Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ο Τσίπρας παρουσιάζει το νέο ΕΣΥ - Ποιοι θα είναι δίπλα του

Ο Τσίπρας παρουσιάζει το νέο ΕΣΥ - Ποιοι θα είναι δίπλα τουΤο σχέδιο για μία «μικρή επανάσταση στο χώρο της Υγείας» με τις προτάσεις του για την επανασύσταση και ενίσχυση του ΕΣΥ καταθέτει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο για μία «μικρή επανάσταση στο χώρο της Υγείας» με τις προτάσεις του για την επανασύσταση και ενίσχυση του ΕΣΥ καταθέτει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το νέο ΕΣΥ έρχεται σε μία συγκυρία που το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται εκ νέου υπό κατάρρευση λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται κυρίως στην Αττική από την πανδημία και δύο μόλις μήνες μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 που προβλέπει μείωση δαπανών για την Υγεία κατά 670 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση έχει τεθεί σε επεξεργασία από τις αρχές Δεκεμβρίου από την task force συνεργατών και γιατρών που ανέλαβε το έργο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τελική του μορφή έχει συζητηθεί και με μία σειρά από γιατρούς και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι το τελευταίο έτος αποτελούν ολοένα και πιο συχνούς συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα του ΕΣΥ σε βαθιά ιδεολογικοπολιτικές βάσεις, δεδομένης της οβιδιακής αναθεώρησης της αντίληψης του κόσμου για το ΕΣΥ μέσα από την περιπέτεια της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να φωτίσει την διαμετρικά αντίθετη αντίληψη του ΕΣΥ από τη ΝΔ, που το βλέπει ως μέσο ιδιωτικής κερδοφορίας (ΣΔΙΤ) με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να το αναγάγει ως τον έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της ενισχυμένης κοινωνικής πολιτικής του μαζί με την Παιδεία, δίνοντας έμφαση στις αξίες της ισότιμης πρόσβασης όλων, της δικαιοσύνης και της ισχυρής δημόσιας δωρεάν περίλθαλψης.

«Η δημόσια Υγεία αποτελεί θεμελιακή αξία των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ αντίθετα η Δεξιά ποτέ δεν πίστεψε και ακόμα και σήμερα δεν πιστεύει σε αυτήν» σημειώνει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου που εργάστηκε για το σχέδιο του Νέου ΕΣΥ.

Βασικοί άξονες του Νέου ΕΣΥ:

1. Γενναία αύξηση απολαβών υγειονομικών με ολική αναμόρφωση του μισθολογίου τους και εισαγωγικό μισθό για τον νεοδιοριζόμενο γιατρό τα 2.000 ευρώ, ώστε να αποτελέσει κίνητρο τόσο για το εσωτερικό όσο και για brain gain γιατρών από τα ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

2. Σημαντική επέκταση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία, ώστε να φθάσει σε βάθος τριετίας από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, το 7% του ΑΕΠ, που αποτελεί και ευρωπαϊκό μέσο όρο.

3. 15.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών σε βάθος τριετίας

4. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

5. Σημαντική ενίσχυση του θεσμού των Τοπικών Μονάδων Υγείας που καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να στηριχθεί ουσιαστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και να μην αναγκάζονται όλα τα περιστατικά να απευθύνονται στο ΕΣΥ προκαλώντας «ασφυξία», όπως στην περίπτωση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το σχέδιο έχοντας στο πλευρό του τον Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την αναπληρώτρια Δώρα Αυγέρη και τον γνωστό δημοσιογράφο από το ρεπορτάζ Υγείας, Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Μετά την παρουσίαση της πρότασης που θα αποτελέσει ένα από τα βαριά χαρτιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη διακυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα έχει συζήτηση επί αυτού με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόννη, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard Όθωνα Ηλιόπουλο και άλλους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από το χώρο της Υγείας.

 

1 σχόλιο:

  1. Ομως δε θα δειτε τιποτα γιατι η Ερτ ειναι δικη μας.
    Την ωρα εκεινη θα σας δειχνουμε θεατρικη παρασταση του Λιγναδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)