Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Πράσινο φως» ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson: Τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή 3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

«Πράσινο φως» ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson: Τα συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή 3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό

 

Πιθανή η σύνδεσή του με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων

 

«Πράσινο φως» για τη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρώπη έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος όπως ανακοίνωσε, διαπίστωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.Η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ (PRAC), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συστήνει να προστεθούν «οι πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων» στη λίστα με τις παρενέργειες του εμβολίου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η Έμερ Κουκ, τα κράτη μέλη, που περίμεναν την απόφαση του Οργανισμού, μπορούν να προχωρήσουν στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Αναφορικά με τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή ασθενείς και γιατροί 3 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, αυτά είναι τα εξής:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονο κοιλιακό άλγος
  • επίμονος πονοκέφαλος ή θολή όραση
  • μικρά αιματώματα στο σημείο που έγινε η ένεση


Ο Οργανισμός συζήτησε για την ασφάλεια του εμβολίου μετά τον συναγερμό που σήμαναν σε παγκόσμιο επίπεδο τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν.

Την αρχή έκαναν οι ΗΠΑ, με τις ρυθμιστικές αρχές της να προτείνουν την περασμένη εβδομάδα την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J έπειτα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος σε έξι γυναίκες από τους περίπου επτά εκατομμύρια εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Πιθανόν την Παρασκευή η απόφαση στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, πάλι, μια απόφαση για το αν θα ξεκινήσει εκ νέου στις ΗΠΑ η χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson πιθανόν να ληφθεί και την Παρασκευή, δήλωσε ο δρ. Άντονι Φάουτσι σε εκπομπή του CBS. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν υπάρξει «μιας μορφής συνέχεια».

«Δεν γνωρίζω αν έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις. Θα το γνωρίζουμε μέχρι την Παρασκευή και θα εκπλαγώ πολύ… αν δεν υπάρξει συνέχιση με κάποια μορφή ως την Παρασκευή. Μια απόφαση σχεδόν βέβαιο θα ληφθεί μέχρι την Παρασκευή», τόνισε.

Η επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών πρόκειται να συνεδριάσει στις 23 Απριλίου για να συζητήσει για τα επόμενα στάδια ως προς το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Φάουτσι είπε ότι δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική απόφαση, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν μερικές πιθανότητες. «Μια από τις πιθανότητες είναι η επαναφορά τους, αλλά με κάποια μορφή περιορισμού ή με κάποια μορφή προειδοποίησης. Αλλά θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό».

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χορηγείται ως εφάπαξ δόση, σε αντίθεση με τα εμβόλια δύο δόσεων από τις Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)