Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Σε απόγνωση η εστίαση - «Ανέμελο το άνοιγμα»

Σε απόγνωση η εστίαση - «Ανέμελο το άνοιγμα»

Σε μια απίστευτη κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης μετά την ανακοίνωση για επανεκκίνηση στις 3 Μαΐου. Οι επαγγελματίες της εστίασης, σε μεγάλο βαθμό, βλέπουν μια απόφαση εσπευσμένη χωρίς σχέδιο και χωρίς να συνοδεύεται από όλες εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφάλιζαν μία ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες της Εστίασης στην Ελλάδα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που ζητά διαβούλευση για τα ανοιχτά θέματα ασκώντας κριτική στο σχέδιο επανεκκίνησης του κλάδου.

Σύμφωνα με την επιστολή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που εξαρτώνται απ’ αυτήν, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας τον τελευταίο χρόνο ενώ ο κλάδος έβαλε καθολικά «πλάτη» στα lockdown από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη, όταν τα επιδημιολογικά φορτία ήταν υψηλά και το κράτος την ενοχοποιούσε γι ́ αυτό, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει το ισομερές φορτίο σε όλους τους έλληνες.

Οι επαγγελματίες εγκαλούν τον πρωθυπουργό γιατί ανέμελα ή αθέμιτα αποφάσισε άλλη μια φορά, χωρίς τους εκπροσώπους του κλάδου, κάτι που καταλήγει μετά από έναν χρόνο μια αξιόμεμπτη πράξη. Όπως αναφέρουν, αυτό το άνοιγμα θα είναι πιο επώδυνο από το lockdown γιατί δεν έχει κανένα σχέδιο.

«Είχατε εξαγγείλει ένα ποσόν επανεκκίνησης για τις επιχειρήσεις μας, χωρίς το οποίο αδυνατούμε να ανοίξουμε. Με ποια λογική ανοίγετε τα καταστήματα εστίασης την επομένη του Πάσχα, χωρίς την δυνατότητα φρέσκων προμηθειών και εφοδιασμού, αφού έχουν προηγηθεί τουλάχιστον τρεις αργίες; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση βιωσιμότητας με λιγοστά τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, άλλωστε οφείλουμε οι περισσότεροι από εμάς τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2020 και μάλιστα με 100% προσαύξηση, γιατί δεν φροντίσατε με μια παρέμβασή σας να μας απαλλάξετε από αυτό το οικονομικό βάρος, πράγμα που έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο της Αθήνας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι επαγγελματίες του Κύκλου προτείνουν να ανοίξουν παράλληλα και οι εσωτερικοί χώροι με επίδειξη self test από τους πελάτες στην μισή δυναμικότητα από αυτήν που αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση το κατάστημα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα της επιλεκτικής αναστολής, αν κρίνει ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων με παράλληλο επίδομα αναστολής και προς τους ιδιοκτήτες, διότι είμαστε και εμείς φυσικά πρόσωπα.

Οι επαγγελματίες αναφέρονται επίσης στο γεγονός ότι το άνοιγμα τους βρίσκει καταχρεωμένουςενώ έχουη προτείνει πλήρη επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο του 2020 και του α ́ εξαμήνου του 2021 (ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος).

Σήμερα μάλιστα θα έχουν επαφή ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κύριος Γιώργος Καββαθάς και ο Υπουργός Ανάπτυξης κύριος Άδωνις Γεωργιάδης για τα περαιτέρω βήματα αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21