Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Συλλαλητήρια σήμερα με απαγόρευση συναθροίσεων σε ισχύ - Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία

Συλλαλητήρια σήμερα με απαγόρευση συναθροίσεων σε ισχύ - Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία

 

Κινητοποίηση των Αρχών εν μέσω απαγόρευσης συναθροίσεων, καθώς είναι προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και κινητοποιήσεις στην Υγεία.   

Σε εγρήγορση είναι η Ελληνική Αστυνομία, εν όψει του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και των κινητοποιήσεων υγειονομικών, που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα (28/1).

Οι εν λόγω κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση περί απαγόρευσης των συναθροίσεων που υπερβαίνουν τα 100 άτομα, με τους διοργανωτές τους να έχουν διαμηνύσει πως δεν θα κάνουν πίσω.

Στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν 25 φοιτητικοί, μαθητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι, με τη συνάντησή τους να έχει προγραμματιστεί για τις 13:00, στα Προπύλαια. 

Σε ανακοίνωσή της, η Ο.Λ.Μ.Ε. καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο» και παράλληλα κάνει λόγο για «αυθαιρεσία, αναλγησία και απόσταση του υπουργείου Παιδείας από την εκπαιδευτική πραγματικότητα». 

Απαιτεί, δε, την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο, εκτός από την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, «οδηγεί -μεταξύ άλλων- στον αποκλεισμό από τα Πανεπιστήμια χιλιάδων μαθητών, στη βίαιη εκδίωξη χιλιάδων νέων, στην περικοπή κάθε ελευθερίας στην επιλογή τμήματος και το κλείσιμο πολλών τμημάτων».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, την οποία πραγματοποιούν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». 

Σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. τονίζει ότι τα σωματεία εργαζομένων στη δημόσια Υγεία «συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά στην κινητοποίηση». Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων είναι «ακατανόητη» και σημειώνεται πως η απόφαση δεν θα εφαρμοστεί, ωστόσο, θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, η ομοσπονδία έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πύλες των Νοσοκομείων και στα Γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

ΚΚΕ: Τα συλλαλητήρια θα γίνουν

«Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων.

Υποστήριξε, δε, ότι τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί για την 28η Ιανουαρίου θα δείξουν την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών και θα καταστήσουν την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας «κουρελόχαρτο».

«Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛΑΣ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης. Είναι πλέον πρόσχημα η πανδημία, για την κυβέρνηση.

Στα χαρακώματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της συγκεκριμένης απαγόρευσης. 

Η κυβέρνηση «προσπαθεί να πείσει πως ο κορονοϊός κολλάει με 100 άτομα σε πολιτική διαμαρτυρία στα Προπύλαια, αλλά δεν κολλάει με χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένους σε τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια ή σε ουρές στην Ερμού», σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελευταία σχετική ανακοίνωσή του. 

«Ο κορονοϊός κολλάει παντού, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Δεν κάνει διακρίσεις, ούτε στις εμπορικές δραστηριότητες, ούτε στις θρησκευτικές τελετές, ούτε στις πορείες που μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει εστίες υπερμετάδοσης παντού, εκτός από τις συγκεντρώσεις που συμμετέχει ή διοργανώνει», απάντησε το κυβερνών κόμμα. 

ΜέΡΑ25: «Ντροπή»

Τα έκτακτα αστυνομικά μέτρα καταδίκασε και ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης. Καταλόγισε δε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι κρύβεται πίσω από την αστυνομία και τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

«Ντροπή» πρόσθεσε ο κύριος Λογιάδης. Κατά του κυβερνητικού σχεδίου τάχθηκε και η Ελληνική Λύση με τον Κώστα Χήτα να κάνει λόγο για χειραγώγηση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ.

Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ.

Στον αντίποδα, η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να επέμβει, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι αποφάσεις και τα μέτρα προστασίας από τον νέο κορονοϊό. 

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε ότι στις πορείες θα είναι παρών διαπραγματευτής, αλλά και η ομάδα Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων (Ο.Δ.Ο.Σ.) της αστυνομίας.

«Αστυφύλακες, η ομάδα Ο.Δ.Ο.Σ. θα είναι εκεί για να κατευθύνει τις πορείες. Όλα θα πάνε καλά», επεσήμανε στην ΕΡΤ και γνωστοποίησε ότι αναμένεται η σύσκεψη στο επιτελείο για τον στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται την τελευταία στιγμή για να κριθούν όλα τα δεδομένα.

Όσον αφορά στον περιορισμό των 100 ατόμων, δεν μπόρεσε να απαντήσει πώς θα τηρηθεί, ωστόσο, επέμεινε στην ετοιμότητα των Αρχών.

Η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο»

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρωί της Πέμπτης τέθηκε εκτός λειτουργίας ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». 

Οι συρμοί θα διέρχονται, χωρίς, ωστόσο, να πραγματοποιούνται στάσεις.  

Υπενθυμίζεται πως για τους παραβάτες του μέτρου για τις συναθροίσεις προβλέπονται τα κάτωθι πρόστιμα: 

  • Διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
  • Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. 

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)