαζί με τον αναπληρωτή πρόεδρο του συλλόγου μας Νώντα Όχονα και τον Αντώνη το Γούλα ιδιοκτήτη της εταιρείας αφοί Κομπατσιάρη. Α.Ε. που σήμερα μας προσφέρει ένα μέρος αυτής της εκδήλωσης, ενώ  ένα άλλο μέρος της εκδήλωσης μας προσφέρει ο Νώντας Οχονας ιδιοκτήτης της εταιρείας oxonassnacks.
Για μένα προσωπικά ο Κώστας Σοφούλης εκτός από συγκρατούμενους μου στις φυλακές ήταν και πολύ φίλος μου και τα τελευταία χρόνια μέσω του facebookτα λέγαμε σε καθημερινή βάση.
Θα σας πω τώρα τι σχέση είχε ο Σοφούλης με τις ελληνικές λουτροπόλεις.
Όταν εγώ ήμουν αντιδήμαρχος στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Κώστας Σοφούλης ήταν διοικητής της τράπεζας ΕΤΒΑ και τότε σαν αντιδήμαρχος μαζί με άλλους δημάρχους ιδρύσαμε στα Καμένα Βούρλα τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων ιαματικών πηγών Ελλάδας. Αργότερα η έδρα ήρθε στην Θεσσαλονίκη, όπου και ήμουν και πρόεδρος σε αυτόν τον οργανισμό για δύο τετραετίες.
 

Τότε πήρα την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσω στον Κώστα Σοφούλη και να του ζητήσω σαν διοικητή της Τράπεζας αλλά και ως γνώστη των λουτρών της Ικαρίας να κάνουμε κάτι για το θεραπευτικό τουρισμό.
Πράγματι ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόταση μου και σε 15 μέρες επισκεφθήκαμε την τράπεζα στην Αθήνα και πήραμε μία σημαντική απόφαση ότι σε όλη την Ελλάδα θα μπορούσαμε σαν πρόδρομο να προχωρήσουμε στην ίδρυση δύο λουτροπόλεων,  μια πρόταση του συνδέσμου και η άλλη της τράπεζας.
Εμείς σε μια ιστορική συνεδρίαση στην Σαμοθράκη προτείναμε να είναι τα λουτρά Απολλωνίας της τότε κοινότητας Απολλώνιας, του σημερινού δήμου Βόλβης και η δεύτερη λουτρόπολη να είναι τα Λουτρά Ικαρίας.
Αργότερα συμφωνήσαμε να αρχίσουν οι μελέτες και για τις δυο αυτές λουτροπόλεις με προέκτασηως3ηλουτρόποληαυτή τα λουτρά Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, καθώς πάντα η φιλοσοφία μας ήταν τα λουτρά να είναι κοντά σε θάλασσα ή λίμνη, όπως αυτό της Απολλωνίας και της Ικάριας που ήταν και είναι δίπλα στην θάλασσα.
Να θυμίσω ότι για τα νέα λουτράτης Απολλωνίας ξοδευτήκαν 24 εκ ευρώ, χωρίς μέχρι σήμερα αυτή η μεγάλη επένδυση του Κώστα Σοφούλη να λειτουργήσει. Σήμερα πάνω από το 60% καταστράφηκε με την ευθύνη του δήμου Βόλβης, ο οποίος δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο έκλεισε και τα παλιά λουτρά Απολλώνιας για λογούς οικονομικούς.
Στην Ικαρία, επίσης δεν έγινε αυτή η επένδυση. Εκτός από την μελέτη για την οποία ξοδευτήκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ, ο τότε δήμαρχοςως μέλος του Κ.Κ.Ε είχε την άποψη ότι ο δήμος δεν επιθυμεί αυτήν την επένδυση των καπιταλιστών… με αποτέλεσμα να χαθεί αυτή η μοναδική εύκαιρα το νησί να αποκτήσει μια σύγχρονη λουτρόπολη.
Ο Κώστας Σοφούλης έφυγε από κοντά μας χωρίς το έργο του να έχει την κατάληξη που ήθελε.
Αυτά τα λίγα ήθελα να τονίσω στην μνήμη του Κώστα Σοφούλη και να του πούμε Κώστα σε ευχαριστούμε για ότι προσέφερε στον θεραπευτικό τουρισμό στην χώρα μας και ευχαριστούμε για ότι έκανες στην λουτρόπολη της Μυτιλήνης που ήταν δικό του έργο, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και πόσα άλλα.

Κλείνονταν θέλω  να σας παρακαλέσω να κρατήσουμε στην μνήμη του ενός λεπτού σιγή και να του πούμε το μεγάλο Αντίο.

Ο πρόεδρος  Ανέστης Αναστασιάδης
Ετήσια εκδήλωση 7.2.2020  

                           Απολογισμός του 2019


Το 2019 ήταν μία χρονιά εκλογών. 

Κατά αρχήν εκλογών στο Πανελλήνιο ΣύλλογοΙαματικών  Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας.
Η νέα διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου αναδείχτηκε μετά τις διήμερες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Πανελλήνιου Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη το διήμερο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Απριλίου 2019 για την επόμενη τριετία.
Τις εκλογές ακολούθησε η συγκρότηση σε σώμα του νέουΔιοικητικού Συμβούλιου, της νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και των Επιτροπών Εργασίας του.

Διοργανώθηκε, επίσης η ετήσια χρονιάτικη εκδήλωση- συνεστίαση στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noisis.

Ξεκίνησε, επίσης, τη λειτουργία η ανανεωμένη ηλεκτρονική σελίδα του πανελληνίου συλλόγου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. loutropoleis.com.

Εθνικές εκλογές

Για τις εξελίξεις στον θεραπευτικό τουρισμό, το χαμηλό λουτρικό επίδομα, τις κλειστές λουτροπόλεις και πολλά άλλα θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία των ελληνικών λουτροπόλεων, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, τους υποψήφιους βουλευτές που έχουν στην περιοχή της διοικητικής ευθύνης τους ιαματικές πηγές και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Συλλόγου για ενημέρωση.
Η ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη και στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στην Α Θεσσαλονίκης Νίκος Ξυλούρης και Μαρία Καρεκλίδου, ενώ αρκετοί υποψήφιοι ενημέρωσαν ότι λόγο υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκληση.


Περιφερειακές-Δημοτικές εκλογές

Με αφορμή την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πάρα πολλές ελληνικές λουτροπόλεις π.χ. 

Α) Στα λουτρά Θέρμηςτου δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία επί σειρά ετών παραμένουν κλειστά και πλέον οι εγκαταστάσεις έχουν αρχίζει να ρημάζουν.

Β) Στα λουτρά Απολλωνίας του δήμου Βόλβης, στα οποία ενώ δαπανήθηκαν 24 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης λουτρόπολης οι εγκαταστάσεις, έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου. Το φοβερό είναι ότι ακόμη και στην παλιά λουτρόπολη η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγο χρεών.

Γ) Τα λουτρά Θερμών του δήμου Νιγρίτας, όπου έχει εξοβελιστεί η λέξη ανάπτυξη, 

Δ) Τα λουτρά Παρανεστίου, κ.α.
Αλλά και την θετική εικόνα που εμφανίζουν άλλες λουτροπόλεις όπου οι τοπικοί άρχοντες ενδιαφέρονται κα αναπτύσσουν τους φυσικούς πόρους (ιαματικές πηγές) π.χ.

Α) Τα λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας (Πόζαρ)

Β) Τα λουτρά Αγκίστρου Σερρών του δήμου Σιντικής

Κάλεσε όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες -δημάρχους να γνωστοποιήσουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για τις υπάρχουσες λουτρικές εγκαταστάσεις και ποιες είναι οι προτάσεις τους για την ανάπτυξη των φυσικών ιαματικών πόρων (ιαματικές πηγές).

Κάλεσε, επίσης, όλους τους υποψηφίους δημάρχους του δήμου Θεσσαλονίκης να γνωστοποιήσουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για οικόπεδο των 500 στρεμμάτων των λουτρών Θέρμης και τις υπάρχουσες λουτρικές εγκαταστάσεις.

Προβλήματα Λουτροπόλεις

Για οικονομικούς και άλλους λόγους έχουν «βάλει λουκέτο»:

- Tα λουτρά Πλατύστομου, τα οποία εδώ και δυο χρόνια δεν λειτουργούν καθώς ο ιδιώτης τα έχει εγκαταλείψει, ενώ ο σημερινός δήμος Μακρακώμης δεν κάνει τίποτε, ούτε και η Περιφέρεια. 

- Τα λουτρά Απολλωνίας του δήμου Βόλβης έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, εξαιτίας του χρέους προς τη ΔΕΗ. Το χρέος είναι μεγάλο και το μόνο που ακούσαμε από τον δήμαρχο Βόλβης που επανεκλέχτηκε, είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αξιοποίηση της Νέας Λουτρόπολης.

- Στα λουτρά Σιδηροκάστρου το νέο ξενοδοχείο δεν λειτούργησε ποτέ. Πρέπει να συζητήσουμε με τον νέο Δήμαρχο αν μπορεί να γίνει κάτι πριν καταστραφεί ολοκληρωτικά. 

- Στα λουτρά Λαγκαδά η ανάπλαση στην  ξενοδοχειακή μονάδα παραμένει ημιτελής.

- Τα λουτρά Θερμοπυλών έχουν εγκαταλειφθεί και η αξιοποίηση τους και η αναγνώριση παραμένουν στις ελληνικές καλένδες.

- Τα Λουτρά της Κύθνου που όλο αξιοποιούνται και πάντα είναι κλειστά παραμένουν με έναν υπάλληλο για όλες τις δουλειές. 

- Τα λουτρά Νισύρου, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι και αυτά κλειστά.

- Τα λουτρά Ζαχάρως είναι σχεδόν κλειστά και καλά θα κάνουν δήμος και ΤΑΙΠΕΔ να δώσουν ένα τέλος και σε αυτή τη λουτρόπολη. 

- Τα λουτρά Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης, παραμένουν κλειστά από το 2007.

Συνεργασίες

- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας διεύρυνε τη συνεργασία του με τον ΕυρωπαϊκόΣύνδεσμο ιαματικών πηγών ESPA, και προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην Κροατία και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την καθιέρωση μίας νέας κατηγορίας μελών, φορέων που συμβάλουν στην ανάπτυξη του θερμαλισμού, στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο ιαματικών πηγών.

- Το Δ.Σ αποφάσισε, επίσης, να συνεχιστεί η συνεργασία με το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» σύμφωνα με την νέα πρόταση του ξενοδοχείου προς τον σύλλογο με στόχο την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και όχι μόνο.

- Αρνητικό γεγονός αποτελεί ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου για την παραχώρηση χώρου σε περίπτερο της Νέας Παράλιας για την ανάδειξη του σε σημείο προβολής του θεραπευτικού τουρισμού. 


Το Διοικητικό Συμβούλιο τη χρονιά που μας πέρασε ασχολήθηκε:

- Mε τα νέα δεδομένα της επένδυσης στα λουτρά Ελευθερών Καβάλας.

- Με την αξιοποίηση της λουτρόπολης και του ακινήτου «Ξενία Κύθνου» στο ομώνυμο νησί από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. που προχώρησε στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού αξιοποίησης τους.

- Το νέο νόμο με τον οποίο ρυθμίζονται τα ζητήματα της γεωθερμίας.

- Με την κατάσταση που επικρατεί στα λουτρά Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου διαπίστωσε ότι η σημερινή κατάσταση των λουτρών είναι απαράδεκτη και υπάρχει κίνδυνος τα παλιά λουτρά να καταρρεύσουν. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος για το λόγο αυτό κάλεσαν τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να ενεργήσουν άμεσα για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και να προβούν σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες (στερέωση, κατεδάφιση ετοιμόρροπων κ.α.).

- Στάλθηκε αποστολή προς τον σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), και τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της λουτρόπολης.

- Ανέδειξε το πρόβλημα με τη χορήγηση του λουτρικού επιδόματός αλλά και το χαμηλό ποσό που δίνεται στους ασφαλισμένους, διατυπώνοντας την πρότασή «το λουτρικό επίδομα να δοθεί σε όλους όσους ενδιαφέρονται και με ιατρική γνωμάτευση σε ποια λουτρόπολη θα πρέπει να πάνε.

- Ανέδειξε τα ζητήματα που απασχολούν τις λουτροπόλεις των λουτρών Αμουδάρας του δήμου Άργους Ορεστικού, των λουτρών Λαγκάδα του δήμου Λαγκάδα,των λουτρών Κυλλήνης, των λουτρών του «Κόλπου του Γέρα» του δήμου Μυτιλήνης, των λουτρών της Λήμνου και τέλος των λουτρών Απολλωνίας του δήμου Βόλβης.

- Διοργάνωσε επισκέψεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο από κλιμάκια του Πανελληνίου Συλλόγου σε ελληνικές λουτροπόλεις, όπως στα λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα, 
 τα λουτρά Καϊφα στην Ηλεία,
 στα λουτρά Απολλώνίας στη Θεσσαλονίκη, 
στα λουτρά Αγίας Παρασκευής,
 στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) Αριδαίας, 
στα λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας κ.α

- Στάλθηκε επιστολή που προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με αίτημα συνάντηση μαζί του για μία εκτενή συζήτηση για τον θεραπευτικό τουρισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές λουτροπόλεις.
- Με μία δεύτερη επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος ενημέρωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές δημοτικές και άλλες λουτροπόλεις αναφορικά με την έκδοση του «Ειδικού Σήματος Λειτουργίας».

- Εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την έκδοση από το Υπουργείο Τουρισμού του νομού (ΦΕΚ 2898 της 5 Ιουλίου 2019) με τον οποίο καθορίζονταν τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις που λειτουργούν στις περιοχές των ελληνικών ιαματικών φυσικών πόρων.

- Έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τον αντιπρόεδρο  του Πανελληνίου Συλλόγου Αχιλλέα Μεταλούλη και τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη για το μεγάλο πρόβλημα όλων των ελληνικών λουτροπόλεων σχετικά με τη χορήγηση του «Ειδικού Σήματος Λειτουργίας».  

- Οργανώθηκαν επισκέψεις από κλιμάκια του Πανελληνίου Συλλόγου σε ελληνικές λουτροπόλεις, όπως στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) του δήμου Αλμωπίας, όπου υπήρξε και συνάντηση με την πρόεδρο του συλλόγου ενοικιαζόμενών δωματίων Μαρία Πασόη.
Ακολούθησε η επίσκεψη στα λουτρά του δήμου Βόλβης, τα λουτρά Απολλωνίας, όπου και η παλιά και η καινούργια λουτρόπολη έχουν βάλει λουκέτο. Μετά από ανάλυση των δεδομένων και της κακής κατάστασης της λουτρόπολης «Απολλωνίας» αποφάσισε να καταγγείλει το δήμο Βόλβης και την τράπεζα Πειραιώς για την καταστροφή της λουτρόπολής.
Την ίδια μέρα η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου επισκέφτηκε τα λουτρά του δήμου Λαγκαδά, όπου ακόμη δεν έχει εκλεγεί διοικητικό συμβούλιο στην δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται τα λουτρά.

- Αντιπροσωπεία του του Πανελληνίου Συλλόγου επισκέφτηκε την τουριστική έκθεση philoxenia που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συναντήσεις με δήμους που στην επικράτεια τους έχουν ιαματικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκε το περίπτερο του δήμου Καβάλας όπου συζήτησε τις προοπτικές ανάπτυξης των λασπόλουτρων των Κρηνίδων και τις νέες επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν προκειμένου η λουτρόπολη να λειτουργεί όλο τον χρόνο.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο περίπτερο των λουτρών Σμοκόβου και Πρέβεζας, όπου συναντήθηκε και με το δήμαρχο Πρέβεζας, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα των λουτρών της Πρέβεζας.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε το περίπτερο του δήμου Λήμνου, όπου συζήτησε με τον δήμαρχο Λήμνου το πρόβλημα της διακοπής λειτουργίας των λουτρών του νησιού, το περίπτερο του δήμου Σιντικής όπου στην επικράτεια του έχει τα λουτρά Άγκιστρου και Σιδηροκάστρου και το περίπτερο του δήμου Αλμωπίας, όπου στην επικράτεια του έχει τα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ).

- Επίσκεψη από τον αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αχιλλέα Μεταλούληστη Βουλγαρική λουτρόπολη του Ομνιανόβο.

- Εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λουτρά Τραινούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και τα λουτρά Γεννησέας του δήμου Αβδήρων της Ξάνθης. 



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέσα στο 2019 έγιναν προτάσεις συνεργασίας:

- Στη νέα διοίκηση του ξενοδοχείου «Miraggiospa» στο Παλιούρι Χαλκιδικής προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση – επίσκεψη  στην παραπάνω επιχείρηση -λουτρόπολη.

- Στον δήμο και το δήμαρχο Μακρακώμης με την οποία ζητούσε πληροφόρηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λουτρά Πλατυστόμου μετά το κλείσιμο της λουτρόπολης.

- Προς τους δήμους Νισύρου και Λήμνου και στους δημάρχους με τις οποίες ζητούσε πληροφόρηση γιατί πλέον δεν λειτουργούν τα λουτρά των περιοχών τους και τι πρωτοβουλίες έχουν λάβει για την επαναλειτουργία τους.

- Το δήμο Κύθνου και το ΤΑΙΠΕΔ το ζήτημα της μη αξιοποίησης των λουτρών της νήσου Κύθνου.

- Τη  δήμαρχο Σκύδρας   Κατερίνα Ιγνατιάδου για τα λουτρά της περιοχής της.

- Στο ξενοδοχείο Γαλήνη των λουτρών Καμένων Βούρλων και τη διοίκηση του ξενοδοχείου των λουτρών  Κυλλήνης, όπου τους καλούσε να συνεργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και των ιαματικών φυσικών πόρων – λουτροπόλεων που διαθέτουν οι δύο επιχειρήσεις.









- Ανέλαβε, τέλος, πρωτοβουλία για  τα προβλήματα στα λουτρά της Σαμοθράκης. Με επιστολή που στάλθηκε προς τους δήμους Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος πρότεινε προς τους δύο δήμους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν το δικό τους μεταφορικό μέσο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)