Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το «έξυπνο lockdown»

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το «έξυπνο lockdown»

 

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση επικρίνουν την κυβέρνηση, στον απόηχο των ανακοινώσεων για την αυστηροποίηση του lockdown. Τι απαντά η ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λίγη ώρα μετά τις αποψινές ανακοινώσεις Κικίλια - Χαρδαλιά για την αυστηροποίηση του lockdown και τα νέα μέτρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης, υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος προσθέτει, σε σχετική ανακοίνωσή του:

«Μετά από τέσσερις μήνες SMS, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και λουκέτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων:

  • απαγορεύοντας τις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, οι οποίες είχαν απελευθερωθεί για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας του κ. Μητσοτάκη χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα
  • και παρατείνοντας την κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα κατά μία ώρα, η απαγόρευση της οποίας όπως εφαρμόστηκε δημιούργησε κομφούζιο στα σούπερ μάρκετ.

«Δεν ξέρουμε εάν είναι πιο τρομακτικό ότι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία ή ότι τόσες μέρες τα προαναγγέλλουν ως "έξυπνα".

Έναν χρόνο μετά ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εν τέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια: Ότι όσο δεν παίρνουν μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ που στοιβάζονται οι πολίτες, όσο δεν συνταγογραφούν τα τεστ για να έχουμε ακριβή εικόνα της διασποράς και όσο δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές για να συνδράμουν στο ΕΣΥ, τόσο θα συνεχίζεται η ασφυξία στα νοσοκομεία και η πανδημία θα παραμένει εκτός ελέγχου», κατέληξε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε πως «τη δική της ανικανότητα και προχειρότητα, η κυβέρνηση την ρίχνει πάλι στις πλάτες των πολιτών».

Ο βουλευτής του σημείωσε, δε, ότι «ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα, η κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας είναι χειρότερη και ο ιδιωτικός τομέας παραμένει non-covid» και επικρίνει την κυβέρνηση επειδή «τόσο καιρό δεν έπραξε απολύτως τίποτα, ώστε και το ΕΣΥ αλλά και οι πολίτες, να μη ασφυκτυούν εναποθέτωντας τις ελπίδες τους αποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό».

Το ΚΚΕ μέω εκτενούς ανακοίνωσής του τόνισε πως «η μετατροπή του ΕΣΥ στην Αττική σε σύστημα μιας νόσου, έχει πλέον και την επίσημη σφραγίδα της κυβέρνησης», εξέλιξη «που θα επιφέρει είναι την εξάπλωση μιας νέας “παράλληλης” πανδημίας, η οποία αφορά όλους όσοι στερούνται την αναγκαία περίθαλψη και θεραπεία από το δημόσιο σύστημα υγείας. Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι από τις διαγνώσεις και τις θεραπείες, αφού η μία μετά την άλλη κλινικές, κρεβάτια ΜΕΘ και προσωπικό, αφαιρούνται για τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών με κορονοϊό».

Σύμφωνα με τον Περισσό, «η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά έχει χτυπήσει “κόκκινο”! Ήδη σήμερα 3 Μάρτη, από τις 311 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι κατειλημμένες οι 283, οι εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία αυξάνουν, με προσωπικό ελάχιστο και εξαντλημένο.

Ενδεικτικά:

  • Στο Θριάσιο 1 Πνευμονολόγος όταν εφημερεύει έχει στην ευθύνη του πάνω από 65 νοσηλευόμενους ασθενείς, από τους οποίους οι 35 είναι ασθενείς με Covid, καθώς και τα επείγοντα περιστατικά.
  • Στην Παμμακάριστο 5 γιατροί παθολόγοι έχουν στην ευθύνη τους 92 κρεβάτια, από τα οποία τα 12 είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
  • Στο Ασκληπιείο αντί να υπάρχουν 4 νοσηλευτές ανά κρεβάτι ΜΕΘ, υπάρχει 1 νοσηλευτής ανά 4 κρεβάτια!».

Η «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» ενδέχεται «να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο», συνεχίζει το ΚΚ, όμως «κανένα lockdown πάνω στο lockdown δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς κ.α, ούτε να συμβάλει στην εξεύρεση επιπλέον νοσοκομειακών κλινών, κλινών ΜΕΘ και υγειονομικού προσωπικού».

Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα ζητά «τώρα, σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες:

1. Να επιτάξει στο Λεκανοπέδιο τα ιδιωτικά νοσοκομεία Α. Μετροπόλιταν (Ν. Φάληρο), Β. Ιασώ (Μαρούσι), Γ. Ερρίκος Ντυνάν (Αμπελόκηποι), Δ. Υγεία (Μαρούσι), Ε. Ιατρικό Κέντρο (Μαρούσι), χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, για να προστεθούν απλές, ειδικές κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια για τις ανάγκες των ασθενών.

Να ενταχθούν από απόψε στο σύστημα εφημερίας και νοσηλείας ασθενών (Covid και μη Covid), με αξιοποίηση όλων των υποδομών τους και όλου του προσωπικού τους με μισθοδοσία από το κράτος.

Να αξιοποιηθούν οι ειδικοί επιστήμονες κύρους που συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και ταυτόχρονα αποτελούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την προσαρμογή τους στις ανάγκες νοσηλείας ασθενών από τον κορονοϊό.

2. Όλοι οι γιατροί που έχουν πτυχίο ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.

3. Όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα να ξεκινήσουν άμεσα.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να προχωρήσει, με γρήγορες διαδικασίες, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Αυτές οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές γιατί απαντάνε άμεσα και πρακτικά στα αδιέξοδα που ήδη έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Αττική και για το οποίο έχουν βάλει το “χεράκι τους” όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Με την προστασία και την υγεία του λαού δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει!», καταλήγει το ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ 25, από την πλευρά του, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κρυμμένη πίσω από αδιαφανείς συνεδριάσεις των οποίων δε μαθαίνουμε ποτέ τις εισηγήσεις και δεν βλέπουμε ποτέ τα πρακτικά, βαφτίζει "έξυπνα μέτρα" τον όλο και αυστηρότερο περιορισμό των πολιτών με όλο και περισσότερες τιμωρίες, πρόστιμα και διώξεις».

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «από τα κελιά του εγκλεισμού τους, οι πολίτες άκουσαν τον κ. Κικίλια να μαγειρεύει τα νούμερα του εμβολιασμού μη διευκρινίζοντας πόσοι εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις, να καλεί "σε συνεργασία" τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές ΧΘΕΣ, και τον κύριο Χαρδαλιά να βρίσκει την ευκαιρία να εντάξει τις δημόσιες συγκεντρώσεις στα θανάσιμα αμαρτήματα». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «στην αρχή της Άνοιξης, εποχή αναγέννησης, οι πολίτες ετοιμάζονται να βυθιστούν πιο βαθιά στο μεσαίωνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη: σπίτια σφραγισμένα με μια πανούκλα να επελαύνει ανενόχλητη».

Η Ελληνικη Λύση, τέλος, υποστηρίζει πως «βασική προϋπόθεση για ένα "έξυπνο lockdown" είναι να σχεδιαστεί από έξυπνους ανθρώπους. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι διαθέτει ανθρώπους που όχι μόνον δεν διαθέτουν την ανάλογη εξυπνάδα, αλλά στερούνται και της στοιχειώδους λογικής. Δυστυχώς παίζουν με την νοημοσύνη και τις ζωές όλων των Ελλήνων».

Απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε, πάντως, τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανευθυνότητα και υποκρισία», με αφορμή την ανακοίνωση του.

Σε απάντησή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τα μέλη του σε διαδηλώσεις και την ίδια στιγμή καταγγέλλει την ασφυξία στα νοσοκομεία» και σημειώνει:

«Πόση ανευθυνότητα και πόση υποκρισία! Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εδώ και καιρό εφαρμόζουν κι αυτές αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».

2 σχόλια:

  1. Δηλαδη δεν τον εχετε ικανο για εξυπνα μετρα τον Κουλη;
    Προσεξτε τον καλα να δειτε τι εξυπνοφατσα ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντουμπλάρει στις απαιτητικές σκηνές τον μίστερ Μπιν.

      Διαγραφή

(3)