Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο iEidiseis: Ακατάλληλη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Έντονη δυσαρέσκεια από τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τα προβλήματα των ιδιωτών γιατρών.

                                             Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο iEidiseis: Ακατάλληλη η Εθνική Επιτροπή ΕμβολιασμώνΘετικός στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, σκεπτικός για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της εστίασης, αλλά και εμφανώς ενοχλημένος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες γιατροί στη διαδικασία εμβολιασμών, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο iEidiseis.

Όπως σημειώνει, την ευθύνη φέρει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που δεν έπραξε τα δέοντα την ώρα που πολλοί ιδιώτες γιατροί, μέσω των ιατρείων τους, κρατούν πολλά εμπύρετα μακριά από τα δημόσια νοσοκομεία δίνοντας «ανάσα» στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το iEidiseis ρώτησε αρχικά τον πρόεδρο του ΠΙΣ ποια είναι η άποψή του για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Πότε και με ποιες προϋποθέσεις πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουν;

Όπως μάς απάντησε, «πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα των δύο προηγούμενων βημάτων που κάναμε πριν προχωρήσουμε σε ένα τρίτο. Και ως προς το ποιο θα επιλέξουμε να είναι το τρίτο βήμα και ως προς το πότε θα γίνει. Πριν από περίπου μία εβδομάδα ανοίξαμε τα δημοτικά σχολεία, από σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα λιανικής και άλλες δραστηριότητες. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παρότι βελτιώνεται η κατάσταση, υπάρχει πάντα κίνδυνος. Και το ΕΣΥ δεν έχει ακόμα επαρκώς αποσυμφορηθεί».

Τον ρωτήσαμε εξάλλου αν θεωρεί σωστή την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής και πιθανό να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους ή υπό άλλες προϋποθέσεις;

«Θεωρώ αναγκαία την επανέναρξη λειτουργείας του λιανεμπορίου. Ήταν άλλωστε το πρώτο που επανήλθε και μετά την καραντίνα της περασμένης άνοιξης. Δεν μπορώ ωστόσο να προβλέψω τι θα γίνει με την εστίαση. Το βέβαιον είναι ότι -όταν ανοίξει- αυτό θα γίνει με αυστηρότερους όρους» σημείωσε ο Δρ Εξαδάκτυλος.

Αλλά όταν θίξαμε το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιώτες γιατροί -ειδικά όσοι δεν εργάζονται σε κλινικές αλλά έχουν ιδιωτικό ιατρείο-, δεν δίστασε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του αλλά και να πει ποιους θεωρεί υπεύθυνους…

«Τα προβλήματα με τον ιδιωτικό τομέα επιλύονται με αργό και βασανιστικό ρυθμό που δεν είναι ικανοποιητικός. Η ιεράρχηση που έγινε εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι τουλάχιστον ανεπαρκής και καταδεικνύει την στρεβλή άποψη που υπάρχει για την λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν ιδιώτες γιατροί πρώτης γραμμής που θα εμβολιαστούν μέσα στον Φεβρουάριο την ώρα που οι ίδιοι λειτουργούν ως ανάχωμα στην έλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν συναισθήματα πικρίας, οργής και απογοήτευσης. Θα πρέπει έστω και τώρα να διορθωθεί η κατάσταση με αποτελεσματικό τρόπο. Για παράδειγμα, η απόφαση να εξαγάγουν 6 αντί για 5 δόσεις από κάθε φιαλίδιο του εμβολίου, η οποία απόφαση λήφθηκε μόλις στις 15/1, θα μπορούσε αν είχε εφαρμοστεί από την αρχή να δημιουργήσει περίσσευμα εμβολίων για όλους τους γιατρούς. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι ακατάλληλη για την εποχή και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε», καταλήγει ο Δρ Εξαδάκτυλος.

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

(3)