Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

SOS για Θριάσιο - Μεταξά: Γεμάτες ΜΕΘ, τεράστια διασπορά και οι γιατροί εκτός ορίων

Φωτ. Αρχείου

Σειρά νοσοκομείων της Αττικής «πολιορκούνται» από τον κορονοϊό, με τα περισσότερα, όπως το Θριάσιο, να «ασφυκτιούν», την ώρα που σε άλλα, όπως στο «Μεταξά», οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι και με ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Με μελανά χρώματα περιγράφει στο iEidiseis την κατάσταση που επικρατεί στο Θριάσιο ο Μανώλης Βαρδαβάκης πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, το οποίο κατέθεσε, νωρίτερα την Πέμπτη, αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας «επικίνδυνες συνθήκες» για ασθενείς και προσωπικό.

«Σήμερα ξεκινήσαμε εφημερία με κατειλημμένες και τις 17 κλίνες της Covid ΜΕΘ, με κανένα κρεβάτι κενό στη Μονάδα δηλαδή, και με 16 κενές κλίνες απλής νοσηλείας για Covid, επί συνόλου 97 διαθέσιμων.

Μεταξύ των ασθενών με κορονοϊό περιλαμβάνεται ένας διασωληνωμένος, που δε βρίσκεται σε ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχουν ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, αλλά σε απλή κλίνη», μας λέει.

Ακόμη 29 ασθενείς Covid εισήχθησαν στο νοσοκομείο τις τελευταίες ώρες και μέχρι τις 6 το απόγευμα, προσθέτει, ενώ «ήδη έχει αρχίσει η μετατροπή και 4ης κλινικής σε κλινική Covid», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όγκος των νοσηλευομένων.

Ουσιαστικά, «ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου μας μετατρέπεται σε νοσοκομείο μίας νόσου», σημειώνει ο κ. Βαρδαβάκης, εξηγώντας πως οι κινήσεις των αρμοδίων αφαιρούν προσωπικό και κλίνες που «καλύπτουν» τα non Covid περιστατικά, δηλαδή όλες τις άλλες νοσηρότητες.

Παράλληλα, καταγγέλλει τις «τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εικόνα της Πνευμονολογικής κλινικής, η οποία διαθέτει 6 ειδικευμένους πνευμονολόγους. Στην εφημερία, ωστόσο, μένει μόλις «ένας πνευμονολόγος που καλείται να χειριστεί δεκάδες πνευμονολογικούς ασθενείς, Covid και άλλους, συνεπικουρούμενος από δύο ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων (π.χ. ψυχιατρικής, γυναικολογίας, νευρολογίας)»!

Αντίστοιχα, «στα ΤΕΠ (σ.σ. επείγοντα) του νοσοκομείου, αν πάτε τώρα με συμπτώματα Covid μπορεί να έρθει να σας εξετάσει χειρούργος, ορθοπεδικός ή καρδιολόγος, καθώς δεν έχουν πνευμονολόγο.

Και αν κανείς χρειαστεί νοσηλεία, 2 ή 3, στο καλό σενάριο, νοσηλευτές αντιστοιχούν σε 32 - 34 κρεβάτια», αναφέρει, για να συμπληρώσει: «Κανείς δε θα ήθελε να νοσηλεύεται δικός του άνθρωπος σε τέτοιες συνθήκες».

Ο ίδιος επισημαίνει, ακόμη, ότι οι non Covid ασθενείς μετατρέπονται στις «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας και της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΥ, αφού αν χρειαστεί κανείς ένα τακτικό - όχι επείγον - χειρουργείο θα πρέπει να περιμένει περισσότερους από 8 μήνες, παρότι η πάθηση του μπορεί να επιφέρει σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής του. Η λίστα αναμονής για τα ορθοπεδικά περιστατικά στο ίδιο νοσοκομείο υπερβαίνει τα 2 έτη, κατά τον ίδιο.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των εργαζομένων προειδοποιεί πως το «Θριάσιο είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στη Δυτική Αττική, ευρισκόμενο, μάλιστα, κοντά στην βιομηχανική ζώνη, όπου σημειώνονται συχνά εργατικά ατυχήματα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν έχει ούτε τη δυνατότητα να νοσηλεύσει έναν σοβαρά εγκαυματία, αφού η ειδική ΜΕΘ εγκαυμάτων έχει γίνει Covid ΜΕΘ».

«Συναγερμός» στο Μεταξά

Και ενώ η κατάσταση σε σειρά μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής περιγράφεται από τους υγειονομικούς σε αντίστοιχους τόνους, λόγω της μη επίταξης ιδιωτικών κλινικών και μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατά τις ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, στο προσκήνιο επανήλθε και η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τους 24 εργαζόμενους και 20 ασθενείς του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, νωρίτερα σήμερα, και ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Ο κ. Γιαννάκος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «μεγάλη διασπορά» που είχε ως αποτέλεσμα να έχουν κλείσει κλινικές και χειρουργεία: «Έκλεισαν χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, καθώς και η αιματολογική και η μία ογκολογική κλινική.

Όσοι ασθενείς ήταν θετικοί μεταφέρθηκαν στον 6ο όροφο και οι υπόλοιποι ιχνηλατούνται». Κατήγγειλε, δε, πως «δεν τηρούνταν το υγειονομικό πρωτόκολλο που επιβάλει την διενέργεια τακτικών τεστ στο προσωπικό και σε ασθενείς. Επίσης οι συνοδοί δεν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε πως υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού: «Η διοίκηση προσπαθεί χωρίς προσωπικό να ανοίξει τη ΜΑΦ ως ΜΕΘ γενικών περιστατικών έξι κλινών χωρίς προσωπικό».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)