Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Κι όμως, υπάρχει…

 
Ο σημερινός υπουργός ΠΡΟ.(σλήψεων) ΠΟ.(λυάριθμων) αστυνομικών χρησιμοποίησε κατά το δοκούν τα στατιστικά δεδομένα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του…

Το ακούσαμε κι αυτό: «Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Το ξαναλέω. Αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει» απεφάνθη μέσα στη Βουλή ο Χρυσοχοΐδης, για να συμπληρώσει μάλιστα: "Δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Ανεβαίνει η εγκληματοφοβία, η ανησυχία των ανθρώπων, το αίσθημα ανασφάλειας".

Αυτή την καινοφανή άποψη την είχε σχολιάσει ο ίδιος ως αντιπολιτευόμενο μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ν.Δ.: "Δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνεται ο ανεκδιήγητος κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το αίσθημα ασφάλειας καταρρέει και αντικαθίσταται από τον φόβο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια δημοκρατική και μέχρι χθες απόλυτα ασφαλή χώρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της" έλεγε στον Αντώναρο, που είχε αντιδράσει όταν ο Χρυσοχοΐδης προσέδωσε στην Αθήνα χαρακτηριστικά "Κολομβίας, Βαγδάτης και ενδεχομένως Καμπούλ" με αφορμή μια σειρά τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο σημερινός υπουργός ΠΡΟ.(σλήψεων) ΠΟ.(λυάριθμων) αστυνομικών χρησιμοποίησε κατά το δοκούν τα στατιστικά δεδομένα για να στηρίξει τον ισχυρισμό του. Μόνο που αυτές οι στατιστικές προκύπτουν από τα καταγεγραμμένα περιστατικά και τις συλλήψεις. Δεν συμπεριλαμβάνουν αυτό που βιώνει καθημερινά ο μικρομεσαίος κάτοικος των -κατά δήλωσή του- "φιλήσυχων γειτονιών που χαίρονται τα παιδιά των κατοίκων". Αν έκανε μια βόλτα στα στενά τους, θα έβλεπε, λ.χ., κανονικές πολυκατοικίες, όπου κατοικοεδρεύουν έμποροι οι οποίοι διακινούν ναρκωτικά στις... φιλήσυχες γωνιές της γειτονιάς. Θα έβλεπε μικροσυμμορίες.

Θα έβλεπε κρυφές -υποτίθεται- λέσχες, που τις γνωρίζει όλη η γειτονιά. Θα έβλεπε τα πολυτελή αυτοκίνητα των μπράβων, που κυκλοφορούσαν άνετα όλη την περίοδο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Θα έβλεπε, σε κεντρικά σημεία της πόλης, ανθρώπινα ράκη να τρυπιούνται και να καπνίζουν εξαρτησιογονόνες ουσίες μέρα μεσημέρι δίπλα σε εισόδους πολυκατοικιών και σούπερ μάρκετ.

Θα έβλεπε μαγαζιά που αλλάζουν χέρια και περνάνε -το νιώθει ο κόσμος, δεν είναι χαζός- υπό τον έλεγχο οργανωμένων συμμοριών. Θα τα έβλεπε όλα αυτά και θα διαπίστωνε ότι κανείς δεν καταγγέλλει τίποτε - απλώς γυρνάει από την άλλη, επιταχύνει το βήμα και τρέχει να προφυλαχτεί στο διαμέρισμά του, στο γραφείο του, στο αυτοκίνητό του.

Γιατί άραγε; Μήπως επειδή ο απλός φιλήσυχος πολίτης, το θύμα αυτής της αυξανόμενης εγκληματικότητας, έχει αντιληφθεί ότι ήδη έχει συμβεί αυτό που διαπίστωνε μόλις πριν μια βδομάδα ο αρμόδιος υπουργός;  Ότι δηλαδή "το οργανωμένο έγκλημα έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες" έλεγε στα Νέα, προσθέτοντας ότι τα οργανωμένα κυκλώματα "μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τη λειτουργία των θεσμών, τη Δικαιοσύνη, την αστυνομία, τα μέσα και τη διοίκηση".

Ο πολίτης, που βλέπει δικαστές να παραιτούνται και να φεύγουν, αστυνομικούς και κράτος να μην ελέγχουν αυτό που ο ίδιος βλέπει να αλλάζει μπροστά στα μάτια του, λευκά κολάρα και κολλητούς να μένουν στο απυρόβλητο, δυστυχώς έχει εσωτερικεύσει το αίσθημα ατιμωρησίας που πηγάζει από τις σκληρά ταξικές πολιτικές που, όπως στις ΗΠΑ, στη Χιλή, τη Ρωσία και στα Βαλκάνια, έχουν αποδώσει ζωτικό χώρο στην ανομία του μαύρου χρήματος και μετά χύνουν κροκοδείλια δάκρυα…

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας

avgi.gr

 

1 σχόλιο:

(3)