Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Όλα στο τραπέζι από την Τουρκία: Επιμένει να απαιτεί και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Διπλωματικοί εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντήθηκαν την Τρίτη στην Αθήνα για έναν περαιτέρω γύρο διερευνητικών συνομιλιών, αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ο λόγος, όπως αναφέρει, είναι η διαμάχη που σοβεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο για τις πρώτες ύλες, η οποία τον περασμένο χρόνο έφερε τις δύο χώρες κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση.

Πρώην Πρέσβεις, αλλά και εμπειρογνώμονες στην Εξωτερική Πολιτική και τα θαλάσσια σύνορα συμμετείχαν στις συνομιλίες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα. Είναι η δεύτερη συνάντηση φέτος. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της διαμεσολάβησης του Βερολίνου δεν αποτελούν πραγματικές διαπραγματεύσεις επί της διαμάχης για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, το ζητούμενο είναι πολύ περισσότερο να συζητηθεί το εάν θα μπορούσε να υπάρξει κοινή βάση για έναν πραγματικό διάλογο. Οι συνομιλίες χρησιμεύουν επίσης και ως βαλβίδα ασφαλείας, ώστε η επαφή μεταξύ των δύο χωρών να μην διακοπεί, σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί εκ νέου.


 

Οι απόψεις για τα θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν αποκλίνουν σημαντικά:

  • Κατά την Άγκυρα θα πρέπει μπουν στο τραπέζι όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της επικράτειας των δύο χωρών και των ΑΟΖ στο Αιγαίο, αλλά και το αίτημα για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στα ανοικτά των τουρκικών ακτών και οι διαφορές ως προς την έκταση του εναέριου χώρου των δύο χωρών.
  • Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, θέλει να συζητήσει αποκλειστικά επί της διαμάχης για το φυσικό αέριο.

Η Αθήνα κατηγορεί την γειτονική της χώρα για παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο σε ύδατα της ελληνικής ΑΟΖ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι ζώνες, στις οποίες πραγματοποίησε τις έρευνες, ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Σύμφωνα με το Associated Press, ανώτεροι διπλωμάτες από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντήθηκαν στην Αθήνα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα και τα σχετικά δικαιώματα επί των φυσικών πόρων.

Οι διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες διήρκησαν τέσσερις ώρες σε ξενοδοχείο δίπλα στο ελληνικό κοινοβούλιο, στοχεύουν να οδηγήσουν σε πιο επίσημες διαπραγματεύσεις μετά από μια πενταετή παύση.

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οδήγησε σε επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και πρόσθεσε επίσης πίεση στους δεσμούς της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 

Η ΕΕ προετοιμάζει επί του παρόντος έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τη σχέση της με την Τουρκία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι υπήρξαν σημάδια βελτίωσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν ήταν παρών στις χθεσινές συνομιλίες, δήλωσε ότι ελπίζει ότι σε μια βελτίωση των σχέσεων, που θα του επιτρέψει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του,  Melvut Cavusoglu.

Επικεφαλείς των διερευνητικών συνομιλιών είναι ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Sedat Onal και ο Παύλος Αποστολίδης, βετεράνος ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης και πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Πηγή: hellasjournal.com


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)