Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

« Βρεγμένη γάτα» ο Δήμαρχος Αλμωπίας


ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 ΚΑΙ ΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ


   ΣΥΣΣΩΜΗΣ  ΤΗΣ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

Τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να δικαιολογήσει   ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά ,ο Δήμαρχος Αλμωπίας , για τον αποκλεισμό όλου   του τοπικού τύπου από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και κατ επέκταση  των δημοτών. Μη αντέχοντας την γενική κατακραυγή , αλλά και τις ομαδικές και καλοπροαίρετες προτάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για ενημέρωση , αναγκάστηκε τελικά να δώσει κωδικούς για να μπορούν οι δημοσιογράφοι να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις.

Ενδεχομένως η όλη κατάσταση λόγω κορωνοιού  και ο τρόπος διεξαγωγής  των συνεδριάσεων  να βόλευε μόνο αυτόν . Ακόμα και μετά από 7 μήνες περίπου δικαίωσε όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζει  τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης. Έδειξε ότι τελικά σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις και ότι με μισή καρδιά άνοιξε έναν δίαυλο πρόσβασης στα τοπικά ΜΜΕ.

 Παρά την ήπια στάση της αντιπολίτευσης στα αυτονόητα κατάφερε ουσιαστικά για μια ακόμα φορά να χύσει  το γάλα.  Στο τέλος δε λογομάχησε με τον προκάτοχό του Δ. Μπίνο , για το καινούργιο Νηπιαγωγείο Προμάχων  οι διαδικασίες  του οποίου καθυστερούν.

 

Στη  Συνεδρίαση   προέδρευσε ο Γιάννης Κετικίδης  λογω απουσίας Προέδρου Δημήτρη Βέσκου  ( αναρρώνει κατ οίκον λόγω Κορωνοιού)  και  Αντιπροέδρου. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον εκλιπόντα Πρόεδρο της Τ.Κ. Θηριόπετρας Γιάννη Ουργαντζόγλου. Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια.

 

 

 

 

 

Η Συνεδρίαση περιλάμβανε   27  θέματα που ακυρώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών   και ήρθαν  εκ νέου   για   ψήφιση . Την ευθύνη  σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Γ. Κετικίδης  ανέλαβε ο Δημήτρης Βέσκος, ο οποίος απέδωσε το λάθος σε παρερμηνεία διατάξεων για τις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

 Για το ζήτημα των ακυρώσεων άσκησε σκληρή κριτική ο Δ. Μπίνος, ο οποίος  τόνισε ότι την πολιτική ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος, ο οποίος έχει κάνει ένα λάθος και είναι προς τιμήν του που το αναγνωρίζει. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί , ότι θα έπρεπε από τη στιγμή που αποδέχτηκε αυτό το σημαντικό λάθος, ακόμα και να παραιτηθεί. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, αναμορφώσεις τριών μηνών δεν προχώρησαν και σημαντικά ζητήματα έμειναν πίσω, άρα ίσως και να μην είναι απλά θέμα ανάληψης της ευθύνης. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον  Χ. Μπάτση, του είπε "βρες πρώτα Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να σου περνάει τα θέματα και μετά κάνε τον Δήμαρχο".

 

 

ΟΜΟΦΩΝΙΑ

 

Σε κοινή πρόταση προχώρησαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η πρόταση ανέφερε τα εξής: "Όταν οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη πάντοτε να καλούνται και να μπορούν να τις παρακολουθούν δημοσιογράφοι και συμπολίτες μας. Όταν, δε, το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να πραγματοποιούνται σε μεγάλη αίθουσα που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο"

Όπως  χαρακτηριστικά  είπε ο Σάκης Χατζηδημητρίου, χρειάστηκε να απέχει πολλές φορές από τις Συνεδριάσεις η αντιπολίτευση ως μέσο πίεσης, για να δεχτεί η Δημοτική Αρχή να θέσει προς ψήφιση τη συγκεκριμένη πρόταση. Η πρόταση, που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ψηφίστηκε ομόφωνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδημητρίου.

 

 

 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ασβεστόπουλος  από την παράταξη του Σάκη Χατζηδημητρίου, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: "Με χαροποιεί το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις με πρωταγωνιστές τους τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε θετικό πρόσημο. Οι τεχνικές δυσκολίες επιλύονται. Σας προτείνω, να δημοσιοποιούνται οι Συνεδριάσεις όπως γίνεται στο Δήμο Έδεσσας. Επίσης, να πάρουμε μια απόφαση σήμερα τα Δημοτικά Συμβούλια όταν θα έρθουμε στις δια ζώσης Συνεδριάσεις να υπάρχει πάντα μία κάμερα ώστε να ενημερώνεται ο κόσμος. Να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζουμε εδώ μέσα με επίσημο τρόπο".

 

 Έκπληξη προκάλεσε ακόμα και σε  συμβούλους της παράταξής του , η στάση του αντιδημάρχου Χ. Χατζηγιαννίδης , που έδωσε την εντύπωση ότι βρίσκεται σε άλλο δημοτικό συμβούλιο και ότι τελικά ζει αλλού. Σε αυστηρό τόνο  ΄δηλωσε "Δεν μπορεί κανένας να μας προσάψει ότι δεν είμαστε παρόν σε όλα όσα γίνονται. Ούτε εφιάλτες βλέπουμε, ούτε έχουμε να φοβηθούμε κανέναν".

 

Η πρόταση, που κατέθεσε  τελικά η αντιπολίτευση, ψηφίστηκε ομόφωνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά όπως επισήμανε ο Σάκης  Χατζηδημητρίου.

 

 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Στην έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας . Όπως είπε, "στην περιοχή μας τα κρούσματα έχουν αυξητική τάση. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέσα προστασίας. Η ευσυνειδησία είναι μονόδρομος". Ξέχασε όμως πολύ γρήγορα  ότι το καλό παράδειγμα μη τήρησης των νόμων και κανόνων προστασίας είχε παραβιάσει πρώτος και καλύτερος  Αντιδήμαρχός του  συνεπικουρούμενος από τον ίδιο. Ακόμα και στο τωρινό  ΛΟΚ ΝΤΑΟΥΝ κατηγορείται κατά κόρο για ολιγωρία και ημίμετρα . Μάλιστα υπάρχουν πολλές αιχμές ( ίσως και κακοπροαίρετες)  για  στενά συγγενικά του πρόσωπα  που  εκμεταλλευόμενα    αυτή την σχέση ,δεν τηρούν τίποτα.

 

Παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα στην πολιτεία για ενίσχυση των δομών υγείας". "Ως Δήμος Αλμωπίας δεν έχουμε το προσωπικό που θα θέλαμε. Κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως θα θέλαμε, αλλά ο κόσμος εξυπηρετείται. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συνεργάτες που καθημερινά εργάζονται για να αποδοθεί το έργο που πρέπει στην κοινωνία", δήλωσε ο δήμαρχος. Υπεραμύνθηκε της μέχρι τώρα τακτικής για τις συνεδριάσεις επικαλούμενος τους νόμους.

 

 

 

Σ. Χατζηδημητρίου:  «Δεν είναι τρόπος λειτουργίας Δήμου  αυτός»

 

Στην τοποθέτησή του  ο Σάκης Χατζηδημητρίου, με απλό και κατανοητό τρόπο  αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στα αυτονόητα , που φαίνεται ότι είναι τελείως δυσνόητα ή ακατανόητα  στον Δήμαρχο.

 

Όπως  τόνισε , "οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους , καταφέρανε   να βρούνε μία κοινή συνισταμένη. Ζητήσανε την παρουσία των εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά και ενδιαφερόμενων πολιτών. Αφού καταθέσανε τις προτάσεις  τους  και βρήκανε κλειστή την πόρτα σα του , με λύπη  αναγκαστήκανε να μη συμμετέχουνε στις προηγούμενες Συνεδριάσεις".

 

Και πρόσθεσε: "Αμφισβητούμε τον τρόπο λειτουργίας της διοικούσας παράταξης και επιμένω ότι για κανέναν προηγούμενο Δήμαρχο από το 1998 έως και σήμερα δεν υπήρχε τέτοια αμφισβήτηση για τα τεκταινόμενα στο Δήμο".

 

Και συνέχισε  "Με συνεννόηση και συναίνεση όλων των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, συντάξαμε και αποστείλαμε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα παράταξη και ζητήσαμε οι Συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται δημόσια. Επειδή η διοικούσα παράταξη έμεινε μόνη της, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αναγκάστηκε να έρθει στη θέση μας με τρόπο υποκριτικό. Αναγκαστήκατε να συρθείτε με την ουρά στα σκέλια και προσποιηθήκατε ότι τάχα γίνεται με δική σας πρωτοβουλία. Για μια ακόμα φορά χάνετε μια ευκαιρία συνεννόησης .Δεν μας εκπλήσσεστε ούτε μας ξεγελάτε πια. Προσπαθείτε όμως να ξεγελάσετε τους πολίτες, όπως και τους εκπροσώπους του Τύπου που έως τώρα δεν τους αναγνωρίζατε. Εμείς στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων, όπως μας επιβάλει ο ρόλος μας. Σε αυτό το πνεύμα του ενδιαφέροντός μας είναι και η σημερινής μας παρουσία, παρά τις επιμέρους ενστάσεις μας".

 

Δ. Μπίνος: «Μην βλέπετε παντού εφιάλτες »

 

Ο πρώην Δήμαρχος  Δημήτρης Μπίνος με την στάση του έδειξε στην πράξη την μεγάλη διαφορά νοοτροπίας που τον χωρίζει από τον σημερινό δήμαρχο. .

 

Αναφερόμενος στον κορωνοιό είπε, "οφείλουμε να προχωρήσουμε και σε θεσμικές ενέργειες και πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε στην εξάλειψη της έξαρσης των κρουσμάτων. Εκτός από τα ευχολόγια του Δημάρχου, θέλω να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε κάνει. Τι ενέργειες έχουν γίνει από το Δήμο Αλμωπίας σε επίπεδο συνεργασίας με την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία; Τι ενέργειες έχουν γίνει όσον αφορά στις απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους και σε κεντρικά σημεία. Θέλω να μας ενημερώσετε αν έχετε ενημέρωση για ποιους λόγους έχει ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή μας. Ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός στις δομές υγείας της περιοχής μας.

Ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους και κεντρικά σημεία.

 

Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μπάτση "ευχολόγια" και τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

  Θα έπρεπε εξ αρχής να ήταν αυτονόητη η παρουσία των δημοσιογράφων. Οφείλατε να το είχατε κάνει από την αρχή, χωρίς να χρειαστούν οι παρεμβάσεις τις αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση και οι πολίτες".

. "Η βάση της δημοκρατικής διαδικασίας είναι οι πολίτες", τόνισε ο Δημήτρης Μπίνος.

 

Συνεχίζοντας  αναφέρθηκε στα ΜΜΕ.  "Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέγνωσε μία κοινή δήλωση των τριών συνδυασμών της αντιπολίτευσης, με την οποία ζητάμε παρουσία δημοσιογράφων και πολιτών στις Συνεδριάσεις. Θα πρέπει να εισαχθεί η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Διαρκώς δείχνετε έναν φόβο στις προτάσεις και στις εισηγήσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα περίμενε κανείς να είστε πιο αποφασιστικοί να διοικήσετε, όχι με φοβίες αλλά με συνεργασίες. Είμαστε εδώ όλοι για να βοηθήσουμε αυτό το Δήμο. Μην βλέπετε παντού εφιάλτες. Δείξτε καλύτερη διάθεση και θέληση και νομίζω ότι η φιλοδοξία του καθενός μπορεί να χάσει αλλά η κοινωνία θα κερδίσει".

 

Τέλος, ο κ. Μπίνος τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο τις δομές υγείας της περιοχής μας, όπως είναι το Κέντρο Υγείας και το ΕΚΑΒ.

 

 

Ο Νίκος Παρούτογου

 

 επικεφαλής του συνδυασμού η Αλμωπία  ψηλά και μέχρι τον Σεπτέμβρη εταίρος  με την παράταξη του δημάρχου στην διοίκηση  τόνισε:.

 

"Δεν θέλατε μέχρι τώρα την παρουσία των δημοσιογράφων. Προσυπέγραψα κι εγώ την κοινή αποστολή και ομολογώ ότι οι ενέργειες ήταν άμεσες. Καλό θα είναι όταν θα μπούμε σε μια ομαλότητα να οδηγηθούμε σε μία αίθουσα.

Θέλουμε να θωρακίσουμε τη συμμετοχή δημοσιογράφων και πολιτών στις Συνεδριάσεις, να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές μας είναι απόλυτα δημοκρατικές".

 

Στη συνέχεια ο κ. Παρούτογλου  αναρωτήθηκε  "Με ξένισε στην τοποθέτηση του Δημάρχου, δεν γίνεται να λες ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ο Δήμαρχος είναι αρμόδιος να καλέσει τους επικεφαλής. Μπορείς ως Δήμαρχος να κάνεις αυτή την κίνηση και θα κριθεί θετικά".

 

Στ. Αβραμίκας: «Ο Δήμαρχος δεν είπε ούτε λέξη για το ΕΚΑΒ»

 

Ο πρώην Αντιδήμαρχος επί θητείας Δ. Μπίνου , Στέφανος Αβραμίκας. , ανέδειξε ένα μεγάλο και ουσιαστικό ζήτημα . Αυτό του ΕΚΑΒ   .Όπως είπε, "υπάρχει πολύ προσωπικό στα εργοτάξια που φοβάται και δεν στηρίζεται σωστά όσον αφορά στην υγιεινή και τους τρόπους προστασίας από τον κορονοϊό. Καλό θα είναι να δείτε στο site του ΕΟΔΥ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Θα ήθελα να αναφέρω το πρόβλημα των συναδέλφων μου σαν διασώστης του ΕΚΑΒ. Θέλω να ευχαριστήσω τον επικεφαλή του συνδυασμού μας Δημήτρη Μπίνο, ο οποίος ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα. Ο Δήμαρχος δεν είπε ούτε μία λέξη γι' αυτό".

Και πρόσθεσε: "Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ έρχονται πρώτοι αντιμέτωποι με τους ασθενείς και στη συνέχεια μεταφέρεται στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Προτείνων διαδημοτική απόφαση σε μορφή ψηφίσματος των τεσσάρων Δήμων της Πέλλας για στήριξη του ΕΚΑΒ. Αν πέσει το ΕΚΑΒ θα πέσουν και όλες οι υπόλοιπες δομές".

 

Λ. Προκοπίδης: "Απρεπής η συμπεριφορά του κ. Μπάτση προς τον πρώην Δήμαρχο

Δ. Μπίνο"

 

Απρεπή χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Δημάρχου   προς τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Μπίνο ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάκης Προκοπίδης  από την παράταξη του Σάκη Χατζηδημητρίου. Τόνισε χαρακτηριστικά   ότι τέτοια συμπεριφορά δεν αρμόζει σε Δήμαρχο.

Αφορμή στάθηκε ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο κ. Μπάτσης σε ερωτήματα της αντιπολίτευσης, με τρόπο που δεν τιμά το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

Ανέλαβε την ευθύνη για την ακύρωση 27 αποφάσεων ο Δ. Βέσκος

 

 

Για την ακύρωση 27 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως  έκανε γνωστό ο προεδρεύων Γ. Κετικίδης , ο Δ.  Βέσκος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη λόγω παρερμηνείας διατάξεων που αφορούν στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

"Θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου για τις αλλαγές στις διατάξεις των νόμων, ώστε να μη χάνει το Δημοτικό Συμβούλιο την αξιοπιστία του", δήλωσε ο Σάκης Χατζηδημητρίου.

Ο Δημήτρης Μπίνος δήλωσε   για το θέμα : "Εύχομαι καλή ανάρρωση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βέσκο. Θα διαφωνήσω με τον κ. Χατζηδημητρίου ως προς την ευθύνη των υπηρεσιών. Την πολιτική ευθύνη την έχει ο Πρόεδρος. Έχει κάνει λάθος και είναι προς τιμήν του που το αναγνωρίζει. Ήταν τόλμη αυτό που έκανε, γιατί πραγματικά με δική του ευθύνη οδηγηθήκαμε στην ακύρωση αυτών των αποφάσεων".

 

 


 

 

3 σχόλια:

  1. Όχι και γάτα. Τον υπερτιμας. Βρεγμένος μπουφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέτρο ισχύει το παρακάτω δημοσίευμα του penapress? Αν ισχθει πρόκειται για βόμβα!!

    "Είναι φανερό ότι σε Πέλλα και Ημαθία παραμένουμε στο ‘κόκκινο’, 15 μέρες μετά την επιβολή του lockdown (από 7 Νοεμβρίου). Μάλιστα στη γειτονική Πέλλα, που είναι μάλλον η πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας αναλογικά με τον πληθυσμό της, ο εκεί Ιατρικός Σύλλογος προτείνει να κηρυχθεί ο νομός σε γενικευμένο lockdown, με μόνα ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αφού κάθε σπίτι έχει και ένα περιστατικό covid! Μάλιστα η πρόταση του συλλόγου έχει σταλεί στους δημάρχους, στον αντιπεριφερειάρχη και στον Νίκο Χαρδαλιά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)