Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Ισραήλ: Έρευνα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε νεότερους άνδρες μετά το εμβόλιο της Pfizer

Ισραήλ: Έρευνα για περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε νεότερους άνδρες μετά το εμβόλιο της Pfizer

 

 

Στο φως φέρνει το Reuters περιστατικά φλεγμονών στην καρδιά σε ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε ότι εξετάζει έναν μικρό αριθμό περιστατικών φλεγμονής στην καρδιά σε ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί κάποιο πόρισμα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Pfizer σχολίασε ότι δεν έχει παρατηρήσει ποσοστό υψηλότερο ό, τι κανονικά θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Ο Νάχμαν Ας, εθνικός συντονιστής του Ισραήλ κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε «δεκάδες περιστατικά» μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια εμβολιασμένα άτομα, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Ας είπε ότι είναι ασαφές εάν αυτό ήταν ασυνήθιστα υψηλό και εάν συνδέεται ή όχι με το εμβόλιο.

Πάντως, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε άτομα έως 30 ετών.

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Ας χαρακτήρισε τα περιστατικά αυτά ως «ερωτηματικό» και έδωσε έμφαση στο γεγονός πως το υπουργείο δεν έχει βγάλει ακόμη ασφαλή συμπεράσματα.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το για να βγουν συμπεράσματα για σύνδεση του εμβολίου με τα περιστατικά αυτά θα είναι δύσκολο γιατί η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά ιών, ενώ έχουν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά και σε προηγούμενες χρονιές.

Από την πλευρά της πάντως η εταιρεία, απαντώντας σχετικά στο Reuters, δήλωσε ότι είναι σε στενή επαφή με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να αξιολογήσει τα τελευταία δεδομένα για το εμβόλιο.

«Είμαστε ενήμεροι για τις παρατηρήσεις για μυοκαρδίτιδες που προέκυψαν κυρίως σε νεαρούς άνδρες που έλαβαν το εμβόλιο. Οι παρενέργειες παρακολουθούνται και αξιολογούνται και δεν έχουμε παρατηρήσει μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών μυοκαρδίτιδας από ότι θα περιμέναμε στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει υπάρξει κάποια σύνδεση με το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή τη στιγμή για να βγει το συμπέρασμα πως η μυοκαρδίτιδα είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να προέλθει από το εμβόλιο» ανέφερε η εταιρία.

Η Pfizer, η οποία ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με την επανεξέταση, δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ για να επανεξετάσει τα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο.

Η εταιρεία είπε ότι «γνωρίζει τις ισραηλινές παρατηρήσεις μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν κυρίως σε έναν πληθυσμό νεαρών ανδρών που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19».

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελέγχονται τακτικά και διεξοδικά και δεν έχουμε παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από αυτό που θα αναμενόταν στον γενικό πληθυσμό. Δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο» δήλωσε η εταιρεία.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η μυοκαρδίτιδα είναι ένας κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση του εμβολίου Pfizer / BNT COVID-19».

Ο Ναντάβ Νταβίντοβιτς, διευθυντής του ινστιτούτου δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, δήλωσε ότι ακόμη και εάν υπάρξει σύνδεση με τη μυοκαρδίτιδα και το εμβόλιο, δεν φαίνεται οι παρενέργειες να είναι τόσο σοβαρές ώστε να σταματήσει η χορήγησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)