Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Ασφαλιστικό αδιέξοδο: 1 στους 4 πήρε προσωρινή - 80.000 χωρίς… Ανάσταση

Χρήστος Μέγας
Του Χρήστου Μέγα

 Αποδεικνύεται ότι κανένα ημίμετρο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκκρεμοτήτων του Ασφαλιστικού, πλην της Μηχανογράφησης και της ψηφιοποίησης του Συστήματος.

Μόνο ένας στους τέσσερις, τελικά, εν αναμονή συνταξιούχος έλαβε την προκαταβολή σύνταξης, ενώ πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι συνεχίζουν, εν μέσω κρίσης και πανδημίας, να μην λαμβάνουν καμία συνδρομή από την πολιτεία. Καίτοι μιλάμε για χρήματα τα οποία ο ΕΦΚΑ τους τα οφείλει ως ανταπόδοση των εισφορών που πληρώθηκαν για δεκαετίες.

Με την εκκαθάριση της προκαταβολής σύνταξης το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι μόλις 26.623 δικαιούχοι έλαβαν το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και σήμερα (Μ. Πέμπτη) τις προκαταβολές συντάξεων μαζί με τα αναδρομικά ποσά από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης. Μάλιστα, ο εν λόγω αριθμός θα ήταν μικρότερος από 25.000 (εν αναμονή συνταξιούχοι από ένα σύνολο 108.000 που θεωρητικά μπορούσε να κάνει αίτηση για προκαταβολή), εάν την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση δεν αύξανε το όριο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και αγρότες υπαγόμενοι στον ΟΓΑ). Με αποτέλεσμα να ενταχθούν επιπλέον 1.700 ασφαλισμένοι με χρέη στις διατάξεις για την προκαταβολή σύνταξης…

Με αυτά τα δεδομένα αποδεικνύεται ότι κανένα ημίμετρο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκκρεμοτήτων του Ασφαλιστικού, πλην της Μηχανογράφησης και της ψηφιοποίησης του Συστήματος. Και, εντελώς μεταβατικά, της ανάθεσης σε εξειδικευμένο γραφείο της ηλεκτρονικής καταγραφής της ασφαλιστικής ιστορίας κάθε εργαζόμενου και της πρόσληψης συμβασιούχων υπαλλήλων και την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Ανυπόγραφη… σύνταξη

Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες κινήσεις εντυπωσιασμού, αφενός οι μισοί και πλέον εν αναμονή συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν καμία στήριξη, αφετέρου δε το αμφιλεγόμενο σύστημα της «ανάθεσης έξω» των συνταξιοδοτικών φακέλων (σε εργατολόγους) δεν αναμένεται να αποδώσει. Ειδικά μετά την σύγκρουση υπουργείου Εργασίας και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ. Κατά συνέπεια, οι εντεταλμένοι υπάλληλοι δηλώνουν απροθυμία να υπογράψουν υπολογισμούς και πράξεις που θα κάνουν οι εργατολόγοι… εκτός, και αφετέρου οι «εξωτερικοί συνεργάτες» (εργατολόγοι) δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής (που θα δεσμεύει τον ΕΦΚΑ). Και χωρίς υπογραφή υπόλογου υπαλλήλου είναι δύσκολη, έως αδύνατη, η πληρωμή…

1,5 δις αναδρομικά

Η εμμονή του υπουργείου Εργασίας στα ημίμετρα, πέραν της συνήθους… αβελτηρίας, ίσως ερμηνεύεται και από τα οικονομικά του ΕΦΚΑ: Χθες και σήμερα, για τις προκαταβολές των συντάξεων ο ΕΦΚΑ κατέβαλε 123 εκ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η προκαταβολή αφορά στο 1/3 της συνολικής οφειλής (360-384 ευρώ, έναντι 950 ευρώ μέση σύνταξη -κύρια και επικουρική-, συν το εφάπαξ και το Μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων), ήτοι καθένας εκ των 16.623 εν αναμονή συνταξιούχων έλαβε 4.629 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι για το σύνολο των 143.000 εν αναμονή συνταξιούχων (στοιχεία ΑΤΛΑΣ-Ιανουάριος 2021) ο ΕΦΚΑ οφείλει τα ακόλουθα ποσά:

-Για τους 80.000 εν αναμονή που δεν λαμβάνον καμία σύνταξη (προσωρινή ή προκαταβολή) το ασφαλιστικό σύστημα (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) οφείλει πάνω από 13.000 ευρώ στον καθένα και στο σύνολο πάνω από 1 δις €.

-Για τους 35.000 ασφαλισμένους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, η οφειλή είναι στο 50% των αναδρομικών, ήτοι 6.500 € και στο σύνολο 230 εκ. ευρώ.

-Για τους 26.623 που έλαβαν την προσωρινή, το υπόλοιπο της οφειλής προσεγγίζει τα 8.000 ευρύ και στο σύνολε τους οφείλονται άλλα 210 εκ. €.

Κατά συνέπεια, το ελλειμματικό-προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα (καθήλωση εσόδων λόγω πανδημίας, υπο-ασφάλιση και απουσία ελέγχων στην αγορά) θα κληθεί αφενός να καταβάλει σε αναδρομικά 1,5 δις στους 143.000 (σ.σ. όπως ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας, χωρίς αν υπολογίζονται πάνω από 15.000 διακρατικές συντάξεις), συν περίπου 1,5 δις το χρόνο για τις ετήσιες καταβολές σύνταξης (τακτική καταβολή 12 συντάξεων ανά έτος).

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)