Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

«Γλίτσα» απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά – Προειδοποιούν οι ειδικοί

«Γλίτσα» απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά – Προειδοποιούν οι ειδικοί

 

 

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες που καταγράφουν drone

Ένα παχύ, γλοιώδες στρώμα από «θαλάσσια βλέννα» εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και την αλιεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής ύλης, που είναι γνωστή ως «θαλάσσια βλέννα», η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και αναπτύσσεται όταν λύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καταλήγουν στο θαλασσινό νερό.

Εικόνες από drone πάνω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά δείχνουν φορτηγά πλοία και φέρι μποτ στη θάλασσα, η οποία έχει καλυφθεί από ένα στρώμα γκρίζας ουσίας που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία στη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Είναι το αποτέλεσμα αυτού που έκαναν οι άνθρωποι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των οικιακών απορριμμάτων και της ρύπανσης», δηλώνει ο σκηνοθέτης Tahsin Ceylan, ο οποίος δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της θαλάσσιας αυτής «γλίτσας».


 «Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μην πετάς τα απορρίμματά σου στη θάλασσα. Νομίζω ότι αυτό δεν αξίζει στη φύση», λέει.

Ειδικοί συνδέουν την αύξηση αυτή της «θαλάσσιας βλέννας» με τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με την απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων στη θάλασσα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Murat Kurum δήλωσε πως πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και μια ομάδα 300 ατόμων αξιολογεί δεκάδες σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και πηγές ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα συζητήσει με όλες τις πλευρές την Παρασκευή και θα ανακοινώσει ένα πλάνο δράσης για την προστασία της θάλασσας την Κυριακή.

Ο υδροβιολόγος Levent Artuz προειδοποίησε ότι τέτοια οικολογικά προβλήματα θα συνεχιστούν εκτός αν υπάρξει μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων. «Όσο συνεχίζουμε με αυτές τις πρακτικές, δεν έχει και πολύ νόημα να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να συναντάμε καταστροφές σαν και αυτή», τόνισε.

 


 Πηγή: newsbeast.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)