Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Ασφαλές και αποτελεσματικό, η ανακοίνωση του ΕΜΑ και όσα αναφέρθηκαν για τις θρομβώσεις

Φωτ. Αρχείου

 

 

Ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αναφορές για περιστατικά με θρομβώσεις σε πολίτες που εμβολιάστηκαν.

Θετικό ήταν το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., καθώς «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, όπως επεσήμαναν οι επικεφαλής της υπηρεσίας σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (18/3).

Ο EMA διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό του οποίου η χρήση διακόπηκε σε μία σειρά χωρών της ηπείρου είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», τονίζοντας, πως τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Μάλιστα ο Οργανισμός ανέφερε πως δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα ποιότητας ή ελαττωματικής παρτίδας του σκευάσματος της AstraZeneca, κατά την έρευνά του.

Από την άλλη, παραμένει σημαντικό το να ελεγχθούν όλες οι πιθανές παρενέργειες ενώ η σύνδεση των περιστατικών με τις θρομβώσεις δεν μπορεί οριστικά να αποκλειστεί, όπως επισημάνθηκε, και η μελέτη πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με τα περιστατικά θα συνεχιστεί.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, ανακοινώνοντας τη γνωμοδότηση των ειδικών της ρυθμιστικής αρχής, σημείωσε: «Η επιτροπή κατέληξε σε συμπέρασμα: πρόκειται για ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Τα οφέλη για την προστασία των πολιτών από κορονοϊό με τους σχετικούς κινδύνους θανάτου και νοσηλείας υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».

Ο ΕΜΑ «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με συνολικά αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολών ή εμφάνισης θρόμβων», συμπλήρωσε η Κουκ. Και δήλωσε, επίσης, ότι αν επρόκειτο για την ίδια, «θα εμβολιαζόταν αύριο» με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η δρ Σαμπίνε Στράους, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA, η οποία δήλωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων είναι μικρότερος μεταξύ των εμβολιασμένων από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάστηκαν.

Η ίδια πρόσθεσε, τέλος, ότι ο ΕΜΑ θα εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα ενημερώνουν τους γιατρούς για τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων και θα τους ζητούν να αναφέρουν τυχόν νέα περιστατικά.


 Σημειώνεται πως η ανάλυση του ΕΜΑ αφορούσε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 30 περιπτώσεων που εμφάνισαν σπάνιες αιματολογικές διαταραχές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που καλύπτει 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Η κύρια ανησυχία του ΕΜΑ είχε να κάνει με περιπτώσεις θρόμβων στον εγκέφαλο, μια σπάνια διαταραχή που είναι δύσκολο να θεραπευτεί και αποκαλείται εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) ή μια υπομορφή της, γνωστή ως θρόμβωση φλεβικού κόλπου (CVST).

ΠΟΥ: Να συνεχιστεί η χρήση του εμβολίου

Νωρίτερα σήμερα, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε τόνισε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ οποιουσδήποτε κινδύνους και οι χώρες σ' όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στην πανδημία.

Ο Κλούγκε επισήμανε πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις μερικών χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες», δήλωσε ο Κλούγκε προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή πάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους - και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)