Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ζαπορίζια: Ποιος είναι ο πυρηνικός γίγαντας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων - Οι φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ

Ζαπορίζια: Ποιος είναι ο πυρηνικός γίγαντας που έπεσε στα χέρια των Ρώσων - Οι φόβοι για νέο Τσερνόμπιλ

 

 

Ξύπνησαν μνήμες από τον πυρηνικό εφιάλτη του Τσερνόμπιλ. Ποια η διαφορά με τους αντιδραστήρες της Ζαπορίζια.


 Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε λόγω της φωτιάς που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό. Αρχικά επικράτησε έντονη ανησυχία για τα επίπεδα ραδιενέργειας, ωστόσο, λίγο αργότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι αυτά παρέμειναν αμετάβλητα, καθώς κανένας από τους έξι αντιδραστήρες της εγκατάστασης δεν χτυπήθηκε.

Τελικά, η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο έσβησε, αλλά δεν έσβησε η ανησυχία για την καταστροφή που μπορούσε να επιφέρει ένα πυρηνικό δυστύχημα. Ενδεικτική, άλλωστε, ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος, τα πράγματα θα ήταν 10 φορές χειρότερα συγκριτικά με τα όσα είχε ζήσει η ανθρωπότητα με το Τσερνόμπιλ, το 1986.

Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες εξελίξεις ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται πια στα χέρια των Ρώσων.

Η σημασία του πυρηνικού γίγαντα της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995, είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες, ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και συνολική ισχύ 5.700 MW, αρκετή ενέργεια για περίπου 4.000.000 σπίτια, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ο «γίγαντας» της Ζαπορίζια, σε κανονικούς καιρούς παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και σχεδόν τη μισή ενέργεια που παράγεται από τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας ολόκληρης της χώρας.

Οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στο Ενερχοντάρ, στις όχθες της δεξαμενής Κακχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου.

Πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια

Υπάρχει ραδιενεργή απειλή;

Το πρωί της Παρασκευής (4/3) οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η εγκατάσταση ήταν ασφαλής και «η πυρηνική ασφάλεια είναι πλέον εγγυημένη».

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας υπογράμμισε ότι η ρυθμιστική αρχή της Ουκρανίας είπε στον οργανισμό ότι «δεν αναφέρθηκε καμία αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι οι τελευταίες πληροφορίες τους δεν έδειξαν καμία ένδειξη για αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας στο εργοστάσιο. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ανέφερε ότι οι αντιδραστήρες «προστατεύονται από ισχυρές δομές περιορισμού και οι αντιδραστήρες κλείνουν με ασφάλεια».

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το ανενεργό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ορισμένοι αναλυτές παρατήρησαν ότι το εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού και ασφαλέστερου τύπου από το Τσερνόμπιλ, το οποίο ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, το 1986.

Σύμφωνα με τον επίτιμο αναπληρωτή καθηγητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Τόνι Ίργουιν, οι πιθανότητες έκρηξης, πυρηνικής κατάρρευσης ή απελευθέρωσης ραδιενέργειας είναι μικρές.

Ο Ίργουιν, ο οποίος διαχειριζόταν πυρηνικούς σταθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για τρεις δεκαετίες, είναι πρώην διευθυντής του μοναδικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Αυστραλίας.

Όπως είπε ο καθηγητής, το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια διαθέτει αντιδραστήρες PWR, οι οποίοι είναι «πολύ πιο ασφαλείς» από εκείνους στο Τσερνόμπιλ και δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ακόμη ζημιές. Οι αντιδραστήρες έχουν μεγάλους μηχανισμούς περιορισμού από σκυρόδεμα και ενσωματωμένα συστήματα πυροπροστασίας, είπε ο Ίργουιν, προσθέτοντας:

«Προφανώς, δεν είναι καλή ιδέα αν αρχίσετε να εκτοξεύετε τεράστιους πυραύλους σε αντιδραστήρες». «Ο τύπος PWR (αντιδραστήρας νερού υπό πίεση) είναι ένα πολύ πιο ασφαλές είδος αντιδραστήρα, επειδή είναι ένας αντιδραστήρας με δύο κυκλώματα. Το νερό που διατηρεί τον αντιδραστήρα δροσερό βρίσκεται σε ξεχωριστό κύκλωμα με το δεύτερο, το οποίο στην πραγματικότητα τροφοδοτεί την τουρμπίνα και το εξωτερικό μέρος».

«Αυτοί οι αντιδραστήρες διαθέτουν επίσης εφεδρικά συστήματα ψύξης έκτακτης ανάγκης. Εκτός από την κανονική ψύξη του αντιδραστήρα, έχουν ένα παθητικό σύστημα, έχουν συστήματα έγχυσης υψηλής πίεσης, έχουν συστήματα έγχυσης χαμηλής πίεσης», ανέφερε. 

Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Και πάλη το μεγαλύτερο ψέμα των ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΤΟ χτύπησαν οι Ουκρανοί ΝΑΖΙ και όπως πάντα το ρίχνετε ευθύνες στην Ρωσία. ειστε απαράδεκτη οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)