Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αμόλυβδη: Η Ελλάδα στις 4 πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη

Αμόλυβδη: Η Ελλάδα στις 4 πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα υγρά καύσιμα, μεταξύ των οποίων και η αμόλυβδη, λόγω της ενεργειακής κρίσης σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ανατιμήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Ωστόσο, την ώρα που στην ευρωζώνη η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει ξεπεράσει τα 1,83 ευρώ ανά λίτρο, στην Ελλάδα οι τιμές βρίσκονται κοντά στο 1,93 ευρώ και παραμένουν από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Στο πετρέλαιο, η εικόνα δεν διαφοροποιείται καθώς η μέση του τιμή αυξάνεται καθημερινά.

Κι ενώ το ράλι των τιμών συνεχίζεται, η βενζίνη των 2 ευρώ το λίτρο δεν φαντάζει πια ως εφιάλτης, καθώς πρόκειται για ζοφερή πραγματικότητα. Μάλιστα, σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, το κόστος είναι ακόμη πιο υψηλό εδώ και εβδομάδες.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στις 3 Μαρτίου 2022 στα 1,944 ευρώ το λίτρο. Στον Νομό Κυκλάδων η μέση τιμή έφτανε τα 2,132 ευρώ και στα Δωδεκάμηνα τα 2,075 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι αυξήσεις για την τσέπη του καταναλωτή έχουν ξεπεράσει το 34% στην απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους. Για το πετρέλαιο κίνησης οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε πάνω από 42% με τη μέση πανελλαδική τιμή να φτάνει πλέον τα 1,685 ευρώ το λίτρο (τιμές 3/3/2022).

Αν συνυπολογιστούν όλα τα παραπάνω στοιχεία, τότε η χώρα καταγράφει μία «μαύρη» επίδοση: Μαζί με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία έχει τις πιο τσουχτερές τιμές αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν ακόμα χειρότερα για τον έλληνα καταναλωτή, καθώς στις προαναφερθείσες χώρες οι μισθοί κινούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)