Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

3+1 λόγοι που καθυστερεί η απονομή των συντάξεων - «Όλα τα λεφτά» στην εθνική προκαταβολή

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα

Φέτος αναμένεται να κατατεθούν περισσότερες από 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς εξαντλείται η μεταβατική περίοδος θεμελίωσης με τα παλαιά-πιο ευνοϊκά όρια ηλικίας.

Οι μαζικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, η πανδημία με την συνακόλουθη τηλεργασία και η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού (ελλείψει μηχανοργάνωσης), εκτρέπουν κάθε πρόβλεψη για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών φακέλων και την απονομή των οριστικών συντάξεων.

Υπό αυτές τις συνθήκης, «κανονικότητα» για την κυβέρνηση είναι απλώς η… προκαταβολή της εθνικής σύνταξης (από 360 έως 384 ευρώ) κατά τον επόμενο μήνα και όχι η εκκαθάριση των φακέλων που χρονίζουν στον ΕΦΚΑ. Η αποκατάσταση των ρυθμών απόδοσης των συντάξεων μετατίθεται για το 2023 και την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης…

Υψηλό κόστος εκκαθάρισης…

Πέραν όμως της γραφειοκρατία και την διάλυσης της κρατικής μηχανής με αφορμή την πανδημία (τα δικαστήρια δεν λειτουργούν, στις δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορεί να απευθυνθεί ο πολίτης, μια απλή άρση υποθήκης είναι αδύνατον να γίνει), υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης συσσωρεύονται στον ΕΦΚΑ: το κόστος των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι η τακτική καταβολή των περίπου 175.000 κύριων συντάξεων που εκκρεμούν, απαιτεί σχεδόν 1,7 δις ευρώ σε ετήσια βάση, λίγο πάνω από 1% του ΑΕΠ!

Με αυτά τα δεδομένα το συνολικό κόστος συνταξιοδότησης από 27,2 δις ευρώ το 2020 θα αυξηθεί στα 29 δις στην πραγματικότητα, δηλαδή θα φτάσει στο 17,6% του ΑΕΠ. Ενώ η χώρα έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών για συνολικά κόστος (πληρωμές των ταμείων από τις εισφορές ή την ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού), κάτω του 16,2% του ΑΕΠ. Με προοπτική το 2060 να περιοριστεί στο 12,5%. Και αυτό το στοιχείο της ποσοστιαίας υπέρβασης εμβάλλει σε ανησυχίες για το μελλοντικό (μετεκλογικό) επίπεδο των συντάξεων…

Περισσότερες συνταξιοδοτήσεις

Φέτος αναμένεται να κατατεθούν περισσότερες από 150.000 αιτήσεις καθώς εξαντλείται η μεταβατική περίοδος θεμελίωσης με τα παλαιά-πιο ευνοϊκά όρια ηλικίας, ενώ από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο 62ο έτος της ηλικίας και μάλιστα με 40 έτη ασφάλισης. Αν και οι ασφαλισμένοι που ήδη έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν έχουν να φοβούνται επιβαρύνσεις στα ηλικιακά όρια.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης και εικασίες από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές εξελίξεις (πρόωρες εκλογές) και το τι θα ακολουθήσει μετά. Κυρίως στο ασφαλιστικό, όπου το κόστος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει ποσοστιαία αυξηθεί γιατί… μειώθηκε το ΑΕΠ εν μέσω κρίσης, αλλά και το εργασιακό (μείωση του εργατικού κόστος για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και την πανδημία…)

Εν μέσω καταιγισμού νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης και προκειμένου αυτές να εκκαθαρίζονται με μια κανονικότητα (σ.σ. μετά από 2-3μήνες) στις αρχές του 2022, απαιτείται η έκδοση άνω των 25.000 πράξεων το μήνα το προσεχές 9μηνο, από περίπου 15.000 ανά μήνα το 2020.

Μια απόδοση μάλλον απίθανη με το υφιστάμενο προσωπικό και την εξ αποστάσεως εργασία, ενώ μια μικρή-πρόσκαιρη βελτίωση στα τέλη του 2020 (εκδόθηκαν μέχρι και 18.000 συντάξεις το μήνα), αποδίδεται στην κινητοποιήσει των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και την ενεργοποίηση των εν ενεργεία ενστόλων (αστυνομικών, πυροσβεστών και στρατιωτικών) που έσπευσαν κατά «ομάδες εργασίας» να βγάλουν τις εκκρεμείς συντάξεις των εν αποστρατεία συναδέλφων τους.

Με αποτέλεσμα, να έχουν εκκαθαριστεί οι παλαιοί φάκελοι και να εκδίδονται ήδη πράξεις για αιτήσεις του Ιανουαρίου του 2021, όταν για του εκπαιδευτικούς η έκδοση συντάξεων βρίσκεται στον Οκτώβριο του 2018…

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνηση στη δεδομένη συγκυρία είναι η απόδοση της εθνικής σύνταξης τον επόμενο μήνα ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την δυσαρέσκεια των εν αναμονή συνταξιούχων. Και επιλέγεται, εντελώς ευκαιριακά, η εθνική… προκαταβολή.

Κάτι που αφενός έχει μικρότερο οικονομικό κόστος (σ.σ. έως 500 εκ. για τα αναδρομικά και κόστος 300 εκ. από τις μηνιαίες καταβολές μέχρι τέλους έτους), έναντι 1,5 δις αναδρομικών και 1,7 δις ετησίως από την εκκαθάριση όλων των φακέλων (εκκρεμοτήτων). Και αφετέρου, τα γρήγορα αναδρομικά προσφέρουν προσωρινή ικανοποίηση στους πολίτες. Έστω και εάν αυτή δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των προσδοκώμενων αποδοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)