Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ποιοι θα λάβουν την «επιταγή ακρίβειας» πριν το Πάσχα

Ποιοι θα λάβουν την «επιταγή ακρίβειας» πριν το Πάσχα 

 

 

«Κλειδώνουν» εντός του Μαρτίου οι οριστικές αποφάσεις και ο δημοσιονομικός χώρος

Με το κύμα ακρίβειας να γονατίζει τα νοικοκυριά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους, μια «επιταγή ακρίβειας» όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός

. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Μαρτίου όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο με τον πρωθυπουργό να διευκρινίζει ότι οι εξαγγελίες θα αφορούν τους πιο αδύναμους. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Alpha είπε ότι πρόκειται για «μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό».

  

Σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη το 2021

Τα στοιχεία που θα καθορίσουν το ύψος του επιδόματος και την περίμετρο των δικαιούχων είναι η ανάπτυξη για το 2021, που ανακοινώνεται σήμερα (4/3) στις 12 το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ και η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο αλλά και τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοντέρ θα κινηθεί στα επίπεδα του 9% ενώ στο δημοσιονομικό σκέλος οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου κινήθηκαν πάνω από το στόχο καλύπτοντας έτσι την «τρύπα» που είχε ανοίξει τον Ιανουάριο.

Επιταγή ακρίβειας – Τα κριτήρια

Την «επιταγή ακρίβειας» εκτιμάται ότι θα την λάβουν περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά με το ποσό του επιδόματος να φθάνει έως τα 300 ευρώ. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται χαμηλοσυνταξιούχοι, τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι άνεργοι.

Τα κριτήρια είναι δεδομένο ότι θα είναι περιουσιακά και εισοδηματικά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη στόχευση. Πλέον, υπάρχει η εμπειρία εφαρμογής στοχευμένων μέτρων από τη διετία της πανδημίας ενώ και η ευκολία διασταύρωσης δεδομένων βοηθάει.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι « είναι παγκόσμιο φαινόμενο και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υποστούμε και εμείς στην Ελλάδα συνέπειες. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε τις αρνητικές τους επιπτώσεις».

Και επίσης σημείωσε «θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να στηρίξω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ό,τι μας επιτρέπεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα γίνει για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Από εκεί και πέρα, όμως, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους αναταραχές στις παγκόσμιες αγορές είναι – όπως σας είπα – προφανές ότι θα υπάρχουν συνέπειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας».

Χθες η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος σημείωσε αύξηση ρεκόρ, σχεδόν 30% και διαμορφώθηκε στα 362 ευρώ την κιλοβατώρα. Αντίθετα το φυσικό αέριο μετά την τρελή κούρσα το πρωί που άγγιξε τα 200 ευρώ, υποχώρησε λίγο κάτω από τα 150 ευρώ και συγκεκριμένα στα 147,5 ευρώ καταγράφοντας πτώση 10%. Ανάλογη πορεία και για το πετρέλαιο, που μετά από το άλμα στα 120 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε εν συνεχεία λίγο πάνω από τα 112 δολάρια.

Πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)