Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ψυχολογική ένεση με μικρές ανάσες χαλάρωσης - Ανοίγουν κομμωτήρια, πράσινο φως για βόλτες με ΙΧ

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη αλλαγή που θα υιοθετηθεί σήμερα θα είναι η κατάργηση του περιορισμού της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας.

Kυκλοφορεί σαν ανέκδοτο στα social media αλλά μάλλον αποδίδει ανάγλυφα το κλίμα που επικρατεί στον κόσμο: «Ας βγούμε όλοι γρήγορα έξω, μην ξαναπέσουμε στα 700 κρούσματα και μας ξανακλείσουν μέσα».

Το πικρό αυτό κοινωνικό χιούμορ αφουγκράζεται το δημόσιο αίσθημα, που από τη μία αναμένει με αδημονία το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, και από την άλλη δυσκολεύεται να αντιληφθεί πώς την ώρα που βρίσκεται το τρίτο κύμα στην κορύφωσή του και τα νοσοκομεία εκπέμπουν S.O.S., ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε.

Στα σοβαρά, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους επιδημιολόγους, είναι απολύτως προφανές ότι το τελευταίο lockdown δεν λειτούργησε. Είτε γιατί ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, είτε γιατί το μήνυμα έχει θολώσει λόγω της πολυφωνίας των ειδικών, είτε διότι η συνεχής εναλλαγή μέτρων αποδυνάμωσε την αξιοπιστία τους, πάντως είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.

Γι' αυτό και σήμερα, η Επιτροπή θα αρχίσει, με μικρά και προσεκτικά βήματα, να εισηγείται την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου, που στόχο θα έχει την αποσυμπίεση της κοινωνικής έντασης, χωρίς να τεθεί σε μεγαλύτερους κινδύνους η δημόσια υγεία.

«Δεν μιλάμε για ανοίγματα δραστηριοτήτων, μιλάμε για εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες και που δε θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων» δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «προσαρμογές» που αφορούν στο ωράριο εξόδου και τη χρήση -όσο το δυνατόν περισσότερο- εξωτερικών χώρων. «Αναζητούμε δύο πυλώνες. Έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη αλλαγή που θα υιοθετηθεί σήμερα θα είναι η κατάργηση του περιορισμού της μετακίνησης σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το σπίτι και εντός των ορίων του δήμου κατοικίας. Σχεδιάζεται δηλαδή να επιτραπεί στις οικογένειες να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μετακινηθούν προς μεγάλα πάρκα, χώρους πρασίνου, θάλασσες ή βουνά, που επιτρέπουν την παρουσία πολλών ατόμων χωρίς τον κίνδυνο του συνωστισμού. Να επιστρέψουμε, δηλαδή, στο μοντέλο που είχε υιοθετηθεί πριν τις τελευταίες αλλαγές.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταργηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, καθώς η αύξηση της διάρκειας της ημέρας επιτρέπει την παράταση της κίνησης υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Με τη σημερινή τους εισήγηση, οι ειδικοί αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμα, από τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κομβικό ρόλο στη νέα στρατηγική του υπουργείου Υγείας θα έχει η μαζική διενέργεια τεστ Covid, μοριακών ή rapid, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ιχνηλάτηση πιθανών εστιών υπερμετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα που θα αποτρέπουν την υπερμετάδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)