Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ασφαλιστικό: Oύτε σύνταξη, ούτε προσωρινή, αλλά επίδομα 384 ευρώ

Χρήστος Μέγας
Χρήστου Μέγα

 Αντί για σύνταξη έστω προσωρινή, επίδομα 384 ευρώ. Τα πάνω κάτω στο ασφαλιστικό. 10 περιπτώσεις αναδρομικών που ταλανίζουν τους ασφαλισμένους.

Η κυβέρνηση μπορεί, επικοινωνιακά, να τάζει ψηφιακές παροχές. Στην ουσία όμως, όχι μόνο δεν ξέρει πότε θα δώσει τις συντάξεις που είναι σε αναμονή και τα αναδρομικά, αλλά ούτε καν πού είναι ο φάκελος του κάθε ασφαλισμένου

Η απόλυτη κατάρρευση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων, είναι εμφανής τόσο από τις 440.000 εν αναμονή αιτήσεις για συντάξεις, όσο και από τις 10 περιπτώσεις αναδρομικών που ταλανίζουν τους ασφαλισμένους.

Ειδικά μετά την πρωτοφανή κυβερνητική ανικανότητα να δώσει τις συντάξεις στους ασφαλισμένους που περιμένουν στην «ουρά» για πάνω από 4 ή 5 χρόνια, ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνει τώρα ότι θα τους… ικανοποιήσει με 384 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ θα δώσει την εθνική σύνταξη σε όσους έκαναν αίτηση και έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης και είναι άνω των 62 ετών.

Αντί για ανταπόδοση παροχών επί εισφορών που έχουν πληρωθεί επί 35 ή 40 χρόνια, η κυβέρνηση επιλέγει τα επιδόματα… Παραδεχόμενη ότι η προσωρινή σύνταξη δεν αφορά την συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων (σ.σ. φτάνει τα 786 ευρώ), καθώς τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι μόλις το 20% την λαμβάνει.

Ως προς για τα αναδρομικά η κατάσταση γίνεται περίπλοκη καθώς μήνα με τον μήνα μετατίθενται οι υποχρεώσεις, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν και άλλες απαιτήσεις με αφορμή τις εν εξελίξει δικαστικές διεκδικήσεις.

1.Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιστροφή και των Δώρων (13η και 14η σύνταξη) της περιόδου Ιουλίου 2015-Μαϊου 2016. Κάτι που αποφάσισε το ΣτΕ πριν ενάμιση χρόνο, αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περιπτώσει 2,4 εκ. συνταξιούχοι θα έχουν λαμβάνειν από 800 € αναδρομικά.

2.Απότοκος αυτής της απόφασης θα είναι τα αναδρομικά (Δώρα) των κληρονόμων κάπου 500.000 θανόντων συνταξιούχων εκείνης της περιόδου. Για τα οποία θα ξεκινήσει ένας νέος αγώνας δρόμου για την απόδοσή τους.

3.Στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμή η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων για την τελευταία 5ετία. Αν το Ελεγκτικό Συνέδριο, τελικά, αποφασίσει διαφορετικά για τους 600.000 συνταξιούχους του δημοσίου ξεκινά ένας διαφορετικός γραφειοκρατικός τραγέλαφος για τα αναδρομικά εκείνης της περιόδου.

4.Στις 10 Φεβρουαρίου θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των θανόντων συνταξιούχων (με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 €). Και από αυτούς μόνο όσοι τακτοποίησαν τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις μέχρι 21/122/20.

5.Για τους υπολοίπους κληρονόμους, που θα τακτοποιήσουν τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις 28/2, η πληρωμή μεταφέρεται για τις 10 Μαρτίου.

6.Οι αναπροσαρμογές των συντάξεων για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016 μεταφέρονται για τον Μάρτιο, αν και κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα αναβληθούν και πάλι.

7.Αναφορικά με τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2016), οι αναπροσαρμογές θα ισχύσουν τον Απρίλιο.

8.Με τις συντάξεις Μαΐου (τέλη Απριλίου) πιθανολογείται ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά από τις αναπροσαρμογές των συντάξεων για πάνω από 30 έτη ασφάλισης (παλαιοί, πριν τον Μάιο του 2016) και νέοι (μετά τις 12/5/2016) συνταξιούχου. Θα πρόκειται για αναδρομικά 20 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019).

9.Οι συνταξιούχοι που εργάζονται και πλέον η σύνταξή τους δεν θα περικόπτεται κατά 60%, αλλά μόνο 30%, θα λάβουν τα αναδρομικά τον προσεχή Μάιο (με τις συντάξεις Ιουνίου). Πρόκειται για αναδρομικά 16 μηνών αφού το νέο μειωμένο πέναλτι ισχύει από 1/3/2020.

10. Τέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι τον Μάιο να δώσει τα αναδρομικά μόνο για το τμήμα της εθνικής σύνταξης σε περίπου 100.000 εν αναμονή συνταξιούχους, από ένα σύνολο 175.000 αιτήσεων για κύρια σύνταξη που χρονίζουν στους διαδρόμους και τα υπόγεια του ΕΦΚΑ. Αποκλειστικά υπό δύο προϋποθέσεις: οι αιτούντες να είναι άνω των 62 ετών και να έχουν τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση θα δοθούν και τα αναδρομικά. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αίτησης του Μαΐου του 2019 ο δικαιούχος θα λάβει στα τέλη της άνοιξης αναδρομικά περίπου 8.500 ευρώ (μείον εισφορά υγείας 6%).

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)