Τρίτη, 20 Απριλίου 2021

«ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΟΔΩΡΗ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ:

 


 

·       Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΛΗΡΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

 

Αγαπητέ Υπουργέ

 

Ενόψει των προτάσεων που θα υποβάλλεις στην ΕΕ για τα έργα που  είναι σε πλήρη μελετητική ωριμότητα και πρέπει να συμπεριληφθούν προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – μεταξύ των οποίων αρδευτικά και κατασκευής φραγμάτων – θεώρησα αναγκαίο να σου επισημάνω τα παρακάτω.

Έχουμε στην Πέλλα το μείζον ζήτημα του φράγματος Αλμωπαίου, ενός έργου εξαιρετικά σημαντικού όχι μόνον για τον Νομό αλλά για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που αποφασίστηκε, σχεδιάστηκε και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, επί δεκατρία και πλέον χρόνια, σκόπιμες και συστηματικές μεθοδεύσεις – όπως με αδιάσειστα στοιχεία έχω καταδείξει – το εγκλωβίζουν σε μια απίστευτη και εξωφρενική ¨ομηρία¨!

Και εξηγούμαι:

Η προμελέτη με προϋπολογισμόμ450.000 Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2000-2007, η απόφαση για την ανάθεση της εκπόνησής της υπεγράφη στις 1/2/2008, ολοκληρώθηκε και, με την Υπουργική απόφαση 4369/1-5-2009  η κύρια μελέτη με προϋπολογισμό 3,4 εκατομμύρια εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013. Και ενώ διεξήχθη ο σχετικός διαγωνισμός στις 8/12/2009 με ημερομηνία παράδοσης τις 9/9/2011, άρχισε ένα πρωτοφανές ¨γαϊτανάκι¨ εξόφθαλμα προσχηματικών καθυστερήσεων. Με αποκορύφωμα, την απόφαση της διάδοχης Κυβέρνησης (10400/11-8-2011) να… καταργήσει με φαιδρά ¨επιχειρήματα¨ τον διαγωνισμό, να προκηρύξει νέο και να χαθεί η συγκεκριμένη περίοδος αλλά και εκείνη του 2011-2012! Ενώ με βάση την αρχική προκήρυξη, έπρεπε η κύρια μελέτη είχε παραδοθεί τον Σεπτέμβρη του 2011 και να προκηρυχτεί η κατασκευή του φράγματος, με ορίζοντα παράδοσής του το 2013.

Με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η σύμβαση υπογράφεται και, επί υπουργίας μου το 2014 ολοκληρώθηκαν ταχύτατα όλες οι μελέτες, με μοναδική εκκρεμότητα μια περιβαλλοντική μελέτη. Που, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ελέω της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εδέησε να ολοκληρωθεί μετά από… τριάμισι χρόνια! Αλλά και τότε, το 2018, όταν δηλαδή με ολοκληρωμένη πλέον τη μελέτη θα έπρεπε να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης, μας προέκυψε ως ¨κερασάκι στην τούρτα¨ των συστηματικών αναβολών, παρατάσεων και καθυστερήσεων, η ¨ανάγκη¨ να προηγηθεί η κατασκευή ενός προσωρινού δασικού δρομίσκου λίγων εκατοντάδων μέτρων, για το οποίο η μελέτη δεν απαιτούσε παρά μόνον λίγα 24ωρα. Και όμως, σ’ αυτόν τον δρομίσκο, βρήκε ¨πάτημα¨ η τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ παραμονές εκλογών του 2019 για να μη συμπεριλάβει το φράγμα Αλμωπαίου στα 29 φράγματα που υπέγραψε! Έτσι, παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας μου, είχαν διασφαλιστεί 436 εκατομμύρια για Φράγματα, το δικό μας έμεινε απέξω – προφανώς διότι ήταν ένα έργο που είχε το ¨κουσούρι¨ να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

 

Στο ¨δια ταύτα¨ αγαπητέ Υπουργέ

 

Το Φράγμα Αλμωπαίου είναι σήμερα ώριμο και έτοιμο για δημοπράτηση. Και είναι ένα έργο τεράστιας αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας, πολλαπλής χρησιμότητας και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα και για το Νομό και για την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα. Θα τονώσει σημαντικά την οικονομία του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι τα κοινοτικά προγράμματα με τον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα τους θα ¨ρίξουν¨ στην τοπική οικονομία κοντά στα 300 με 400 εκατομμύρια και θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Θα συμβάλλει καθοριστικά στην περιβαλλοντική προστασία (Τάφρος Τ66), στην ανάπτυξη υποδομών για ¨πράσινη ενέργεια¨ και στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Θα αρδεύσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Θα αναδείξει τον φυσικό πλούτο και, με τη λίμνη που θα δημιουργηθεί, θα ωθήσει σε δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού που, σε συνδυασμό με τα πολλά αξιοθέατα του τόπου μας – όπως Καταρράκτες Έδεσσας, Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν, Λουτρά Πόζαρ, Μουσείο Πέλλας κλπ – θα αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης ελλήνων και ξένων τουριστών, θα ενισχύσει την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Εντούτοις, όλες αυτές οι μεθοδεύσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες που σου εξέθεσα, έχουν μέχρι σήμερα ¨χαραμίσει¨ τρία Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης που το έχουν συμπεριλάβει. Έχουν δαπανηθεί περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια κοινοτικοί πόροι και, βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αλλά δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή του! Και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει παραπέρα!

Πιστεύω ότι αυτή τη φορά, με τη δική μας Κυβέρνηση και τη δική σου συμβολή, το Φράγμα Αλμωπαίου θα συμπεριληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να μπει επιτέλους τέλος στην πολύχρονη, κατάφωρη και εξόφθαλμη αδικία σε βάρος του Νομού μας και της Κεντρικής Μακεδονίας γενικότερα.

 

 Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης     

 

2 σχόλια:

  1. Ασχολήσου και λίγο με τήν Αλμωπία μωρέ...
    Με τήν ψήφο μας σε παραλαδωσαμε το έντερακι σου, και μάς έχεις γραμμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι λαμόγιο ,δεν μπορείς να κρατήσεις την ζήλεια σου.Προχθές σου απαριθμήσα τι έκανε για την Αλμωπία. Δεν θα σου κάνω την Χάρι.Θα σε αφήσω έτσι να βράζεις απο τον καημό σου που δεν σε ακούει κανείς.Παντα πρώτος και με διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

7-21