Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021

Απεργία: Χιλιάδες στον δρόμο για εργασιακά και 8ωρο - Οι κινητοποιήσεις σε εικόνες

Απεργία: Χιλιάδες στον δρόμο για εργασιακά και 8ωρο - Οι κινητοποιήσεις σε εικόνες 

 Η πρώτη μετα-πανδημική, συλλογική κινητοποίηση για τα εργασιακά. Η απήχηση της σημερινής απεργίας θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Δείτε φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Σε απεργιακό ρυθμό ολόκληρη η χώρα. ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ έχουν εξαγγείλει γενική απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ χειρόφρενο τραβούν και τα μέσα μεταφοράς. Συμμετέχουν επίσης ΠΝΟ και Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που σαρώνουν «δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων».

Απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και την κατάργηση του 8ωρου, χιλιάδες εργαζόμενοι δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν βγει στον δρόμο, εκφράζοντας, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «τη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης αλλά και άλλες πόλεις.

Δείτε τις φωτογραφίες της Ευρωκίνησης: 

 

         

                                                                                

        

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που εισήχθη στη Βουλή φαίνεται να κανονικοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να ανατρέπει την ουσία του προοδευτικού για την εποχή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Κυρίως όμως κλονίζει τη Συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την «ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού» και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία (άρθρα 22 και 23 Σ).

Στα βασικά του σημεία το νομοσχέδιο:

α) επιτρέπει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί στην κατάργηση της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης με ατομική πλέον συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και με απλήρωτη την προσαύξηση των ωρών της επιπρόσθετης απασχόλησης (άρθρο 59),

β) καταργεί το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων (άρθρο 63),

γ) αυξάνει τον αριθμό των υπερωριών σε 150 κατ’ έτος από 96 που ίσχυαν μέχρι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους (άρθρο 58), ενώ

δ) τα άρθρα 91, 93 και 95 θέτουν ακόμα περισσότερα βάρη και νομοθετικούς περιορισμούς στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πλέον καθίσταται κενό περιεχομένου, αφού με τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς το 90% των απεργιών δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου.

Θεωρούμε ότι η ψήφιση του Νομοσχεδίου συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση και θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται πολιτικά απομονωμένη, με το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συνδικατά και δίνουν «παρών» στις σημερινές κινητοποιήσεις. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21